Mokkapalat suolakinuski­kuorrutteella

Mokkapalat suolakinuski­kuorrutteella

03. 04. 2020
Perinteiset mokkapalat saavat vaihtelua herkullisesta suolakinuskikuorrutteesta. Pehmeä ja makea mokkapala maistuu entistäkin paremmalta paksulla kinuskikuorrutteella.

Tein viime viikolla suklaisen kahvikakun, jonka kuorrutin kauttaaltaan ihanalla suolakinuskilla. Kinuski oli rakenteeltaan juuri sopivasti leikkautuvaa, aivan kuten mokkapalojen kuorrute. Siitä jäikin kummittelemaan mieleen ajatus suolakinuskilla kuorrutetuista mokkapaloista ja niitä oli ihan pakko päästä kokeilemaan mahdollisimman pian.

Näistä tulikin aivan ihania, tuo kinuski on täysin sama kuin kakussa käytetty ja se soveltui mokkapaloihin täydellisesti. Mokkapala pohjan ohjeen sain joskus vuosia sitten veljenpojaltani, joka oli kotitaloustyönä tehnyt täydellisen meheviä ja ihania mokkapaloja. Vuosien varrella olen tehnyt siihen pari pienen pientä muokkausta, mutta aika samanlaisena tuo pohja on pysynyt. Kiitokset siis Tuomakselle.  Täydellisten mokkapalojen leipomiseen on kuitenkin minullakin antaa muutama vinkki

  1. Älä käytä liikaa jauhoja, ne tekevät mokkapaloista liian kovia ja tiiviitä
  2.  Vaahdota kananmunat kunnolla, saat ihanan kuohkeita leivonnaisia
  3. Sekoita taikina kevyesti käännellen, ettei kaikki vaivalla taikinaan saatu ilma poistu vaahdosta.
  4. Älä ylipaista taikinaa. Tämä on ehkä kaikista tärkein seikka. Mokkapalapohja paistuu nopeasti, eikä sitä kannata pitää "varmuudeksi" uunissa vielä paria minuuttia.
mokkapalat suolakinuskikuorrutteella
mokkapalat suolakinuskikuorrutteella

Mokkapalat suolakinuski­kuorrutteella

25 annosta / 30 - 60 min / helppo

Ainesosat

Pohja

  • 4 munaa
  • 3 dl sokeria
  • 200 g voita
  • 4½ dl vehnäjauhoja
  • ½ dl kaakaojauhetta
  • 3 tl leivinjauhetta
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 2 dl maitoa

Kuorrute

  • 100 g voita
  • 2 dl fariinisokeria
  • 1 dl kuohukermaa
  • 4 dl tomusokeria
  • ½ tl suolaa
  • sormisuolaa

Ohjeet

Pohja

Kuumenna uuni 200 ℃:seen. Vuoraa syvä uunipelti leivinpaperilla.

Vatkaa kananmuna ja sokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Sulata voi. Sekoita vehnäjauhot, kaakaojauhe, leivinjauhe ja vaniljasokeri yhteen. Kääntele voisula kevyesti munavaahtoon. Siivilöi jauhoseos vaahtoon vuorotellen maidon kanssa. Sekoita kevyesti käännelleen, älä vatkaa ettei ilma katoa taikinasta. Levitä taikina esivalmistellulle uunipellille ja paista noin 12–15 minuuttia tai kunnes taikina tuntuu sormella painettaessa hieman joustavalta. Älä ylipaista taikinaa tai se kuivuu ja mokkapala menettää herkullisuutensa.

Kuorrute

Mittaa voi, fariiinisokeri ja kerma kattilaan. Kuumenna, kunnes sokeri sulaa. Ota kattila liedeltä ja vatkaa joukkoon tomusokeri. Mausta suolalla. Anna kuorrutteen jäähtyä hetki välillä sekoitellen. Kaada kuorrute hieman jäähtyneen pohjan päälle. Viimeistele sormisuolalla tai koristerakeilla. Anna kuorrutteen jähmettyä jääkaapissa noin 30 minuuttia ennen leikkaamista.

Kategoriat

Piirakat

Avainsanat

mokkapalat

Kommentit(38)

  
  • Terhi sanoo:

    Ihana ohje!
    Minulla oli kuitenkin haasteita saada voisula, jauhoseos ja maito sekoittumaan tasaisesti muna-sokeri vaahtoon. Nesteet tahtoivat kerääntyä kulhon pohjalle,jonka seurauksena kevyen kääntelyn sijaan jouduin sekoittamaan taikinaa reilummin ja suhteellisen paljon. Onko sinulla antaa jotain vinkkejä kevyen kääntelyn tekniikkaan tämän taikinan kohdalla?

