Vadelma-browniejuustokakku

Vadelma-browniejuustokakku

27. 05. 2022
Mehevä keksi-brownie, jonka päällä on paksu kerros raikasta vadelmamoussea. Tämä kakku on varmasti juhlapöydän suosikkijälkkäri.

Toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Kantolan kanssa.

Viikon päästä juhlitaan varmasti monessa perheessä koulunsa päättäviä. Ja vaikka suuria juhlia ei olisikaan tiedossa, on kakku varmasti paikallaan. Meillä koulujen päättymistä ja lasten loman alkamista juhlitaan tällä ihanalla Vadelma-browniekakulla. Kakku sai ideansa perheemme lempikekseistä eli Vadelma Ballerinoista ja Vaniljakaakao ja merisuola Ballerinoista. Keksejä on käytetty kakussa joka kerroksessa aina pohjasta koristeluun ja ne ovatkin tärkeässä osassa sekä maun, koostumuksen että ulkonäön näkökulmasta.

Rakastan juustokakkuja, joissa on herkullisen mehevä browniepohja. Nyt halusin lisätä pohjaan vielä lisää koostumusta ja upotin siihen reilusti keksejä. Keksit antavat pohjaan sekä rapeutta että makua ja leikatessa pohja näyttää todella upealta. Keksien pieni suola antaa pohjaan myös vähän särmää ja pienet suolakiteet maistuvat ihanasti suklaan makua korostaen.

Kakun koristeena kulkee hauska keksiraita. Vadelma Ballerina on mielestäni aivan lumoavan kaunis keksi, joten halusin tehdä sillä mahdollisimman näyttävän, mutta silti yksinkertaisen koristelun. Keksit asetetaan kakkuvuoan reunaan ennen moussen kaatamista vuokaan, jolloin ne jäävät kiertämään hauskasti kakun reunaa. Jokainen keksi kannattaa painaa kevyesti browniepohjaan, jotta ne pysyvät pystyssä moussen lisäämiseen asti. Mietin hiemna keksien käytännöllisyyttä leikkaamisen kannalta, mutta keksit pehmenivät kakun hyytyessä juuri täydellisesti leikkautuviksi. Paloja ei siis tarvitse leikata juuri keksien välien kohdalta. Ainoa, mitä kannattaa hieman välttää jos haluaa mahdollisimman siistejä siivuja, on juuri keksin hyytelösilmän kohdalta leikkaaminen. Vadelmatäyte saattaa tarttua veitseen, joten leikkaa mieluummin sen vierestä.

Kakun koristelussa rakastan runsautta. Tähän kakkuun pinosin Ballerinojen lisäksi Möhkiksiä, joita valitettavasti jäi koristeluun vai muutama (minne lie katosivat taas). Muutenkin kakun teossa ongelmana olivat lähinnä leipomisen aikana hupenevat keksit. Mutta kakustakin täytyy kyllä sanoa, että se on pitkään aikaan nopeiten meillä kadonnut kakku. Tästä piti todella paljon koko perhe.

vadelma-browniejuustokakku
ballerinakeksit

Vadelma-browniekakku

15 annosta / yli 60 min / keskitaso

Ainesosat

Pohja

  • 100 g tummaa suklaata
  • 100 g voita
  • 1½ dl sokeria
  • 2 kananmunaa
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • ½ tl leivinjauhetta
  • noin 1 pkt Ballerina vaniljakaakao ja merisuola -keksejä

 

Täyte

  • 400 g (pakaste)vadelmia
  • 1½ dl sokeria
  • 6 liivatelehteä
  • 400 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 4 dl vispikermaa
  • ! pkt Ballerina Vadelma -keksejä

 

Koristelu

  • 1 dl vispikermaa
  • Ballerina-keksejä
  • Kantolan Rocky Road Möhkiksiä
  • marenkeja
  • vadelmia

Ohjeet

Pohja

Pingota leivinpaperi irtopohjavuokaan (halk. noin 20 cm). Vuoraa vuoan reunat korkealla leivinpaperireunuksella. Kuumenna uuni 175 ℃:seen.

Sulata voi ja suklaa. Vatkaa munat ja sokeri kevyesti vaahdoksi, sekoita joukkoon suklaa-voiseos. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja kääntele taikinaan. Kaada taikina vuokaan. Paina keksit kevyesti taikinaan tasaisin välein. Paista pohjaa uunin alatasolla noin 20–25 minuuttia. Jäähdytä.

Täyte

Mittaa vadelmat ja sokeria kattilaan. Kuumenna, kunnes vadelmista irtoaa nestettä. Jos käytät ulkomaisia pakastevadelmia, keitä seosta kolme minuuttia. Paseeraa seos siivilän läpi puhtaaseen kulhoon, jotta saat sileää sosetta. Paina sosetta lusikalla siivilää vasten, jotta sose irtoaa mahdollisimman tarkasti.

Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen. Vatkaa kerma paksuksi vaahdoksi. Pehmitä tuorejuusto kulhossa, sekoita joukkoon suurin osa vadelmasoseesta (jätä sivuun 3 rkl). Kuumenna loput vadelmasoseesta ja liuota joukkoon pehmenneet liivatelehdet. Kaada liivateseos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen vadelma-tuorejuustoseokseen. Kääntele joukkoon kerma.

Asettele vadelma Ballerinat vuoan reunoille. Paina keksit kevyesti pohjaan, jotta ne pysyvät pystyssä. Kaada vadelmatäyte pohjan päälle. Anna hyytyä jääkaapissa yön yli.

Koristelu

Siirrä kakku tarjoilualustalle ja koristele kermavaahtopursotuksin, keksein, marjoin ja marengein.

Vadelma-browniejuustokakku
Vadelmakakku browniepohjalla

Yhteistyössä

Kategoriat

Juustokakut Yhteistyö

Avainsanat

suklaa vadelma

Kommentit(2)

  
  • Annis sanoo:

    Apua – ohje sanoo että siivilöi vadelmat jotta saat sileää sosetta. Kumpi siis laitetaan kakkuun: siivilöity mehu (tämä ei siis ole lainkaan sosetta minusta) vai siivilään jäänyt sose?

    • Ehdottomasti tuo siivilöity mehu. Yrittää puristaa vadelmista aivan kaiken irti, jolloin siivilään jää ainoastaan siemenet. Sose on todella löysää ja koostumus riippuu myös vadelmista.

Samankaltaisia kirjoituksia