Vadelma-valkosuklaa­juustokakku

Vadelma-valkosuklaa­juustokakku

06. 04. 2015
Tämä hyydytetty juustokakku on ehdottomasti blogini käytetyin ohje. Raikas marjamousse yhdistettynä suklaaseen on takuuvarma hitti.

 

Tällä mousseohjeella teen kakun aina, jos en ehdi testailla mitään uutta. Se onnistuu satavarmasti aina ja koskaan eitarvitsee jännittää onko kakku nyt varmasti hyvää tai pysyykö se kasassa (joskus reseptejä testatessa näin kun ei aina ole). Jos sukulaiset pyytävät tekemään kakkua se on lähes aina tämän tyylinen kaksikerroksinen juustokakku.

Ohje on minulle hyvin rakas, sillä tällainen oli myös hääkakkumme. Muistan sen ulkoa vaikka unissani ja pystyn tekemään sen todella nopeasti. Lisäksi tällaisen kakun ainekset löytyvät meiltä lähes aina kotona, sillä usein kaupassa käydessäni ostan ihan vaan varmuudeksi vähän tuorejuustoa ja paljon kermaa. Suklaalevyjä laskin eilen (niitä pitää aina ostaa pari kaupasta, ettei vaan ole loppu, kun jotain pitäisi leipoa) ja kas kummaa, kaappien kätköistä löytyi 18 levyä suklaata. No puolustukseni sanon, että olin varannut suklaata ekstra paljon tämän päiväisiä juhlia varten. Juhlat jouduin tosin perumaan uusiutuneen angiinan takia ja pääsiäisleipominenkin sai väistyä, joten suklaata on nyt sitten varastossa aika paljon. Eiköhän se tule kuitenkin pian käytettyä.

Ja koska en päässyt leipomaan, piti arkistojen kätköistä kaivella vanhoja kuvia ja katsella löytyisikö sieltä mitään kivaa blogiin. Ja hupsis, tästä muutama viikko tekemästäni kakusta en ollutkaan muistanut tehdä minkäänlaista postausta vielä, koska ajattelin sen ohjeen jo olevan blogissa. Periaatteessahan se onkin, mutta ei vielä vadelmaisena versiona.

Uutuus

Ohje on sama kuin Punaherukka-valkosuklaakakussa, vaihdoin vain herukat vadelmaan. Jos käytät ulkomaisia vadelmia, muista keittää niitä vähintään kolme minuuttia. Kotimaiset voi sen sijaan survoa ja paseerata suoraan.

On muuten kiva katsoa noita vanhoja blogikuvia, kyllä tässä on jotain vuosien aikana oppinut. Olen myös yrittänyt viimeaikoina panostaa enemmän koristeluun ja etenkin nuo marenkikoristeet ovat ihan huippuja. Tosin ne pitää nostaa vasta juuri ennen tarjoilua kakun päälle, muuten ne alkavat sulaa. Tämän raidallisen marenkivinkin sain ollessani tekemässä mallikakkua Dr. Oetkerille. Raidat piirretään elintarvikevärillä tyllan sisäpuolelle ennen kuuin se asetetaan pursotinpussiin ja pussi täytetään marenkivaahdolla. Tämä on hauskaa vaihtelua kokonaan värjättyihin marenkeihin. Marenkejen ohje löytyy täältä.

Tuo Oetkerille tekemäni pöllökakku löytyy muuten Dr. Oetkerin uusimmasta reseptivihosta. Suunnittelin mallin mahdollisimman helpoksi toteuttaa ja silti kakku on hauskan näköinen.

