Kirjoitettu: 12.lokakuuta 2017 Kommentteja: 0

Vanhan ja rakkaan mustaherukka-suklaakakun ohje mutakakkupohjalla ja marenkihunnulla tuunattuna. Mustaherukan ja suklaan yhdistelmä toimii loistavasti vuodesta toiseen.

Tämä kakku on yksi muunnokseni rakastetusta punaherukka-valkosuklaakakusta. Kakku on maultaan hieman voimakkaampi kuin vaalea sisarensa, mutta silti se tuntuu sopivan moneen makuun. Ehkä vahvempana kakku maistuu erityisesti aikuisille, mutta omat lapseni söivät kyllä tätäkin kakkua oikein hyvällä ruokahalulla.

Alkuperäinen resepti kakkuun löytyy reilu kolmen vuoden takaa täältä, mutta tällä kertaa halusin tehdä kakkuun suklaisemman pohjan. Mietin alunperin brownien ja mutakakun välillä, mutta koska tein muutama viikko sitten aivan käsittämättömän hyvää (niin hyvää etten ehtinyt edes kuvia ottaa) lakritsimutakakkua, päädyin tällä kertaa mutakakkuun. Se olikin aivan loistava valinta. Kun pohjaa paistaa juuri sopivasti, se on juuri täydellisen mehevä ja tuo kakkuun lisää ihanaa suklaisuutta. Tosin mutakakku ei luo kakulle kovin tukevaa pohjaa ja kakun siirtely on hankalaa. Kakku kannattaakin tehdä suoraan tarjoilualustalle tai kakkupahvin päälle, minkä avulla sitä pystyy siirtämään alustalta toiselle.

Myös suklaamousseen päädyin tekemään pieniä muutoksia. Koska moussessa ei varsinaisesti ollut nestemäistä osaa, oli liivatteen käyttö turhaa. Jätinkin liivatteen pois ja suklaamousse oli siitä huolimatta ihan jämäkkää. Sulatusvaiheessa suklaaseen kannattaa lisätä ihan pieni määrä öljyä, jolloin sen sekoittaminen tuorejuustoon on helpompaa. Tuorejuustoseos kannattaa olla huoneenlämpöistä, joten muista ottaa aineet lämpenemään noin tunti ennen leipomista. Liian kylmään tuorejuustoon lisättäessä suklaa jähmettyy nopeasti ja sen sekoittaminen kerman kanssa hankaloituu.

Mustaherukka-suklaakakku
15 palaa   |   yli 60 min   |   keskitaso

Pohja

  • 150 g tummaa suklaata
  • 150 g voita
  • 3 munaa
  • 1½ dl sokeria
  • 1½ dl vehnäjauhoja
  • ¾ tl leivinjauhetta
  • 1 rkl luontaista vaniljasokeria

Kuumenna uuni 200 °C:seen. Pingota leivinpaperi irtopohjavuokaan (halk. 20 cm). Vuoraa myös vuoan reunat leivinpaperilla.

Sulata voi ja suklaa. Vatkaa kananmunat ja sokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita suklaa-voisula munavaahtoon. Sekoita toisessa kulhossa vehnäjauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Kääntele jauhoseos munavaahtoon ja kaada taikina esivalmisteltuun vuokaan. Paista kakkua noin 15 minuuttia tai kunnes reunat ovat kypsyneet, mutta keskusta on vielä pehmeää. Jäähdytä kakku jääkaappikylmäksi.

Suklaatäyte

  • 200 g tummaa suklaata
  • 1 tl rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)
  • 200 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 125 g maitorahkaa
  • ½ dl sokeria
  • 2 dl kuohukermaa

Sulata suklaa öljyn kanssa ja jätä odottamaan. Sekoita toisessa kulhossa huoneenlämpöinen tuorejuusto, sokeri ja rahka yhteen. Vaahdota kerma omassa kulhossaan. Lisää suklaa tuorejuustoseokseen ja kääntele viimeisenä joukkoon kerma. Älä vatkaa ettei seos juoksetu. Levitä suklaamousse pohjan päälle ja laita kylmään mustaherukkatäytteen valmistuksen ajaksi.

Mustaherukkatäyte

  • 300 g mustaherukoita
  • 1½ dl sokeria
  • 4 liivatelehteä
  • 200 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 125 g rahkaa
  • 2 dl kuohukermaa

Kiehauta mustaherukat sokerin kanssa. Paseeraa ne siivilän läpi ja anna jäähtyä kunnolla.

Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen. Sekoita kulhossa tuorejuusto, rahka ja suurin osa mustaherukkasoseesta. Lämmitä loput mustaherukkasoseesta ja liuota siihen pehmenneet liivatteet. Lisää liivateseos vatkaten tuorejuuston joukkoon. Vatkaa kerma vaahdoksi ja kääntele tuorejuustoseokseen. Kaada seos suklaakerroksen päälle ja anna hyytyä jääkaapissa mielellään yön yli. Koristele kakku halutessasi sveitsiläisellä marengilla ja suklaakoristeilla.

Jätä kommentti