Suolakinuski-suklaajuustokakku

19. 05. 2020
Samettisen pehmeä suklaajuustokakku maistuu aina. Kun kakku päällystetään vielä kerroksella suolakinuskia, on nautinto taattu.

Olen jo pidempään haaveillut samettisen pehmeästi, uunissa paistetusta suklaajuustokakusta. Unelmieni kakku on kermainen ja ja samalla pehmeän suklainen. Juuri sellainen, että ajatuskin herauttaa veden kielelle.

Toinen viimeaikoina ajatuksissa pyörinyt leivonnainen on suolakinuskijuustokakku, jonka itse bongasin ensimmäistä kertaa vuosia sitten wicked sweet kitchenistä. Olen testannut tuon kakun, mutta nyt halusin tehdä siitä oman, erilaisen versioni ja yhdistää samalla nuo kaksi ajatuksissani kummittelevaa leivonnaista. Suklaan ja suolatun kinuskin yhdistelmä on mielestäni aivan mahtava ja olenkin käyttänyt sitä niin mokkapaloissa kuin kahvikakussakin. Yksi kaikkien aikojen suosikeistani on ehdottomasti tämä suolakinuski-suklaapiirakka, joten suklaa ja kinuski yhdistettynä juustokakkuun ei voisi olla pahaa.

Ja se ei tosiaan ollut. Tästä kakusta tuli aivan ihanaa ja juuri sellaista kuin toivoin. Suklainen täyte on juuri sellainen kermaisen herkullinen (älä paista sitä liikaa!) ja kinuskin päälle ripoteltu suola antaa kakkuun särmää ja korostaa sen makuja.

Tutustu

Suolakinuski-suklaajuustokakku

12 annosta / yli 60 min / keskitaso

Ainesosat

Pohja

  • 200 g digestive-keksejä
  • 75 g voita

Täyte

  • ½ dl maitoa
  • 150 g tummaa suklaata
  • 350 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 1 dl sokeria
  • 2 munaa
  • 1 tl vaniljatahnaa
  • 1 rkl vehnäjauhoa

Kuorrute

  • 1½ dl kuohukermaa
  • 1 dl fariinisokeria
  • sormisuolaa

Ohjeet

Pohja

Vuoraa irtopohjavuoka (halk. 20 cm) leivinpaperilla. Kuumenna uuni 175 ℃:seen.

Murskaa keksit rouheeksi ja sekoita joukkoon sulatettu voi. Painele seos vuoan pohjalle ja reunoille (noin 3 cm korkeaksi reunukseksi). Paista pohjaa uunissa ilman täytettä noin 10 minuuttia.

Täyte

Sulata suklaa yhdessä maidon kanssa. Sekoita tasaiseksi.

Sekoita tuorejuusto ja sokeri yhteen. Lisää munat yksitellen. Lisää vanilja ja vehnäjauho sekoita tasaiseksi. Sekoita viimeisenä joukkoon suklaa. Kaada massa pohjan päälle. Madalla uunin lämpötila 160 asteeseen ja paista juustokakkua noin 30 minuuttia tai kunnes se on reunoilta asettunut, mutta keskeltä vielä kevyesti hytkyvä. Anna kakun jäähtyä ensin huoneenlämmössä ja siirrä sitten jääkaappiin jäähtymään täysin.

Kuorrute

Mittaa kerma ja fariinisokeri kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä kunnes kylmään vesilasiin pudotetusta pisarasta muodostuu siisti tippa lasin pohjalle (noin 10 minuuttia). Anna kinuskin jäähtyä muutama minuutti välillä sekoittaen ja kaada sitten kakun päälle. Anna kakun jähmettyä kylmässä ainakin tunnin ajan. Viimeistele sormisuolalla ennen tarjoilua.

Kategoriat

Juustokakut

Avainsanat

kinuski suklaa

Kommentit(32)

  
  • Nimetön sanoo:

    Jos ei ole sormisuolaa, niin???

    • Voit suolata kinuskin hieman voimakkaammin tai jättää vaan pois. Sormisuola antaa kyllä ihanan loppusilauksen ja viimeistelee tämän herkullisesti.

  • TheViola sanoo:

    LIISA WESTERBERG sanoo:

     

    17.7.2020 13.25

    Hei synttärileipuri! Kakusta tulee korkea tuohon 20 cm:n vuokaan ja useat lukijat kertovat tekevänsä tätä 24 cm:n vuokaan ihan sellaisenaan. Etenkin vispikerman käyttö lisää kakun ilmavuutta ja massaa, joten jos käytät sitä, ohjetta ei kannata lisätä. Jos päädyt kuitenkin tekemään ohjeen suurempana, muista hieman korottaa irtopohjavuokan reunusta leivinpaperilla.

