Fazerina-juustokakku

Fazerina-juustokakku

19. 01. 2022
Täyteläisen herkullinen juustokakku maustetaan Fazerina-suklaalla. Ihana appelsiinin vivahde tekee suklaisesta kakusta entistä vastustamattomamman.

Fazerina, tuo ihanan elegantisti appelsiinilta maistuva suklaatryffeli, jota lapsuudessa sain aina paketillisen joululahjaksi. Oikeasti se ei ikinä ollut lempisuklaani, mutta jotenkin se vaan valikoitui omaan lahjakasaani. Siskoni rakasti Fazer Minttiä ja veljeni englannin lakritseja, joten he saivat niitä ja minä sain Fazerinaa. Oikeasti lempisuklaani oli silloin Da Capo, mutta sitä ei saanut silloin vielä konvehtipakkauksissa, joten jotenkin äitini päätyi Fazerinaan. Toisaalta ei se huono vaihtoehto ollut ja lopulta Fazerina-paketti alkoi olla oikein odotettu joka jouluinen lahja.

Myöhemmin olen tykästynyt Fazerinaan entistä enemmän. Sen pehmeä appelsiinin maku on jotenkin herkkä ja appelsiinin ja suklaan yhdistelmähän toimii aina. Viime vuonna tein tätä ihanaa appelsiini-suklaajuustokakkua sekä tätä herkullisen mehevää appelsiini-suklaakahvikakkua ja molemmissa tämä klassikkomakuyhdistelmä toimii aivan loistavasti. Kahvikakkuversion maku itseasiassa muistuttaa aika paljon fazerinaa ja siihen voi halutessaan lisätä vielä rouhittuja fazerina-karkkeja vahvistamaan makua.

Nyt kaipailin viikonlopuksi jotain hyvää ihan vaan omalle perheelle ja mieleni kierteli koko ajan erilaisten juustokakkujen ympärillä. Mietin sopivia makuja ja pöydällä olleet appelsiinit ja pieni suklaanhimo saivat ajatukset harhailemaan Fazerinaan. Aiemmin tekemäni Suffelipuffi-, Dumle- ja Geishakakut ovat olleet niin suosittuja, että halusin myös sen vuoksi kokeilla, miten seuraava suklaaklassikosta muunnettu kakku otettaisiin vastaan.

Meidän perheessä kakku oli ainakin aivan supersuosittu. En tiedä oliko se siitä, ettei juustokakkuja ole pitkään aikaan ollut tarjolla vai siitä, että tämä oli vain yksinkertaisesti aivan ihanaa. Kumpi sitten syynä olikaan, voin lämpimästi suositella tämän kakun testausta.

fazerina-kakku
fazerina-kakku

Kakun leipomisessa kannattaa kiinnittää huomiota muutamaan seikkaan:

Pohja

Hienonna mysliä hieman pohjaa varten, esim. pari pyöräytystä blenderissä tai teholeikkurissa toimii tässä hyvin. Voit myös laittaa myslin pussiin ja naputella sitä kaulimella hieman pienemmäksi. Liian suurina paloina olevasta myslistä tehty pohja ei pysy kasassa. Älä kuitenkaan jauha mysliä ihan jauhoksi. Painele pohja vuokaan kevyesti, jottei siitä tule liian tiivistä. Voit myös käyttää pohjaan myslin sijasta esim. keksejä tai tehdä mutakakkupohjan.

Täyte

Tuorejuuston ja rahkan kannattaa olla leipoessa huoneenlämpöisiä, silloin ne sekoittuvat parhaiten ja saat moussesta ihanan ilmavaa ja tasaista. Myös liivattetta lisättäessä lopputulos on usein tasaisempi, kun liivateseos ei ala jähmettyä äkisti liian kylmiin aineksiin. Sokerin sekoitus tuorejuustoon pehmittää sitä myös ja silloin liivatteen lisääminen on helpompaa, kuin liian jämäkkään seokseen. Suklaa on helpoin lisätä mousseen liivatteen jälkeen, jolloin mousse on hieman lämpimämpää ja juoksevampaa. Kermavaahto lisätään mousseen viimeisenä. Vaahto käännellään mousseen kahdessa osassa, koska vaahto säilyy näin kaikista ilmavimpana. Ensimmäinen puolikkaan voit sekoitella hieman reippaammin, jotta massa sekoittuu hyvin, mutta toinen osa käännellään mahdollisimman kevyesti sekaisin. Tässä vaiheessa ei siis enää vatkata, vaan nostellaan käsin esimerkiksi nuolijaa käyttäen.