Vadelma-valkosuklaajuustokakku

15 annosta / yli 60 min / keskitaso

Ainesosat

Pohja:

  • 200 g Digestive- tai kaurakeksejä
  • 100 g voita sulatettuna

Valkosuklaatäyte

  • 3 liivatelehteä
  • ½ tlk (125 g) maitorahkaa
  • 200g maustamatonta tuorejuustoa
  • 1 dl sokeria
  • 2 rkl kiehuvaa vettä
  • 200 g valkosuklaata
  • 2 dl kuohukermaa

Vadelmatäyte

  • 300 g vadelmia
  • 1 dl sokeria
  • 4 liivatelehteä
  • 2 dl kuohukermaa
  • ½ tlk (125 g ) maitorahkaa
  • 200 g maustamatonta tuorejuustoa

Ohjeet

Pohja

Vuoraa 20–24 cm:n irtopohjavuuan pohja leivinpaperilla. Öljyä ja tomusokeroi reunat tai käytä leivinpaperireunusta tai reunakalvoa. Murskaa keksit ja sekoita joukkoon voisula. Painele seos kevyesti irtopohjavuuan pohjalle. Laita jääkaappiin odottamaan. Huom! Jos käytät reseptissä kuohukerman sijasta vispikermaa, tarvitset suuremman vuoan (24 cm).

Valkosuklaatäyte

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Sekoita yhteen rahka, tuorejuusto ja sokeri. Sulata suklaa varovasti mikrossa tai vesihauteessa, anna jäähtyä hetken. Vatkaa kerma vaahdoksi. Purista liivatteista ylimääräinen vesi ja liuota ne kuumaan vesitilkkaan. Sekoita ne vatkaten tuorejuusto seokseen, lisää sulatettu suklaa. Kääntele joukkoon kerma ja kaada täyte pohjan päälle. Laita jääkaappiin vadelmatäytteen valmistuksen ajaksi.

Vadelmatäyte

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Kiehauta vadelmat ja sokeri kattilassa. Paseeraa vadelmat siivilän läpi, jotta saat sileää sosetta. Sekoita pehmenneet liivatelehdet lämpimän marjasoseen joukkoon. Vaahdota kerma. Sekoita rahka ja tuorejuustoa marjaseokseen. Lisää lopuksi vaahdotettu kerma. Kaada seos valkosuklaakerroksen päälle ja anna hyytyä kylmässä mielellään seuraavaan päivään.

Koristele kakku haluamallasi tavalla. Jos käytät koristelussa marenkeja, asettele marengit kakun päälle vasta juuri ennen tarjoilua tai dippaa marenkien pohja suklaaseen, jotta ne eivät sula kakun päälle jääkaapissa.

Kategoriat

Juustokakut

Avainsanat

vadelma Valkosuklaa

Kommentit(244)

  
  • Tinttu sanoo:

    Moikka, oon tekemässä tämmöisellä reseptillä kahta juustokakkua 26cm vuokiin, tarkoitus olisi suht korkeina tehdä. Ajattelin tehdä ohjeen 3x mutta mietin, että onnistuuko tehdä kerralla? 2x oon aiemmin tehnyt kerralla ja on onnistunut. Toiseksi Ajattelin kokeilla tällä kertaa mustikkavadelma täytteellä, niin millä suhteella laitan niitä? Oon tehnyt kyllä erikseen kummallakin. Tää on mun luottoresepti

    • Hei Tinttu! Olen tehnyt 3 kertaisenakin annosta, eikä ongelmaa ole ollut. Varaa vain tarpeeksi suuret kulhot, että mahdut sekoittamaan kunnolla. Itse olen tehnyt kuningatar kakkua yleensä suhteella 200 g vadelmaa ja 100 g mustikkaa ja se on toiminut hyvin. Mutta oikeastaan toimii millä suhteella tahansa.

  • MS sanoo:

    Kokeilin juustokakkua omalla muunnoksellani ja oli ihanan makuinen. Ainoo mikä meni pieleen oli kakun reuna kun laitoin vuoan reunaan leivinpaperisuikaleet. Suikaleet olivat liikkuneet ennen hyytymistä ja reunasta tuli rosoisen näköinen ja en tykännyt. Tein kakun 26 cm renkaaseen ja tuli yllättävän korkea.Teen uudelleen:D

    • Kiva, että kakku maistui. Leivinpaperi pitää tosiaan asettaa vuokaan tukevasti, ettei se pääse liikkumaan. Rosoisen reunan voi onneksi tasoittaa tarvittaessa lämmitetyllä palettiveitsellä.

  • Nimetön sanoo:

    Laitoin vahingossa vaan 100g suklaata, meniköhän ihan pilalle?

