Suolakinuski-suklaakakku

27. 03. 2020
Herkullinen suolakinuski kätkee alleen mehevän suklaakahvikakun. Koko kakun peittävä kinuski tekee kakusta vastustamattoman.

Täytin eilen vuosia (35) ja sen kunniaksi piti tietenkin jotain leipoa. Ajatuksena oli alunperin juhlia hieman isomminkin, ainakin sen verran, että saan tehdä kunnon kakkubuffetin, mutta tänä vuonna suuret juhlat saivat kuitekin jäädä väliin.

Ilman kakkua ei toki silti voitu jäädä, mutta täytekakun sijaan halusin tehdä pitkästä aikaa kahvikakkua. Niitä tulee tehtyä aivan liian harvoin, vaikka monia ihania vuokia onkin tullut hankittua. Nyt mieleeni nousi kuitenkin idea kokonaan kuorrutetusta kahvikakusta. Yksi lempikahvikakuistani on ehdottomasti sydänsurujen kakku, joten päätin muunnella sen reseptiä niistä aineista, mitä kotoa löytyy. Kuorrutteeksi kakun päälle valitsin suolakinuskin, koska se nyt vaan on jäätävän hyvää ihan minkä kanssa vain. Pelkkä idea oli mielestäni niin ihana, että intouduin tekemään kakusta Youtube-kanavalleni myös lyhyen videon, toivottavasti pidätte.

Kakku teki kauppansa kovalla vauhdilla. Tuo suolakinuskikuorrute oli selvästi jotain uutta ja sitä tulen varmasti käyttämään muissakin kakuissa joskus. Se sopisi aivan loistavasti myös mokkapalojen kuorrutteeksi.

Suolakinuski-suklaakakku

20 annosta / yli 60 min / helppo

Ainesosat

Pohja

  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl kaakaojauhetta
  • 3 dl sokeria
  • 1 tl soodaa
  • 1 tl suolaa
  • 150 g voita
  • 300 g turkkilaista jogurttia
  • 2 munaa
  • 1 tl vanilja-aromia

Kuorrute

  • 100 g voita
  • 2 dl fariinisokeria
  • 1 dl kuohukermaa
  • 4 dl tomusokeria
  • ½ tl suolaa
  • sormisuolaa

Ohjeet

Pohja

Kuumenna uuni 175 ℃:seen. Vuoraa ja korppujauhota kahvikakkuvuoka huolellisesti.

Sekoita vehnäjauhot, kaakaojauhe, sokeri, sooda ja suola yhteen. Sulata voi ja lisää se taikinaan yhdessä jogurtin, munien ja vanilja-aromin kanssa. Sekoita taikina tasaiseksi, varo kuitenkin liikaa sekoittamista ettei taikina sitkisty. Kaada taikina esivalmisteltuun vuokaan ja paista noin 50 minuuttia tai kunnes kakkuun painettuun puutikkuun ei tartu enää raakaa taikinaa. Anna taikinan jäähtyä vuoassaan 15 minuuttia ennen kumoamista. Jäähdytä kakku ennen kuorruttamista.

Kuorrute

Mittaa voi, fariiinisokeri ja kerma kattilaan. Kuumenna, kunnes sokeri sulaa. Ota kattila liedeltä ja vatkaa joukkoon tomusokeri. Mausta suolalla.

Aseta kakku ritilälle syvän leivinpaperilla vuoratun uunipellin päälle. Kaada kuorrutetta kakun päälle niin, että kakku peittyy kauttaaltaan. Laita kakku jääkaappiin niin, että kuorrute asettuu. Halutessasi voit lämmittää ylivalunutta kuorrutetta hieman ja kaataa sen uudelleen kertaalleen kuorrutetun kakun päälle, jolloin saat kuorrutteesta vieläkin paksumman.

Kategoriat

Kahvikakut

Avainsanat

kinuski suklaa

Kommentit(10)

  
  • Emmi sanoo:

    Tästä tuli tosi hyvää kakun koostumus oli mehevä ja maku melkein liian hyvä

  • Nelliina sanoo:

    Ihana kakku, nam nam! Minkä kokoinen vuoka ja mistä hankittu?Tykkään kahvikakuista ja jonkun uuden vuoan hankinta mietinnässä.

    • Hei Nelliina! Vuoan koko on 2,4 litraa. Se on muistaakseni hankittu Juhlax-nettikaupasta, jossa on paljon muitakin kauniita Nordic waren vuokia. Nämä vuoat ovat todella laadukkaita ja niissä on upeita kuvioita. Tällainen vähän pienempi kuviointi toimii loistavasti kuorrutettuun kakkuun.

  • Tiatiatia sanoo:

    Voikohan turkkilaisenjugurtin korvata piimällä?

  • Mammeli sanoo:

    Sydänsurujen kakku myös minun kestosuosikki. Helppo tehdä ja ah, niin mehevä suklainen kakku..mutta tämä resepti teki siitä todellisen surunmurtajan!

    • Ihanaa Mammeli! Sydänsurujen kakku on tosiaan meilläkin ollut suosikki ja se on ensimmäisiä leivonnaisia, mitä aloin leipomaan ihan alusta loppuun asti itse. Silloin vuoka jauhotettiin kookoshiutaleilla, mikä oli aivan ihanaa, mutta kyllä tämä kuorrute nosti kakun ihan uudelle tasolle.

  • Wolf sanoo:

    Paljon onnea syntymäpäiväsankarille! Ihana kakku, ja etenkin herkullinen kuorrutus! Itse olisin tosin saattanut vielä nuolla tuon kakun päältä tippuneen kinuskin parempiin suihin (ettei mene hukkaan)… Eli kuorruttaessa ehdottomasti lautanen alle ettei tarvi pöydän pintaa nuolla 😀

    • Kiitos Wolf! Juuri tämän takia kirjoitin ohjeeseen tuon vinkin, että aseta ritilä leivinpaperilla vuoratulle uunipellille, jolloin ylimenevä kuorrute on helpoin kerätä talteen ja kuorruttaa kakku vaikka kahdeksi. Ja ei hötää, tuokaan pöydälle mennyt ei joutunut hukkaan. Onneks pöytä on aina leivontapuhdas ja saatiin syötyä tuokin kinuski koko perheen voimin.

Samankaltaisia kirjoituksia