Toblerone-kakku

23. 02. 2018
Hunajaista suklaamoussea, herkullista suklaakuorrutetta ja vaalea browniepohjaa. Niistä on täydellinen suklaakakku tehty.

Rakastan tobleronea ja kuulun ehdottomasti niihin ihmisiin, jotka eivät pysty poistumaan lentokentältä tai laivasta ilman tuota valtavaa toblerone-pakettia. Niinpä olinkin innoissani kun sain lahjat.fi-verkkokaupasta yhteistyötarjouksen koskien heidän kustomoituja Toblerone-patukoita. Siis perinteinen Toblerone-suklaa omalla nimellä, mitäpä suklaaholisti voisi muuta toivoa. Itselleni tuo olisi ainakin aivan mainio lahja, se on huomattavasti persoonallisempi kuin pelkkä suklaarasia ja maittavampi kuin kukkapuska. Naistenpäivää, äitienpäivää ja muita kevään juhlia silmällä pitäen tälle olisi varmasti muitakin ottajia. Ylioppilaille ja valmistujillekin voisi olla hauska ojentaa ruusun sijasta valtaisa, omalla nimellä varustettu toblerone.

Yhteistyötä suunnitellessa kävin itsekin läpi lahjat.fi-valikoimaa. Minua pyydettiin selailemaan erityisesti naistenpäivä- ja äitienpäivälahjat-kategorioita, joista löytyikin perinteisten hemmottelulahjojen lisäksi myös hauskoja gadgetteja ja elämyslahjoja. Eksyin toki myös muualle kauppaan ja bongasinkin mm. himoitsemani jättidonitsi uimarenkaan.

Pienen shoppailukierroksen jälkeen ajatukset palautuivat kuitenkin leivontaan, joten takaisin kakkuihin. Halusin suunnitella kakun niin, että se mahtuu kuoreensa takaisin, ja koko kakun voi antaa vaikka saajalleen lahjaksi. Tästä saa myös hauskan yksityiskohdan juhlapöytään. Kakun mauissa korostuvat ihanasti hunaja ja manteli. Ohjeesta voi saada halutessaan jopa neljä kakkua, mutta itsellä tuo hunajainen suklaamousse hupeni valmistuksessa sitä vauhtia, että neljäs kakku jäi vain unelmaksi. 

Kakun voi halutessaan tehdä puolivalmiiksi jo pari päivää ennen tarjoilua, se säilyy pakastimessa kohtuullisen hyvin, kunhan vain muistat suojata sen voimakkailta hajuilta (ei jäädytetä kaalilaatikon vieressä) ja liialta kosteudelta. Muutenkin moussekakkuja pakastettaessa nopea pakastus ja jo jääkaappikylmäksi jäähdytetty kakku pakastuvat kaikkein parhaiten. Kakut kuorrutetaan jäisenä, jolloin niiden käsittely on helppoa ja kuorrute jähmettyy niiden pinnalle parhaiten.

Koristelussa yksinkertaisuus on valttia. Myös kakun liuttaminen takaisin toblerone-kääreeseen sujuu huomattavasti helpommin, kun pinnalla ei ole juurikaan koristeita. Muutamat koristeet kakun reunoilla antavat kuitenkin juhlavan vaikutelman ja joskus kakun reunan huolittelu koristerakeilla tai strösseleillä voi olla paikallaan. Tarjoillessa kakun pintaan voi halutessaan asetella vielä hieman lisää koristeita.

Toblerone-kakku
12 palaa   |   yli 60 min   |   keskitaso

Pohja

  • 60 g tobleronea
  • 50 g voita
  • 1 dl sokeria
  • 1 muna
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • ½ tl leivinjauhetta

Vuoraa neliön muotoinen vuoka (noin 25 x 25 cm) leivinpaperilla. Kuumenna uuni 175 °C:seen.

Sulata voi ja rouhittu toblerone. Vatkaa kananmuna ja sokeri kevyesti vaahdoksi. Sekoita joukkoon suklaa-voiseos. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja kääntele taikinaan. Kaada taikina esivalmisteltuun vuokaan.

Paista noin 15 minuuttia tai kunnes brownien reunat ovat paistuneet, mutta keskusta on vielä hieman taikinaista. Anna brownien jäähtyä kunnolla.

Täyte

  • 50 g manteleita
  • 300 g tobleronea
  • ½ dl hunajaa
  • 4 dl kuohukermaa

Esivalmistele ensin muotit kakkuja varten. Ota tobleronen nimetty kuori sivuun ja tee muotit sisäosasta. Leikkaa kolme tai neljä (riippuen miten ahnaasti aiot syödä moussea valmistusvaiheessa) tobleronepakettia auki yhdeltä sivulta. Vaihtoehtoisesti voit tehdä muotit pahvista. Teippaa päädyt tukevasti kiinni ja aseta leivinpaperin palat muotteihin alla olevan kuvan mukaisesti. Aseta muotit tukevasti esim. sokerilla täytettyyn uunivuokaan.

Paahda manteleita kuivalla ja kuumalla pannulla, kunnes ne saavat hieman väriä. Rouhi paahdetut mantelit murskaksi ja jätä odottamaan. Mittaa rouhittu toblerone, hunaja ja 1 dl kermaa kattilaan. Kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes suklaa sulaa. Ota kattila liedeltä ja anna jäähtyä hetki (HUOM: jos suklaa on liian kuumaa, se sulattaa kermavaahdon, eikä kakku pysy kasassa). Vaahdota loput kermasta kuohkeaksi vaahdoksi. Kääntele puolet kermasta hieman jäähtyneeseen suklaaseokseen. Lisää loput kermasta ja kääntele tasaiseksi.

Jaa massa muotteihin, täyttäen niistä noin ¾ muoteista. Leikkaa pohjasta hieman moussea pienemmät palat ja aseta ne moussen päälle. Pakasta vähintään 3 tuntia.

Kuorrute

  • 200 g tummaa suklaata
  • 1½ dl kuohukermaa

Koristeluun

  • mantelirouhetta
  • nomparelleja
  • lakupalloja
  • hunajaa

Rouhi suklaa kulhoon. Kuumenna kerma ja kaada suklaan päälle. Sekoita kunnes suklaa sulaa. Ota kakut pakastimesta ja aseta ne kakun kokoiselle pahvialustalle (esim. maitotölkistä leikattu). Kuorruta kakut valuttamalla niiden päälle suklaakuorrutetta. Anna kakkujen kovettua kylmässä noin puoli tuntia. Aseta kakut takaisin nimikääreeseen ja koristele tarjoiltaessa haluamallasi tavalla.

Yhteistyössä

Kommentit(0)

Samankaltaisia kirjoituksia