    • Hei! Ei varmasti pilalle mennyt silti. Kakku saattaa olla vähän pehmeämpi ja vähemmän täyteläinen ja makea, koska suklaata on vähemmän, mutta luultavasti pysyy silti kasassa ja ihan hyvää tulee.

  • Mari sanoo:

    Moikka, pari viikkoa sitten ensi kertaa kakkua tein. Korvasin kuohukerman vaahtoutuvalla vanilijakastikkeella, koska en pysty kermaa syömään refluxin takia. Erittäin hyvin onnistui. Kiitokset hienosta reseptistä

  • Leipuri sanoo:

    Hei! Ajattelin kokeilla tätä, mutta kuoruttaa kakun mirror glaze kuorutteella, mitä luulet onnistuuko tähän kakkuun sellainen vai alkaako kakku sekoittumaan päällyksen sekaan tms?

    • Moikka! Itseasiassa kakkukirjastani löytyykin tämä kakku mirror glaze kuorrutteella. Se sopii siis oikein hyvin. Kannattaa pakastaa kakkua noin 30 minuuttia ennen kuorruttamista, niin saat siistimmän pinnan.

  • Anna sanoo:

    Hei toimiiko ohje samoilla mitoilla jos vuoka on 28cm vai pitääkö tehdä isompi määrä ettei tule liian matala

  • Tuunattuversio sanoo:

    Moikka! Voinko tehdä kakun browniepohjalla,mitä olet mieltä sopiiko?

  • Nimetön sanoo:

    Just sain kakun jääkaappiin, mut kaataessani vadelmatäytettä valkosuklaatäytteen päälle, se upposi valkosuklaatäytteen sekaan enkä siis saanut nättiä kaksikerroksista kakkua aikaiseksi. Onneksi oli vain testikakku! Miten onnistun ensi kerralla?

    • Hei! Kuulostaisi, että valkosuklaatäytteesi on ollut vähän ohutta, jos se ei jaksanut kannatella vadelmamoussea. Voit antaa valkosuklaakerroksen hyytyä hetken pidempään (esim. tunnin), ennen vadelmakerroksen lisäämistä, jolloin kerrokset varmasti erottuvat. Kannattaa myös olla tarkkana, ettei kermavaahtoa vatkaa valkosuklaamassaan, jolloin se saattaa lässähtää, vaan kääntelee sen vaikka kahdessa erässä joukkoon, jolloin vaahto säilyy ilmavampana.

  • Vadelman ystävä sanoo:

    Voisiko kotimaiset vadelmat vetää blenderillä sileäksi ja lisätä sellaisenaan, keittämättä?

    • Voi. Siivilöi seos kuitenkin soseuttamisen jälkeen, ettei massaan jää vadelman kiviä. Lämmitä liivateseosta varten vain pieni määrä vadelmasosetta.

  • Kenno Leier sanoo:

    Tein tästä oman keto version. Rahkan sijasta käytin mascarpone juustoa ja valkosuklaan sekä sokerin sijasta käytin maun mukaan Taylor & Colledgen Pohjaksi mantelijauhoja ja paistoin myös pohjan kevyesti, sittEn jäähdytin. Organic Vanilla Flavouring pastea. Tuli suussasulavan hyvä.

    • Kiva kuulla, että sait reseptin muokattua sopivaksi. Tuo vaniljatahna on tosiaan aivan ihanaa, varmasti toimii kakussa hyvin.

  • Nimetön sanoo:

    Siis miten on vadelma täytteessä, miten suureen määrään vettä vadelmat laitetaan kiehumaan? Ja kiehautetaanko liivatteet vesitilkassa vai kylmänä vaan vadelmien sekaan?

    • Hei! Vadelmien joukkoon ei lisätä nestettä lainkaan. Vadelmista irtoaa nestettä kuumennettaessa ja ne voi kiehauttaa omassa nesteessään. Kotimaisten vadelmien keittäminen ei ole välttämätöntä, mutta ulkomaiset tulee listeriariskin vuoksi keittää 3 minuuttia. Kylmässä vedessä pehmitetyistä liivatelehdistä puristetaan liika neste pois ja liuotetaan lämpimään marjasoseeseen. Liivatelehtiä ei tule kiehauttaa, koska keittäminen vähentää niiden hyydytystehoa. Nesteen (tässä tapauksessa vadelmasoseen) tulee olla kuitenkin kuumaa, jotta liivatteet liukenevat siihen hyvin.