    Tämä on varmaan se kommentti, missä puhut vispikerman käytöstä. Itsellä on menossa tämä resepti testiin vasta viikonloppuna, mutta en tosiaan löydä mitään kohtaa, missä vispikermaa kannattaisi käyttää. Onkohan tässä käynyt vaan joku klassinen aivopieru. 🙂

    • No nyt löytyi kiitos! Tässä on tosiaan käynyt sekaannus ja olen vastannut kysymykseen ajatellen vadelma-valkosuklaajuustokakkua. Ilmeisesti olen vastaillut useampiin kommentteihin hallinnassa ja tässä kohtaa olen mennyt sekaisin. En ilmeisesti selannut kommentteja noin pitkälle taaksempäin, enkä vain löytänyt tätä. Pahoitteluni.

  • HKM sanoo:

    Mihin siis tuota vispikerma pitäisi laittaa? Josta tuolla kommenteissa puhut?

    • Hei Hkm. Voisitko kertoa hieman tarkemmin, mitä kommenttia tarkoitat? Tästä tuli aiemminkin kysymys ja vastasin siihen tuossa edellisessä kommenteissa. En itse löydä tästä postauksesta kommenttia, jossa puhuisin vispikerman käytöstä. Tähän kakkuun ei tule vispikermaa, kinuskiin käytetään kuohukermaa, koska se kestää kuumennusta vispikermaa paremmin.

  • Kerttuli sanoo:

    Tosi ihanaa, kiitos tästä herkkureseptistä! Kinuskin valmistus olikin helppoa, mutta tein kakun 23 cm vuokaan eikä kinuskia tullut kovin paksua kerrosta siitä huolimatta että tein reilummin määrän. Käytin 2 dl kuohukermaa kinuskiin ihan aiemman kommentin innoittamana, mutta yhtään ei harmi kyllä jäänyt yli herkuteltavaksi kakun kuorrutuksen jähmettymistä odotellessa 😀 Sormisuolahiput tekevät viime silauksen.

    • Ihana kuulla ja hyvä, että huomasit suurentaa kinuskimäärää, kerros ei tosiaan tässä ole valtavan paksu ettei se peitä liikaa suklaan makua alleen. Ja suola on kyllä minunkin mielestäni tosiaan tärkeä loppusilaus.

  • Kirppukoo sanoo:

    Kiitos ohjeesta, onnistui lähes täydellisesti. Sai jäähtyä ja viilentyä kunnolla yön yli parvekkeella (ei pakkasta vielä) ja etenkin tänään olikin ihan mielettömän hyvää. Mulla vuoka halk 25 cm, mutta hieman määriä lisäillen onnistui ensikertalaiseksi juustokakun tekijäksi todella hyvin. Toi kinuskikastike, sitä olis voinu lappaa suuhun suoraan lusikalla kattilasta vaikka kuinka paljon. Täytyy ensi kerralla tehdä sitä tuplasti enemmän. 🙂
    Ensi kerralla vuoraan minäkin vuoan reunoille saakka, nyt oli vain pohjalla ja hieman meinasi takuta pohjan irroitus. Vaniljatahnaa on tosi vaikea löytää mistään, mutta ainakin mulle passasi mainiosti ihan vaniljasokerikin.

    • Hei Kirppukoo! Ihana kuulla, että kakku maistui ja onnistuit reseptin suurentamisessakin. Vuokaa tosiaan kannattaa vuorata kunnolla, se tekee irrotuksesta helppoa ja säästää myös vuokaa kun sitä ei tarvitse pestä niin voimakkaasti. Vaniljatahnan voi tosiaan oikein hyvin korvata myös sokerilla, tuolla tahnalla saa vähän intensiivisemmän maun, mutta hyvin toimii sokerikin.

  • Sari sanoo:

    Hei!
    Mainitsit yhdessä kommenteista vispikerman käytön mahdollisuudesta, missä siis voi käyttää vispikermaa? Mietinkin kakun rakennetta, kun ohjeen mukaan mitään ei vaahdoteta? Voiko siis ohjeeseen lisätä vaahdotetun vispikerman sellaisenaan vai pitäisikö jotain suhteita muuttaa?

    • Hei Sari! Nyt en valitettavasti löytänyt kommenttia vispikerman käytöstä, mutta yritän kuitenkin vastata. Tässähän kakun täytteeseen ei tule kermaa lainkaan ja koska kyseessä on paistettava juustokakku, vaahdotettua kermaa ei siihen voi lisätä. Vaahdotettu kerma sulaa uunissa samantein ja tuloksena olisi lässähätänyt rakenne. Joskus uunijuustokakkuihin lisätään vatkaamatonta kermaa saamaan kakkuun täyteläisyyttä ja mehevyyttä, tässä sitä ei kuitenkaan tarvita. Kinuskissa käytän kuohukermaa, koska se kestää kuumentamista vispikermaa paremmin. Vaahdotettua vispikermaa ei siis tähän ohjeeseen voi valitettavasti lisätä.