    • Hei Terhi! Jos maidon ja voisulan kaataa noepasti, ne saattavat tosiaan painua kulhon pohjaan ja sieltä niitä joutuu vähän enemmän sekoittelemaan. Kääntele seosta käsivispilällä samalla kun lisäät nesteitä. Älä kaada nesteitä voimakkaasti yhteen kohtaan, vaan liikuta kaatoastiaa samalla kun kaadat, jolloin ne leviävät jo heti alussa tasaisemmin. Ja tosiaan sekoitus käsikäyttöisellä vispilällä pohjalta asti nostellen, lopuksi nuolijalla, niin pitäisi mennä hyvin. Ja onneksi tämä ohje sisältää sen verran nostatusainetta, että vaikka ilmaa vähän karkaisikin, lopputulos on silti ihan herkullinen.

  • Salla sanoo:

    Moikka! Voisikohan tässä kuorrutukseen käyttää karamellisoitua kondensoitua maitoa mihin lisäisi tomusokerin? vai onko koostumus kovin erilainen?

    • Moi Salla! Tuo kondensoitu, karamellisoitu maito on tosiaan koostumukselta paljon paksumpaa, kuin näin nopeasti tehty kinuski. Tätä täytyisi kokeilla, ennenkuin osaan sanoa sen toimivuudesta. Tässä ohjeessa ei kannata vaihtaa tuohon valmiiseen kinuskiin ainakaan sen takia, että jännittää kinuskin keittämistä. Tässä nimittäin kinuskia ei tarvitse keitellä pitkään, se vain kiehautetaan nopeasti, jotta fariinisokeri sulaa.

  • Nimetön sanoo:

    Hei, voisiko tämän kinuskipäällisen tehdä tosca-brownien pohjan päälle? Vai sopivatko niiden rakenteet toisiinsa?
    Kiitos vastauksesta!

    • Hei! Ainahan voi kokeilla. Itse ehkä koen yhdistelmän vähän makeana, kun toscakuorrute on jo makea ja siihen päälle kinuski. Mutta jos pitää erityisen makeasta niin kannattaa testata. Rakenteellisesti en näe tuossa ongelmaa. Jos kaipaa brownieen muuten vähän jotain ekstraa, muttei lisäsokeri tämä ohje on mainio. Kinuskin voi myös vaihtaa halutessaan tuohon helpompaan mokkapalakinuskiin.

  • Hildur sanoo:

    Tosi hyvä ohje. Ainut että minulla kuorrutteesta tuli tosi lirua ja valuvaa. Ei yhtään tuollaista kuin kuvassa. Mikähän meni pieleen?

    • Hei Hildur! Harmi kuulla valuvasta kuorrutteesta. Teitkö kaiken aivan ohjeen mukaan? Eli kuumensitko kinuskia vain, kunnes sokeri sulaa? Pitkään keitetty kinuski saattaa olla niin kuumaa, että tomusokeri sulaa sen joukkoon litkuksi. Tai annoitko täytteen jäähtyä hetken, ennen mokkapalojen päälle kaatamista? Kuorrute paksunee jäähtyessään, joten jos se on kovin ohutta, kannattaa antaa jäähtyä hieman pidempään välillä sekoitellen.

  • Mekkuli sanoo:

    Hei! Tämä kinuskikuorrute on tosi hyvä! Koska olen tosi surkea keittelemään kinuskia, niin kävisikö tämä myös perinteisen kinuski-kermakakun päälle? Eli suoraan kakkupohjan päälle tätä ja reunalle kermapursotukset. Ei kai tämä lähde ”sulamaan” kermavaahtopursotusten vieressä/alla?

    • Hei Mekkuli! Kiva kuulla, että olet onnistunut tällä. Olen käyttänyt tätä kinuskia ihan onnistuneesti myös kerman alla, eikä se ole kärsinyt. Esimerkiksi tässä kääretortussa on päällä samaa kinuskia ja sen päällä kermakoristelut.

  • Birxu sanoo:

    Voiko kuorrutteessa olla kuohukerman sijalla vispikerma? Mulla juuri kotona vispikermaa ylimääräistä ja niin haluaisin tehdä tämän kuorrutteen mokkapalojen päälle:))

    • Hei Birxu! Kuohukerma kestää paremmin keittämistä, sen vuoksi suosittelen käyttämään sitä. Vispikerma kyllä usein kestää tämän hetken keittämisen, mutta varmimmin onnistut kuohukermalla.

