Mokkapalat suolakinuski­kuorrutteella

03. 04. 2020
Perinteiset mokkapalat saavat vaihtelua herkullisesta suolakinuskikuorrutteesta. Pehmeä ja makea mokkapala maistuu entistäkin paremmalta paksulla kinuskikuorrutteella.

Tein viime viikolla suklaisen kahvikakun, jonka kuorrutin kauttaaltaan ihanalla suolakinuskilla. Kinuski oli rakenteeltaan juuri sopivasti leikkautuvaa, aivan kuten mokkapalojen kuorrute. Siitä jäikin kummittelemaan mieleen ajatus suolakinuskilla kuorrutetuista mokkapaloista ja niitä oli ihan pakko päästä kokeilemaan mahdollisimman pian.

Näistä tulikin aivan ihania, tuo kinuski on täysin sama kuin kakussa käytetty ja se soveltui mokkapaloihin täydellisesti. Mokkapala pohjan ohjeen sain joskus vuosia sitten veljenpojaltani, joka oli kotitaloustyönä tehnyt täydellisen meheviä ja ihania mokkapaloja. Vuosien varrella olen tehnyt siihen pari pienen pientä muokkausta, mutta aika samanlaisena tuo pohja on pysynyt. Kiitokset siis Tuomakselle.  Täydellisten mokkapalojen leipomiseen on kuitenkin minullakin antaa muutama vinkki

  1. Älä käytä liikaa jauhoja, ne tekevät mokkapaloista liian kovia ja tiiviitä
  2.  Vaahdota kananmunat kunnolla, saat ihanan kuohkeita leivonnaisia
  3. Sekoita taikina kevyesti käännellen, ettei kaikki vaivalla taikinaan saatu ilma poistu vaahdosta.
  4. Älä ylipaista taikinaa. Tämä on ehkä kaikista tärkein seikka. Mokkapalapohja paistuu nopeasti, eikä sitä kannata pitää "varmuudeksi" uunissa vielä paria minuuttia.

Mokkapalat suolakinuski­kuorrutteella

25 annosta / 30 - 60 min / helppo

Ainesosat

Pohja

  • 4 munaa
  • 3 dl sokeria
  • 200 g voita
  • 4½ dl vehnäjauhoja
  • ½ dl kaakaojauhetta
  • 3 tl leivinjauhetta
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 2 dl maitoa

Kuorrute

  • 100 g voita
  • 2 dl fariinisokeria
  • 1 dl kuohukermaa
  • 4 dl tomusokeria
  • ½ tl suolaa
  • sormisuolaa

Ohjeet

Pohja

Kuumenna uuni 200 ℃:seen. Vuoraa syvä uunipelti leivinpaperilla.

Vatkaa kananmuna ja sokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Sulata voi. Sekoita vehnäjauhot, kaakaojauhe, leivinjauhe ja vaniljasokeri yhteen. Kääntele voisula kevyesti munavaahtoon. Siivilöi jauhoseos vaahtoon vuorotellen maidon kanssa. Sekoita kevyesti käännelleen, älä vatkaa ettei ilma katoa taikinasta. Levitä taikina esivalmistellulle uunipellille ja paista noin 12–15 minuuttia tai kunnes taikina tuntuu sormella painettaessa hieman joustavalta. Älä ylipaista taikinaa tai se kuivuu ja mokkapala menettää herkullisuutensa.

Kuorrute

Mittaa voi, fariiinisokeri ja kerma kattilaan. Kuumenna, kunnes sokeri sulaa. Ota kattila liedeltä ja vatkaa joukkoon tomusokeri. Mausta suolalla. Anna kuorrutteen jäähtyä hetki välillä sekoitellen. Kaada kuorrute hieman jäähtyneen pohjan päälle. Viimeistele sormisuolalla tai koristerakeilla. Anna kuorrutteen jähmettyä jääkaapissa noin 30 minuuttia ennen leikkaamista.

Kategoriat

Piirakat

Avainsanat

mokkapalat

Kommentit(16)

  
  • Nimetön sanoo:

    Moi! Siis täytyykö tomusokeri vatkata vatkaimella sekaan, vai riittääköä vispilällä vatkaten?

  • Saga sanoo:

    Siis aivan herkkua.voisiko maidon määrästä puolet olla vahvaa kahvia? Kiitos vielä kun jaksat duunata näitä erilaisia herkkuja ja kuvat ovat upeita

  • Mari sanoo:

    Onnistuisikohan tämä kuorrute munkkienpäälle ikäänkuin pomadana? Kastaisi munkin kuorrutteeseen ja antaisi kuivua?

  • Meksi sanoo:

    Oi nam! Tämä menee kyllä kokeiluun.

  • Suusu sanoo:

    Hei, onnistuiskohan tää gluteenittomana jos vaan vaihtais vehnäjauhot gluteenittomaan jauhoseokseen?

  • Nimetön sanoo:

    Eikö kinuskiaineksia todellakaan keitetä yhtään?

    • Siihen asti vain, että sokeri sulaa. Ei tarvitse keitellä, mutta kyllähän ne kiehumispisteeseen kuumenevat siihen mennessä kun sokeri on sulanut.

  • Nimetön sanoo:

    Hyvin onnistui, mutta tuon maidon määrän jouduin ”kalastamaan” muualta 🙂

    • Hei! Olitkohan se juuri sinä, joka kyselit sitä leivotaan-palstalla? hyvä kun huomasit, kiitos vielä! Ohje on nyt korjattu.

  • Wolf sanoo:

    Nam… Tätä pitää leipoa! Minkä kokoista uunipeltiä tuossa olet käyttänyt, että on tullut noin ihanan paksu kuorrute? Voisikohan tätä kuorrutetta yhdistää mitenkään korvapuustileivonnaiseen? Siinä olisi kaksi taivaallista makua yhdessä. Makeaa varmasti, mutta ei kai se haittaa mitään 🙂

    • Moi! Uunipeltini koko on 37×40 cm. Kuorrute voisikin sopia erinomaisesti johonkin korvapuustijuttuun, olenkin juuri kehittelemässä yhtä, voisin pohtia yhdistyisikö nämä jotenkin kivasti 😀

Samankaltaisia kirjoituksia