Laskiaispullakakku

21. 02. 2020
Laskiaispulla muuttaa muotonsa juhlavaksi kakuksi, kun pullapohja saa ylleen herkulliset mantelimassasta ja vadelmasta tehdyt mousset.

Sunnuntaina vietetään laskiaista ja vaikka mäenlaskua ei täällä Helsingissä pystykään harrastamaan, niin laskiaisherkkuja on silti saatava. Jokavuoden tärkein kysymys kuuluu tietysti hillolla vai mantelimassalla? Itse ajattelin aiemmin, että molempi parempi, mutta nykyisin olen kallistunut enemmän mantelimassan puoleen. Maistelin Tanskassa muutama vuosi sitten herkullisia mantelimassaleivonnaisia ja ihastuin täysin. Tuore, mantelinen ja ihanan aromikas massa sopii täydellisesti pullan täytteeksi ja se mehevöittää herkullisesti myös muita leivonnaisia.

Usein kuitenkin suomalaisista kaupoista saadut mantelimassat ovat olleet kuivaa kökköä ja kaukana siitä ihanasta tahnamaisesta herkusta, mitä löytyy Tanskasta. Niinpä iloitsinkin todella paljon, kun löysin ensimmäistä kertaa Dr. Oetkerin pahvipakkaukseen pakatun mantelimassan. Tämä mantelimassa sisältää 53% mantelia, mikä on korkein Suomen mantelimassoista löytämäni mantelipitoisuus. Kyseinen mantelimassa kantaakin EU:n suojaamaa maantieteellistä merkintää; Lyypekkiläinen marsipaani. Lyypekkiläinen marsipaani on aivan eri tavaraa, kuin ne aprikoosinkivillä laimennetut pötkylät, suosittelen siis kokeilemaan. Mantelimassa sopii loistavasti pullan täytön lisäksi erilaisiin piirakoihin, kekseihin ja jopa mousseihin.

Viime vuosina on laskiaiseksi tullut kehiteltyä useita erilaisia laskiaisherkkuja. Nämä laskiaisdonitsit ovat yksi suosikeistani ja sopivat loistavasti kiireisemmällekin leipurille samoin kuin tämä laiskurin laskiaispulla. Hiivataikinasta saa ihania pullatuutteja tai vaikka hauskan pullakakun, jonka leikkaaminen saattaa tosin tuottaa hieman ongelmia. Tänä vuonna halusin kuitenkin lähteä kehittelemään jotain ihan uudenlaista, jossa kohtaisivat laskiaispullan maut ja rakastamani juustokakut. Jotain pullasta muistuttavaa kakkuun piti kuitenkin saada, joten kokosin hillo ja mantelimassatäytteistä idensa saaneet mousset pikapullapohjan päälle. Kokonaisuus on mielestäni aivan ihana ja muistuttaa todella erehdyttävästi esikuvaansa.

Laskiaispullakakku

15 annosta / yli 60 min / keskitaso

Ainesosat

Pohja

  • 50 g voita
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • ½ dl sokeria
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl kardemummaa
  • ¼ tl suolaa
  • 1 dl maitoa
  • 1 kananmuna

Mantelitäyte

  • 3 Dr. Oetker liivatelehteä
  • 200 g Dr. Oetker mantelimassaa
  • ½ dl sokeria
  • 4 dl kuohukermaa
  • 1 tl Taylor&Colledge vanilla paste
  • 2 rkl vettä

Vadelmatäyte

  • 300 g vadelmia
  • 1 dl sokeria
  • 4 Dr. Oetker liivatelehteä
  • 3 dl kuohukermaa
  • 1 tl Taylor&Colledge vanilla paste

Koristelu

  • 2 dl kuohukermaa
  • 1 tl Taylor&Colledge vanilla paste
  • 50 g Dr. Oetker mantelilastu
  • 3 rkl Dr. Oetker pakkaskuivattu vadelma
  • tuoreita vadelmia

Ohjeet

Pohja

Vuoraa irtopohjavuoka (halk. 22 cm) leivinpaperilla. Kuumenna uuni 200 ℃:seen. 