  • Hanna sanoo:

    Kuulostaa niin herkulliselta että pakko kokeilla! Tarvitseeko leivinpaperi saada myös reunoille vai pelkästään irtopohjavuoan pohjalle? Miten pyöreään vuokaan saa leivinpaperin tasaisesti myös reunoille kun eikö se mene ihan ryppyyn?

    • Hei Hanna! Suosittelen aina laittamaan leivinpaperin myös reunoille. Leikkaa paperista vuoan korkuinen suikale ja aseta se kiinni ihan pienellä voi voinokareella.

  • Eepu sanoo:

    Hei! Voiko tätä kakkua pakastaa?

    • Hei Eepu! Kakku sopii parhaiten pakastettavaksi ilman kinuskikuorrutusta, sillä kinuskin rakenne saattaa kärsiä pakastettaessa.

  • Nimetön sanoo:

    On varmasti hyvää.

  • Nimetön sanoo:

    Voinko tehdä kakun illalla valmiiksi huomiselle?

  • Emmi sanoo:

    Hei,
    Voisiko venhäjauhon korvata jollakin jos haluaisi gluteenittoman?

  • Synttärileipuri sanoo:

    Moi! Olen tekemässä juhliin tätä 30 hengelle. Ajattelin tehdä kahteen 24cm vuokaan. Osaatko sanoa kannattaisiko tehdä esim. 1,5-kertaisena per vuoka, kun alkuperäinen ohje on 20cm vuokaan? Kiitos!

    • Hei synttärileipuri! Kakusta tulee korkea tuohon 20 cm:n vuokaan ja useat lukijat kertovat tekevänsä tätä 24 cm:n vuokaan ihan sellaisenaan. Etenkin vispikerman käyttö lisää kakun ilmavuutta ja massaa, joten jos käytät sitä, ohjetta ei kannata lisätä. Jos päädyt kuitenkin tekemään ohjeen suurempana, muista hieman korottaa irtopohjavuokan reunusta leivinpaperilla.

  • Viivi sanoo:

    Oli hyvää! Sekä suklaatäyte että kinuskikuorrutus maistuivat taivaalliselta. Yhdistelmänä nuo kaksi kuitenkin maistuivat ehkä hitusen erikoiselta – mutta kakku upposi kyllä siitäkin huolimatta nopeasti vieraiden suihin.

    • Hei Viivi! Kiva, että kakku maistui pienestä erikoisuudesta huolimatta. Itse rakastan suklaan ja kinuskin yhdistelmää ja ne täydentävät toisiaan, tuoden esiin ehkä juuri hiukan erilaisia makuvivahtetia. Toki myös suklaissa on paljon eroja ja esimerkiksi suklaan kaakaopitoisuus voi myös vaikuttaa makuun paljon.

  • Mirmeli sanoo:

    Laitetaanko kinuski lämpimän vai kylmän kakun päälle?

  • Hanna sanoo:

    Kakku odottaa parhaillaan kuorrutetta, ja sellainen tuli mieleen, että miten välttäisi kinuskin tarttumisen kakkulapioon? Joskus kinuski lähtee liuskana eikä meinaa pysyä kakun päällä. Liittyykö tähän jollain tapaa tuo kinuskin keittoaika vai mitä ajattelet?

    • Hei Hanna! Jos kinuski lähtee liuskana leikattaessa, se on liian pitkään keitetty, jolloin se muuttuu sitkeäksi ja venyväksi. Eli kinuskin keitto pitäisi lopettaa silloin, kun saat vesilasin pohjalle muodostumaan siistin pisaran. Jos kinuski kuitenkin ehtii mennä yli, hieman lämmitetty ja terävä veitsi auttaa leikkaamisessa siististi, eli kastele veitsi vaikka kuumaan veteen ennen leikkaamista.

  • Ulla sanoo:

    Moi! Ihanan kuuloinen ohje,menee ehdottomasti testiin. Voiko vaniliatahnan kirvata ihan vaniliasokerilla? Ja laitetaanko sitä tuo sana määrä?

    • Hei! Voit korvata vaniljatahnan vaniljasokerilla. Laittaisin hyvälaatuista vaniljasokeria ainakin 2 tl, sillä vaniljatahna on huomattavasti vaniljasokeria voimakkaampaa. Jos et kaipaa kakkuun vaniljaisuuttta, voit jättää sen myös kokonaan pois.

Samankaltaisia kirjoituksia