Koristelu

Koristelussa vain mielikuvitus on rajana. Kakun suklaavaluma ei ole välttämätön, maut toimivat aivan loistavasti myös ilman sitä, mutta sillä voi saada aikaan hieman juhlavamman lopputuloksen. Käytin suklaavalumaa koristelussa myös pursotettuna, eli jäähdytin loppua suklaakuorrutteesta pursotettavaksi. Nämä pienet suklaaruusukkeet antavat mielestäni kivaa lisää koristeluun ja ne ovat todella helppoja toteuttaa. Kermavaahto toimii myös pursotuksissa loistavasti ja se antaa kakulle värikontrastia, näyttävyyttä ja hieman lisäkorkeutta. Mutta jos et pidä koristelusta, kakku maistuu mainioisti ilman mitään päällysteitä.

fazerina-kakku
fazerina-kakku

Fazerina-juustokakku

15 annosta / yli 60 min / keskitaso

Ainesosat

Pohja

  • 3 dl Fazerina-mysliä
  • 70 g voita

Täyte

  • 5 liivatelehteä
  • 3 levyä (360 g) Fazerina-suklaata
  • 350 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 1 prk (200 g) kermarahkaa
  • ½ dl sokeria
  • ½ dl appelsiinimehua
  • 4 dl vispikermaa

Koristelu

  • 100 g tummaa suklaata (noin 60 % kaakaota)
  • 2 dl kuohukermaa
  • 1 tl vaniljasokeria
  • Fazerina-keksejä ja makeisia
  • Amerikan pastilleja

Ohjeet

Pohja

Pingota leivinpaperi irtopohjavuokaan (halk. noin 22 cm). Vuoraa myös vuoan reunat leivinpaperilla tai reunakalvolla. Murskaa mysli hieman pienemmäksi. Sulata voi ja sekoita myslin joukkoon. Painele seos vuoan pohjalle ja laita jääkaappiin odottamaan.

Täyte

Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen. Sulata Fazerina-suklaa miedolla lämmöllä ja jätä odottamaan. Sekoita tuorejuusto, rahka ja sokeri yhteen. Kuumenna appelsiinimehu ja liuota siihen pehmenneet liivatteet. Kaada liivateseos ohuena nauhana tuorejuustoseokseen koko ajan sekoittaen. Kääntele suklaa joukkoon.

Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi ja kääntele kahdessa osassa täytteeseen. Kaada täyte pohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.

Koristelu

Kuumenna 1 dl kuohukermaa ja kaada paloitellun suklaan päälle. Sekoita tasaiseksi. Kaada puolet hieman jäähtyneestä kuorrutteesta (noin 35 ℃) kakun päälle. Ohjaa valumista lusikalla, jotta kuorrute valuu reunojen yli.

Anna lopun kuorrutteen jäähtyä välillä sekoitellen, kunnes koostumus on pursotettavaa. Vatkaa loput kermasta vaahdoksi vaniljasokerin kanssa. Pursota kerma ja suklaakuorrute kakun päälle. Viimeistele kekseillä ja makeisilla.

Kategoriat

Juustokakut

Avainsanat

appelsiini suklaa

Kommentit(16)

  
  • Angie sanoo:

    En löydä kermarahkaa kaupoista, millä se korvataan?

  • Angie sanoo:

    Mikä ihmeen kermarahkaa, ei löydy kummastakaan kaupasta, käykö tavallinen maitorahka?

    • Kermarahka on hieman rasvaisempaa ja pehmeämmän makuista kuin tavallinen maitorahka, mutta nyt kun etsin nuo on ainakin osalta valmistajista poistuneet valikoimista. Voit korvata rahkan pehmeällä maitorahkalla tai vaikka leivontaan tarkoitetulla vaniljarahkalla.

  • Minnakuu sanoo:

    Laitetaanko kuorrutteeseen siis tuo 100g suklaata + 1dl kermaa? vai 2dl kermaa?

  • Kerttu sanoo:

    Missä kohtaa vaniljasokeri tulee kuorrutteessa? Tein 80% suklaasta ja se ei sulanut oikein kermassa, suklaasta tuli kökkäreistä ja siitä irtosi vetistä nestettä. Oli kaupan oma merkki, halpa. Sokerin heitin jossain kohtaan sulaneeseen massaan sekaan mutta se oli jo outoa ennen sokeria. Ei kuorrutettu sitten. Muuten kakku oli herkullista ja oma koristelu kiva.

    • Hei Kerttu! Vaniljasokerilla maustetaan tosiaan vain tuo vaahdotettava kerma, joka näkyy valkoisena kuvissa. 80% suklaa sisältää enemmän kaakaota, kuin 60 % ja on siksi paljon kovempaa. Se tarvitsisi sulatettaessa enemmän kermaa, jotta koostumuksesta tuli levitettävä.

  • Minna sanoo:

    Muuten tosi hyvää, mutta ei tykätty mysli pohjasta. On kuivaa.
    Seuraavalla kerralla teen pohjan kekseistä.

  • Talo sanoo:

    Tarvitseeko vuo’an reunoja vuorata esim. leivinpaperilla jotta reunat irtoaa nätisti jättämättä rumia jälkiä kakkuun?

    • Hei! Suosittelen mysö reunojen vuoraamista leivinpaperilla tai reunakalvolla, kuten tuossa reseptin alussa mainitsen. Vaihtoehtoisesti voit myös öljytä ja tomusokeroida vuoan reunan, jolloin vuoka liukuu helposti pois ja reunasta tulee siisti.

  • Äiti sanoo:

    Kylläpä maistui ihanalta. Jännä tuo mysli. ihana fazerina.

  • Iskä sanoo:

    Aivan mahtavan makuinen, suosittelen ehdottomasti

Samankaltaisia kirjoituksia