  • Nimetön sanoo:

    En osaa laskea kuinka monesti tätä on meillä tehty, teinitkin tekee vähän väliä vkloppuherkuksi, huippu ohje, Kiitos tästä

  • Jessika sanoo:

    Jos haluaa tehdä piirakkavuuassa meneekö ohje puoliksi sitten?

    • Hei Jessika! Puolikas taikina olisi tosiaan sopiva noin 28 cm:n piirakkavuokaan. Jos vuokasi on huomattavasti pienempi, kannattaa vielä vähän pienentää, ettei taikina kuohu yli.

  • Desiree sanoo:

    Eilen tein. Tuntui että jäiköhän pohja raaaksi mutta ei jääny, nyt on erittäin hyvä ja maku kohillaan. Vielä ku sais kahvin maun kuorrutteeseen niin NAM

    • Kiva kuulla, että tykkäsit. Pohjan paistamisessa saattaa tosiaan aluksi tuntua, että eihän se kypsy tuossa ajassa ja paistoa tekisi mieli jatkaa varmuudeksi. Yleensä se on kuitenkin turhaa ja mokkaplat vain menettävät mehevyytensä liikapaistolla.

  • Desiree sanoo:

    Hei !
    Voisko kuorrutteeseen lisätä kahvia ?

    • Kahvin maun lisääminen kuorrutteeseen onnistuisi varmasti parhaiten pikakahvijauheella, siitä kun saa helposti tehtyä tahnan, joka ei muuta kuorrutteen koostumusta. Eli liuota esim. 2 tl pikakahvijauhetta 1 rkl kuumaa vettä ja yhdistä seos kattilaan kerman, sokerin ja voin kanssa.

  • Nimetön sanoo:

    Voiko fariinisokerin korvata vaiks ruokosokerilla?

    • Hei! En suosittele korvaamaan fariinisokeria tässä ohjeessa ruokokidesokerilla. Fariinisokeri on pienempikiteistä ja kosteampaa, joten se sulaa nopeasti kuumennettaessa. Ruokokidesokerin suuret kiteet taas sulavat hitaammin, joten tällä tavoin tehtynä ne saattavat jäädä rakeiksi kuorrutteeseen. Kinuskin rakenne voi myös muuttua eri sokeria käytettäessä, eikä se välttämättä enää jähmety yhtä hyvin.

  • Nimetön sanoo:

    Moi! Siis täytyykö tomusokeri vatkata vatkaimella sekaan, vai riittääköä vispilällä vatkaten?

  • Saga sanoo:

    Siis aivan herkkua.voisiko maidon määrästä puolet olla vahvaa kahvia? Kiitos vielä kun jaksat duunata näitä erilaisia herkkuja ja kuvat ovat upeita

  • Mari sanoo:

    Onnistuisikohan tämä kuorrute munkkienpäälle ikäänkuin pomadana? Kastaisi munkin kuorrutteeseen ja antaisi kuivua?

  • Meksi sanoo:

    Oi nam! Tämä menee kyllä kokeiluun.

  • Suusu sanoo:

    Hei, onnistuiskohan tää gluteenittomana jos vaan vaihtais vehnäjauhot gluteenittomaan jauhoseokseen?

  • Nimetön sanoo:

    Eikö kinuskiaineksia todellakaan keitetä yhtään?

    • Siihen asti vain, että sokeri sulaa. Ei tarvitse keitellä, mutta kyllähän ne kiehumispisteeseen kuumenevat siihen mennessä kun sokeri on sulanut.

  • Nimetön sanoo:

    Hyvin onnistui, mutta tuon maidon määrän jouduin “kalastamaan” muualta 🙂

    • Hei! Olitkohan se juuri sinä, joka kyselit sitä leivotaan-palstalla? hyvä kun huomasit, kiitos vielä! Ohje on nyt korjattu.

  • Wolf sanoo:

    Nam… Tätä pitää leipoa! Minkä kokoista uunipeltiä tuossa olet käyttänyt, että on tullut noin ihanan paksu kuorrute? Voisikohan tätä kuorrutetta yhdistää mitenkään korvapuustileivonnaiseen? Siinä olisi kaksi taivaallista makua yhdessä. Makeaa varmasti, mutta ei kai se haittaa mitään 🙂

    • Moi! Uunipeltini koko on 37×40 cm. Kuorrute voisikin sopia erinomaisesti johonkin korvapuustijuttuun, olenkin juuri kehittelemässä yhtä, voisin pohtia yhdistyisikö nämä jotenkin kivasti 😀

Samankaltaisia kirjoituksia