Mangojuustokakku suklaakoristein

28. 01. 2015
Mangojuustokakku kuuluu ehdottomasti kevääseen ja tuo helposti pääsiäisen mieleen. Tällä kertaa tein kuitenkin poikkeuksen, ja leivoin kakkua keskellä talvea.

mangokakku

 

Mangojuustokakku on yksi kaikkien aikojen suosikeistani ja siihen tulee välillä oikein himo. Tämä kakku on aika raikas ja sitä tulee toisinaan syötyä petollisen monta palaa.

Edellisen kerran tein kakkua pari vuotta sitten ja reseptin löydät täältä. Tällä kertaa tein kakkuun gluteenittoman pohjan, mikä toimi mielestäni oikein hyvin. Yritin muutenkin tuunailla kakkua ja lisäsin valmiiksi maustettua jogurttia mousseen, mutta mango-passion jogurtista tuli kakkuun vähän teollinen sivumaku. Ensi kerralla käytän kyllä maustamatonta jogurttia ja ihan tuoretta mangoa, mutta sen tekeminen taitaa jäädä pääsiäisen nurkille.

mangokakku2

Koristelulla halusin tuoda kakkuun juhlavuutta. Olen pitkään pelännyt suklaan temperointia ja suklaakoristeita olen tehnyt todella harvoin. Nyt Ekbergillä ollessani pääsin kyselemään Mika Parviaiselta vinkkejä tuohon temperointiin ja hän kertoikin aika hauskan vinkin, mikä helpotti hommaa ihan suunnattomasti. Tässä ei siis kyse ole oikeastaan temperoinnista, vaan suklaan sulatuksesta niin ettei edellinen temperointi purkaudu. Aivaimena on käyttää valmiiksi temperoitua suklaata (lähes kaikki suklaalevyt), kun tätä ei lämmitä yli 31 asteen (työstölämpötila) edellinen temperointi säilyy ja suklaa pitää muotonsa oikein hyvin. Sulatus vaatii hieman kärsivällisyyttä, mutta parilla niksillä se onnistuu aika helposti. Jos kuitenkin suklaa kuumenee liikaa, pitää temperointi aloittaa kokonaan alusta (eli lämmittää ensin 45-50 asteiseksi, viilentää 28 asteeseen ja lämmittää uudelleen 31 asteeseen).

Testailin ensin vähän miten saan tuon lämpötilan pysymään alhaisena ja päädyin tällaiseen ratkaisuun. Eli homma menee näin:

Hienonna suklaa mahdollisimman hienoksi rouheeksi. Laita 2/3 suklaasta kulhoon ja sulata varovasti välillä sekoittaen, kunnes suurin osa suklaasta on sulanut. Lisää joukkoon loput suklaat ja sekoittele välillä, kunnes nekin ovat sulaneet. Jos suklaassa on vielä muutamia paloja, kannattaa mieluummin siivilöidä se kuin lämmittää lisää. Temperoitu suklaa jähmettyy huoneenlämmössä.

Kakun koristeet on tehty levittämällä hyvin ohut kerros suklaata piirtoheitinkalvolle. Kun suklaa on hetken (noin pari minuuttia) seissyt huoneenlämmössä siihen voi tehdä viillot ja kiertää kalvon rullalle. Hetken kylmässä oltuaan rulla kierretään auki ja koristeet irtoavat aika nätisti. Jos suklaata on lämmitetty liikaa se ei jähmety huoneenlämmössä ja viiltojen tekeminen ei onnistu. Silloin koristeet ovat hyvin vaikeita käsitellä ja ne sulavat helposti.

mangokakku3mangokakku4

Kategoriat

Juustokakut

Kommentit(6)

  
 • Taru sanoo:

  Herkullisen ja kauniin näköinen kakku 🙂 Hyvät nuo temperointi ohjeet koska kaikilla ei ole lämpömittareita. Leila Lindholm näytti käyttävän samaa systeemiä ja itsekin sitä viime viikolla kokeilin. Hienosti onnistui! Suklaa pysyi rapsakkana ja kestävänä 😀

  • Liisa sanoo:

   Kiitos Taru! En ollut nähnytkään tuota Leilan vinkkiä (vaikka myöntäydynkin suureksi faniksi). Todella hyvin pysyivät tosiaan mallissaan, vaikka aika ohueksi tulikin tuo sipaistua.

 • Daniella sanoo:

  Niin yksinkertainen ja silti todella elegantti muoto! Ja niinhän se yleensä meneekin. Mutta kiitos miljoonasti tästä temperointi vinkistä! Olen yrittänyt vaikka kuinka usein temperoida suklaata siinä onnistumatta. Nyt kyllä kokeilen sun (ja Mikan) vinkeillä!!

  • Liisa sanoo:

   Kiitos Daniella! Kannattaa ehdottomasti kokeilla tätä. Yllätyin itskein miten helppoa se loppujen lopuksi oli, kunhan vain ei lämmitä suklaata liikaa.

 • Irma sanoo:

  Oi kuinka upeat koristeet kakkuun sait. Harjoitus tekee mestarin mikä sä jo ootkin. Odotan innolla mitä vielä näemme blogissasi .❤️

  • Liisa sanoo:

   Voi kiitos Irma. Onneks netti on pullollaan ideoita vaan odottamassa testailua, harjoitukset siis jatkuvat 😀

Samankaltaisia kirjoituksia