Puolukkapiirakka kinuskikuorrutteella

Puolukkapiirakka kinuskikuorrutteella

17. 11. 2021
Tässä helpossa piirakassa yhdistyvät kirpeä puolukka ja makea kinuski. Lisämakua pohjaan antaa piparkakkumauste.

Alkuviikkoon kaivattiin jotain helppoa herkkua kahvin kahvihetkelle. Viikko alkoi vähän kiireisissä merkeissä, joten halusin saada nopeasti valmiiksi jotain oikein hyvää. Puolukoista on ollut jo pidempään tarkoitus leipoa jotain, joten nyt oli loistava tilaisuus pyöräyttää nopea puolukkapiirakka.

Keväällä tein tätä ihanaa ja suosituksi noussutta raparperipiirakkaa kinuskikuorrutteella ja nyt halusin testata ideaa myös puolukalla. No oikeastaan tiesin testaamattakin tämän toimivan, onhan puolukka ja kinuski jo valmiiksi aivan täydellinen makupari. Puolukan kirpeys luo ihanan kontrastin makealle kinuskille ja yhdessä makea ja kirpeä oikein täydentävät toisiaan.

Tähän piirakkaan halusin tuoda pientä lisämakua (lue joulutunnelmaa) piparkakkumausteella. Se toimiikin ihanasti sekä puolukan että kinuskin kanssa, mutta toki voit maustaa halutessasi piirakan pelkällä vaniljallakin. Piirakka sopii hyvin myös pakastettavaksi, joten sitä voi hyvin tehdä vaikka pakastimeen glögivieraita odottelemaan.

Puolukkapiirakka kinuskikuorrutteella

15 annosta / 30 - 60 min / helppo

Ainesosat

Puolukkapiirakka

  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 2 tl piparkakkumaustetta
  • ¼ tl suolaa
  • 2 dl sokeria
  • 2 kananmunaa
  • 1 dl öljyä
  • 1 dl kuohukermaa tai maitoa
  • 4 dl puolukoita

Kinuskikuorrute

  • 75 g voita
  • 1½ dl fariinisokeria
  • ¾ dl kuohukermaa
  • 3 dl tomusokeria

Ohjeet

Puolukkapiirakka

Laita uuni lämpenemään 200°c:seen. Vuoraa suorakaiteen muotoinen (noin 20x30 cm) tai syvä pyöreä vuoka (halk. noin 23 cm) leivinpaperilla. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon kananmunat, öljy ja kerma tai maito ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Levitä taikina esivalmisteltuun vuokaan. Ripottele päälle puolukat ja paista piirakkaa noin 20–25 minuuttia. Jäähdytä kunnolla.

Kinuskikuorrute

Mittaa voi, fariiinisokeri ja kerma kattilaan. Kuumenna, kunnes sokeri sulaa. Ota kattila liedeltä ja sekoita tomusokeri joukkoon käsivispilällä vatkaten. Anna kuorrutteen jäähtyä tarvittaessa pieni hetki välillä sekoitellen. Kaada kuorrute jäähtyneen pohjan päälle. Anna kuorrutteen jähmettyä jääkaapissa vähintään 30 minuuttia ennen leikkaamista.

Puolukkapiirakka kinuskikuorrutuksella
Puolukkapiirakka kinuskilla

Kategoriat

Piirakat

Avainsanat

kinuski puolukka

Kommentit(6)

  
  • Ida-Maria sanoo:

    Laitetaanko puolukat jäisinä vai sulatettuna?

  • Laura sanoo:

    Hei! Ihanan kuuloinen reseptiPakastin täynnä makeuttamatonta puolukkasurvosta. Soveltuisikohsn siis soseutettu puolukka tähän, jos vaikka valuttaisi ensin? Kiitos!

    • Olen tehnyt samanlaisen pohjan ohjeella piirakkaa myös hillosta ja se toimi oikein hyvin, joten puolukkasurvoksella onnistuu varmasti myös. Toki kovin nestemäinen survos painuu taikinaan enemmän, joten on ehkä ihan hyvä ottaa ylimääräistä mehua hieman talteen ja käyttää se vaikka puuron pohjana.

  • Elsa sanoo:

    Heippa! Ihanan kuuloinen ohje, nam! Jos haluaisin tehdä pellillisen, niin riittäisiköhän 1,5 kertaisena vai pitäisikö tuplata? Kiitos jos ehdit vastailemaan:)

    • Hei Elsa! Riippuen toki pellin koosta, mutta tekisin kaksinkertaisena. Kuorrutetta riittää kyllä puolitoista kertainen annos, voit kurkata vaikka mokkapalat suolakinuskikuorrutteella -ohjeesta sopivat kuorrutteen määrät. Toki jos haluat erityisen paksun, niin voit kaksinkertaistaakin ohjeen. Huomioi silloin, että paksu kuorrute jähmettyy hieman pidemmän aikaa.

Samankaltaisia kirjoituksia