Suolakinuski-suklaajuustokakku

19. 05. 2020
Samettisen pehmeä suklaajuustokakku maistuu aina. Kun kakku päällystetään vielä kerroksella suolakinuskia, on nautinto taattu.

Olen jo pidempään haaveillut samettisen pehmeästi, uunissa paistetusta suklaajuustokakusta. Unelmieni kakku on kermainen ja ja samalla pehmeän suklainen. Juuri sellainen, että ajatuskin herauttaa veden kielelle.

Toinen viimeaikoina ajatuksissa pyörinyt leivonnainen on suolakinuskijuustokakku, jonka itse bongasin ensimmäistä kertaa vuosia sitten wicked sweet kitchenistä. Olen testannut tuon kakun, mutta nyt halusin tehdä siitä oman, erilaisen versioni ja yhdistää samalla nuo kaksi ajatuksissani kummittelevaa leivonnaista. Suklaan ja suolatun kinuskin yhdistelmä on mielestäni aivan mahtava ja olenkin käyttänyt sitä niin mokkapaloissa kuin kahvikakussakin. Yksi kaikkien aikojen suosikeistani on ehdottomasti tämä suolakinuski-suklaapiirakka, joten suklaa ja kinuski yhdistettynä juustokakkuun ei voisi olla pahaa.

Ja se ei tosiaan ollut. Tästä kakusta tuli aivan ihanaa ja juuri sellaista kuin toivoin. Suklainen täyte on juuri sellainen kermaisen herkullinen (älä paista sitä liikaa!) ja kinuskin päälle ripoteltu suola antaa kakkuun särmää ja korostaa sen makuja.

Suolakinuski-suklaajuustokakku

12 annosta / yli 60 min / keskitaso

Ainesosat

Pohja

  • 200 g digestive-keksejä
  • 75 g voita

Täyte

  • ½ dl maitoa
  • 150 g tummaa suklaata
  • 350 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 1 dl sokeria
  • 2 munaa
  • 1 tl vaniljatahnaa
  • 1 rkl vehnäjauhoa

Kuorrute

  • 1½ dl kuohukermaa
  • 1 dl fariinisokeria
  • sormisuolaa

Ohjeet

Pohja

Vuoraa irtopohjavuoka (halk. 20 cm) leivinpaperilla. Kuumenna uuni 175 ℃:seen.

Murskaa keksit rouheeksi ja sekoita joukkoon sulatettu voi. Painele seos vuoan pohjalle ja reunoille (noin 3 cm korkeaksi reunukseksi). Paista pohjaa uunissa ilman täytettä noin 10 minuuttia.

Täyte

Sulata suklaa yhdessä maidon kanssa. Sekoita tasaiseksi.

Sekoita tuorejuusto ja sokeri yhteen. Lisää munat yksitellen. Lisää vanilja ja vehnäjauho sekoita tasaiseksi. Sekoita viimeisenä joukkoon suklaa. Kaada massa pohjan päälle. Madalla uunin lämpötila 160 asteeseen ja paista juustokakkua noin 30 minuuttia tai kunnes se on reunoilta asettunut, mutta keskeltä vielä kevyesti hytkyvä. Anna kakun jäähtyä ensin huoneenlämmössä ja siirrä sitten jääkaappiin jäähtymään täysin.

Kuorrute

Mittaa kerma ja fariinisokeri kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä kunnes kylmään vesilasiin pudotetusta pisarasta muodostuu siisti tippa lasin pohjalle (noin 10 minuuttia). Anna kinuskin jäähtyä muutama minuutti välillä sekoittaen ja kaada sitten kakun päälle. Anna kakun jähmettyä kylmässä ainakin tunnin ajan. Viimeistele sormisuolalla ennen tarjoilua.

Kategoriat

Juustokakut

Avainsanat

kinuski suklaa

Kommentit(10)

  
  • Synttärileipuri sanoo:

    Moi! Olen tekemässä juhliin tätä 30 hengelle. Ajattelin tehdä kahteen 24cm vuokaan. Osaatko sanoa kannattaisiko tehdä esim. 1,5-kertaisena per vuoka, kun alkuperäinen ohje on 20cm vuokaan? Kiitos!

    • Hei synttärileipuri! Kakusta tulee korkea tuohon 20 cm:n vuokaan ja useat lukijat kertovat tekevänsä tätä 24 cm:n vuokaan ihan sellaisenaan. Etenkin vispikerman käyttö lisää kakun ilmavuutta ja massaa, joten jos käytät sitä, ohjetta ei kannata lisätä. Jos päädyt kuitenkin tekemään ohjeen suurempana, muista hieman korottaa irtopohjavuokan reunusta leivinpaperilla.

  • Viivi sanoo:

    Oli hyvää! Sekä suklaatäyte että kinuskikuorrutus maistuivat taivaalliselta. Yhdistelmänä nuo kaksi kuitenkin maistuivat ehkä hitusen erikoiselta – mutta kakku upposi kyllä siitäkin huolimatta nopeasti vieraiden suihin.

    • Hei Viivi! Kiva, että kakku maistui pienestä erikoisuudesta huolimatta. Itse rakastan suklaan ja kinuskin yhdistelmää ja ne täydentävät toisiaan, tuoden esiin ehkä juuri hiukan erilaisia makuvivahtetia. Toki myös suklaissa on paljon eroja ja esimerkiksi suklaan kaakaopitoisuus voi myös vaikuttaa makuun paljon.

  • Mirmeli sanoo:

    Laitetaanko kinuski lämpimän vai kylmän kakun päälle?

  • Hanna sanoo:

    Kakku odottaa parhaillaan kuorrutetta, ja sellainen tuli mieleen, että miten välttäisi kinuskin tarttumisen kakkulapioon? Joskus kinuski lähtee liuskana eikä meinaa pysyä kakun päällä. Liittyykö tähän jollain tapaa tuo kinuskin keittoaika vai mitä ajattelet?

    • Hei Hanna! Jos kinuski lähtee liuskana leikattaessa, se on liian pitkään keitetty, jolloin se muuttuu sitkeäksi ja venyväksi. Eli kinuskin keitto pitäisi lopettaa silloin, kun saat vesilasin pohjalle muodostumaan siistin pisaran. Jos kinuski kuitenkin ehtii mennä yli, hieman lämmitetty ja terävä veitsi auttaa leikkaamisessa siististi, eli kastele veitsi vaikka kuumaan veteen ennen leikkaamista.

  • Ulla sanoo:

    Moi! Ihanan kuuloinen ohje,menee ehdottomasti testiin. Voiko vaniliatahnan kirvata ihan vaniliasokerilla? Ja laitetaanko sitä tuo sana määrä?

    • Hei! Voit korvata vaniljatahnan vaniljasokerilla. Laittaisin hyvälaatuista vaniljasokeria ainakin 2 tl, sillä vaniljatahna on huomattavasti vaniljasokeria voimakkaampaa. Jos et kaipaa kakkuun vaniljaisuuttta, voit jättää sen myös kokonaan pois.

Samankaltaisia kirjoituksia