Sulata voi. Mittaa vehnäjauho, sokeri, leivinjauhe, kardemumma ja suola kulhoon ja sekoita yhteen. Lisää voi, maito ja kananmuna ja sekoita tasaiseksi, mutta älä vaivaa taikinaa. Kaada taikina vuokaan. Paista noin 15 minuuttia tai kunnes pulla on keskeltä kypsä. Anna jäähtyä.

Mantelitäyte

Laita liivatteet pehmenemään kylmään veteen. Soseuta mantelimassa, sokeri, vaniljatahna ja 1 dl kermaa tasaiseksi tahnaksi. Vatkaa loput kermasta pehmeäksi vaahdoksi ja kääntele mantelimassatahna kermavaahdon joukkoon. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja liuota siihen pehmenneet liivatteet. Kaada liivateseos ohuena nauhana mousseen koko ajan sekoittaen. Kaada täyte jäähtyneen pohjan päälle.

Vadelmatäyte

Mittaa vadelmat ja sokeri kattilaan. Kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes vadelmista irtoaa nestettä. Jos käytät ulkomaisia vadelmia, keitä vadelmia 3 minuuttia. Paseeraa vadelmat siivilän läpi, jotta saat sileää sosetta. Anna soseen jäähtyä hetki, ettei se sulata kermavaahtoa.

Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen. Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Kuumenna 3 rkl vadelmasosetta ja liuota siihen pehmenneet liivatteet. Sekoita liivateseos vadelmasoseen joukkoon. Kääntele kerma vadelmasoseen joukkoon kolmessa erässä. Kaada vadelmatäyte mantelimassatäytteen päälle ja anna jähmettyä jääkaapissa seuraavaan päivään. 

Koristelu

Irrota hyytynyt kakku vuoastaan ja siirrä tarjoilualustalle. Vatkaa kerma ja vaniljatahna kuohkeaksi vaahdoksi ja pursota kakun päälle. Viimeistele kakku mantelilastuilla, vadelmarouheella ja tuoreilla vadelmilla.

Kaupallinen yhteistyö

Kommentit(2)

  
  • Oih, kuulostaa tosi ihanalta (vaikka on mantelimassaa ja “hilloa”). (En nimittäin tykkää laskiaispullista hillolla vaan pitää olla mantelilla ehdottomasti 🙂 Tanskalainen mantelimassa on kyl superhyvää! Joskus muinoin toin sitä aina ruotsintuliaisena (itselleni heh). Ootko maistanut sitä tanskalaista mantelikakkua (kransekake tms)? Suosittelen! Ja lyypekin marsipaani ♡ Käytiin viime vuonna Lyypekissä ohikulkumatkalla ja oli ihan pakko päästä Niedereggerin kahvilaan vaikka se oli jo sulkemassa. Ne oli siellä koko ajan: Madame, madame excuse me, we are closing. En olis malttanut lähtee pois. Onneks ehdin tilaan kakkukahvit kuitenkin.

    • Moi Tuulia! Tätä kyllä suosittelen, vadelmakerros ei oo hillomainen, vaan ihana, raikas marjamousse, mikä sopii ton mantelin kanssa aivan loistavasti. Mä toin kanssa Tanskasta itselleni mantelimassaa, mutta päädyin syömään sen jo ennen kuin pääsin kotiin. Niederegger on todella hyvää ja osittain just sen takia innostuinkin tästä Oetkerin Lyypekkiläinen marsipaani merkinnästä. Oon maistanut kransekakea Norjassa, se on käsittääkseni jokseenkin sama Tanskassa. Se oli kyllä niin kuivunutta, että ei ollut ihan paras makuelämys. Täytyy joskus kokeilla tehdä sitä itse, vaikka niitä vuokia ei itseltä löydykään.

Samankaltaisia kirjoituksia