  • nimimerkki sanoo:

    Moikka! Ajattelin kysästä että jos valkosuklaan korvaa maitosuklaalla niin muuttaako se mitään mittoja? 🙂

    • Hei! Olen tehnyt maitosuklaamoussea samoilla mitoilla ja toimii hyvin, voit siis vain korvata valkosuklaan. Jos käytät enemmän kaakaota sisältävää tummaa suklaata, kannattaa vähentää liivatetta.

  • Salla sanoo:

    Hei, kärsiiköhän pahasti jos pakastaa kakun? Ensin laittaisin jääkaappiin vaikka vuorokaudeksi ja sitten siirtäisin pakkaseen? Sulatus myös jääkaapin kautta.

    • Hei Salla! Kakku on kestänyt oikein hyvin pakastamista, kun teet juuri noin, että annat sulaa hitaasti jääkaapissa. Hieman sulaessa saattaa irrota nestettä, mutta rakenne on pysynyt oikein hyvänä. Suojaa kakku vain huolellisesti, ettei siihen tartu pakastimessa vieraita hajuja ja makuja.

  • Nimetön sanoo:

    Moikka! Pohja varmaan kärsi, jos teen gluteenittomilla kekseillä sen? T: Nina

    • Ei kärsi. Esimerkiksi Kantolan vaaleansinisessä pussissa olevat kaurakeksit ovat toimineet itselläni aivan loistavasti.

  • Sara sanoo:

    Hei!

    Jos korvaa vispikermalla nii onko se sama kuin kuohukermalla. Eli tuo 2dl?

    • Kyllä, määrä on sama. Varaa kuitenkin hieman isompi vuoka 22 tai 24 cm, koska vispikerma vaahtoutuu tilavuudeltaan hieman suuremmaksi ja kakku mahtuu kuohukermalla juuri ja juuri tuohon 20 cm vuokaan.

  • A sanoo:

    Hei, onnistuisiko vadelmien korvaaminen vadelmasoseella (Bonne) jos onnistuu, kuinkahan paljon sitä tulisi laittaa?

    • Hei! En suosittele vadelmien korvaamista valmissoseella. Lopputulos on aivan eri, maku jää valitettavasti paljon laimeammaksi. Jos kuitenkin päädyt soseeseen, on oikea määrä noin 2½ dl.

  • Sarkku sanoo:

    Heippa! Voiko tuon vadelmatäytteen tehdä siis pakastevadelmista? Kotimaisia ajattelin käyttää. Miten toimisit sulatuksen ja kiehauttamisen suhteen tällöin? Lähinnä pelottaa, että pakastevadelmista irtoaa liikaa nestettä ja täyte jää liian löysäksi. Kiitos jo etukäteen! 🙂

    • Hei Sarkku. Voit hyvin käyttää pakastevadelmia, kakku pysyy kyllä kasassa vaikka nestettä irtoaisi hieman enemmänkin. Voit antaa vadelmasoseen jäähtyä hetken, kun olet liuottanut siihen liivatteet, ettei se sulata kermavaahtoa. Silloin täytteestä tulee selvästi nestemäisempi ja kuohkeus kärsii. Kakku kyllä hyytyy ihan hyvin vähän löysemmälläkin täytteellä, joten epäonnistumisen riski tässä on aika pieni.

  • Ihana kakku sanoo:

    Tuossa vadelmatäytteessä siis tehdään samanlainen tuorejuustoseos aluksi kuin valkosuklaatäytteessä? Vai missä vaiheessa sokeri lisätään?

  • Nimetön sanoo:

    toimisiko sama ohje mutta puolukoilla vadelmien sijaan?

  • Leipuri sanoo:

    Oletko kokeillut tehdä tätä maidottomana versiona?

  • Nimetön sanoo:

    Aivan ihana, kiitos ohjeesta

Samankaltaisia kirjoituksia