Sitruuna-vadelmamarenkikakku

Sitruuna-vadelmamarenkikakku

23. 05. 2024
Ihanan kirpeää sitruunatäytettä ja hattaran pehmeää vadelmamarenkia, tämä kakku on varmasti juhlapöydän suosikki.

Kakku tehty kaupallisessa yhteistyössä Mö kaurameijerin kanssa.

Jos kesäpäivä olisi kakku, se olisi juuri tällainen. Ihanan raikas aamu ja hattarankeveitä pilviä muuten poutaisella taivaalla. Tämä kakku onkin kuin pala unelmaa, täydellisen pehmeä sitruunatäyte ja reilu kerros ihanan raikasta vadelmamarenkia lumosi meillä niin lapset kuin aikuisetkin.

Jokainen lukijani tietää varmasti rakkauteni sitruunaan, se on ehdottomasti yksi lempiraaka-aineistani ja olinkin suunnattoman iloinen kuin sain Mö kaurameijeriltä yhteistyöpyynnön koskien heidän uutta Mö Dreamy Lemon Curd vaihtoehtoa tuorejuustolle. Monet ovatkin varmasti seuranneet Mön menestystarinaa ja törmänneet supersuosittuihin, juustoa muistuttaviin kaurapohjaisiin Kreikkalaiseen ja Chavreen. Pohjanmaalta kotoisin olevan Mö kehittääkin innovatiivisesti maukkaita vaihtoehtoja perinteisille tuotteille.

Mö Dreamy Lemon Curd on täysin kasvipohjainen, herkullisen pehmeä ja ihanan raikas ja se sopii loistavasti niin leivontaan, kuin sellaisenaankin syötäväksi (seuraavaksi taidan kokeilla tätä vegaaniseen kolmen aineen jäätelöön). Uutuustuote löytyy jo todella hyvin pienempienkin ruokakauppojen hyllyiltä ja omiin lähikauppoihinhan tuotteita voi aina pyytää myös kauppiaalta.

sitruuna-marenkikakku
sitruuna-vadelmamarenkikakku

Sain leivonnaisen suunnitteluun vapaat kädet ja olisin hyvin voinut tehdä tuotteella ihan sekaanireseptinkin, sillä Dreamy taipuu loistavasti mihin tahansa ruokavalioon. Halusin kuitenkin tällä kertaa tehdä täysin vegaanisen reseptin ja toteuttaa sen niin, että se tekee varmasti kauppansa ihan jokaisessa juhlapöydässä. Itse sitruunatäyte ei vaadi montaa raaka-ainetta: kasvipohjainen vispi ja Dreamy hyydytetään vegegelillä, joka on loistava korvaaja liivatteelle. Käsittely on helppoa, mutta siinä pitää olla hieman liivatetta nopeampi, sillä hyytyminen alkaa heti. Kannattaa siis valmistella kaikki muut ainekset valmiiksi.

Kuorrutteen tein valkuaisen sijaan aquafabasta, joka saa vatkaamalla hyvin marengin kaltaisen rakenteen. Haihdutin liemestä vielä hieman nestettä pois, jolloin vaahdosta tulee pysyvämpi ja se säilyy jääkaapissa jopa muutaman päivän hyvänä. Pieni sivumaku peittyy loistavasti vadelmajauheella ja vadelma antaa kakkuun muutenkin ihanan lisän. Jos kuitenkin epäilet aquafaban käyttöä, etkä halua kakusta täysin vegaanista, voit tehdä kakun päälle perinteisen marengin, jonka ohje löytyy täältä. Kääntele silloin vadelmajauhe marenkiin vatkauksen lopuksi.

sitruuna-vadelmamarenkikakku
sitruunamarenkikakku

Sitruuna-vadelmamarenkikakku

12 annosta / yli 60 min / keskitaso MMUV

Ainesosat

Pohja

  • 200 g kaurakeksejä
  • 90 g kasvimargariinia

Täyte

  • 2,5 dl kasvisvispiä 
  • 3 prk (450 g) Mö Dreamy Lemon Curd vaihtoehtoa tuorejuustolle
  • 1 dl sokeria
  • 1 sitruuna
  • 1 dl vettä
  • 2 pss vegegeliä

Kuorrute

  • 2,5 dl aquafabaa eli kikhernepurkin lientä (noin 2 purkista)
  • 1,25 dl sokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 1 tl sitruunamehua
  • 2 rkl pakastekuivattua vadelmajauhetta

Ohjeet

Pohja

Pingota leivinpaperi noin 22 cm:n irtopohjavuokaan. Murskaa keksit hienoksi rouheeksi ja sekoita joukkoon sula rasva. Painele seos vuoan pohjalle ja nosta sitä hieman myös reunoille.

Täyte

Vatkaa vispi paksuksi vaahdoksi. Sekoita Mö Dreamy ja sokeri yhteen. Pese sitruuna ja raasta kuori ohuelti Mö Dreamyn joukkoon. Purista mehu kattilaan ja lisää vesi sekä vegegel. Kuumenna samalla sekoitellen noin 2 minuuttia. Kaada kuuma vegegel välittömästi Mö Dreamy-seokseen koko ajan vatkaten. Kääntele joukkoon vispi ja kaada täyte heti pohjan päälle. Anna asettua jääkaapissa muutama tunti tai seuraavaan päivään.

Kuorrute

Mittaa aquafaba ja sokerit kattilaan ja kuumenna sekoitellen kiehuvaksi. Jatka keittämistä, kunnes kolmasosa nesteestä on haihtunut. Lisää sitruunamehu ja vatkaa seos sähkövatkaimella huoneenlämpöiseksi, erittäin paksuksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon vadelmajauhe. Lusikoi vaahto kakun pinnalle.

Yhteistyössä

Kategoriat

Juustokakut Yhteistyö

Avainsanat

sitruuna vadelma

Kommentit(4)

  
  • MaijaT sanoo:

    Kakku näyttää ja kuulostaa ihanalta! Kun marenkia vatkataan, jatkuuko sen kuumentaminen samalla vai lopetetaanko kuumentaminen, kun vatkaus alkaa?

    • Hei Maija! Seosta ei tosiaan enää kuumenneta tuossa vatkausvaiheessa, vaan se otetaan pois vesihauteesta ja tarkoitus on kuohkeuttaa ja jäähdyttää se.

  • Makuri sanoo:

    Hei,

    Näyttääpä hyvältä! Jos käyttää liivatelehtiä niin montako laitetaan?

Samankaltaisia kirjoituksia