Kirjoitettu: 6.marraskuuta 2017 Kommentteja: 0

Millionare's shortbread tuttavallisemmin twix-palat ovat herkku, joka taltuttaa kovemmankin makeannälän.

Rakastan erilaisia leivonnaisten ja karkkien muunnoksia ja kotiversioita. Yhdistelen mielellelläni makuja tunnetuista sunklaapatukoista kakkuihin ja muihin leivonnaisiin ja siksi onkin ollut suuri vääryys, että tämä jo pitkään blogeissa ja lehdissä pyörinyt leivonnainen on kokonaan jäänyt testaamatta. Varmasti moni kotileipurikin huomaa usein testattavien leivonnaisten listan turpoavan niin pitkäksi, että monet näistä veden kielelle herauttaneista leivonnaisista jää kuitenkin käytännössä testaamatta. Tämä leivonnainen kuuluu omalla listallani juuri näihin liian kauan odottaneisiin tapauksiin.

Millionaire's shortbread on ilmeisesti alunperin lähtöisin Australiasta ja niinkuin rakkaalla lapsella aina, tälläkin leivoksella on meillä ja maailmalla monta nimeä. Suomessa miljonäärin leivokset ovat niittäneet ihastusta myös twix-palojen ja -piirakan nimellä, sillä tämä rapean keksitaikinan päälle kasattu kinuskin ja suklaan yhdistelmä muistuttaa erehdyttävästi tuota tunnettua suklaapatukkaa. 

Reseptistä on hyvin monia versioita, osassa pohja tehdään valmiista kekseistä ja täyte karamellisoidusta kondensoidusta maidosta, mutta itse halusin tällä kertaa pitäytyä jo kotoa löytyvissä perusaineksissa (toisin sanoen oli kauhea makeanhimo, enkä jaksanut lähteä kauppaan). Tein hyvin perus shortbread-pohjan ja sen päälle tuon ehkä maailman parhaimman kinuskin. Kinuskin keitto vaatii hieman kärsivällisyyttä. Odota siis rauhassa, että kinuski saa väriä. Kun kinuski muuttaa väriään, toimi nopeasti, sillä sokeri palaa helposti, kun lämpötila saavuttaa tietyn pisteen. Pienellä harjoittelulla kinuskin keiton oppii tälläkin menetelmällä ja lopputulos on ehdottomasti vaivan arvoinen. Halutessasi voit lisätä kinuskiin hieman suolaa, mikä sopii tähänkin leivonnaiseen upeasti. 

Millionaire's short bread eli twix-palat
15–20 palaa   |   yli 60 min   |   keskitaso

Pohja

  • 150 g voita
  • 1 dl sokeria
  • 3 dl vehnäjauhoja

Kuumenna uuni 175 °C:seen. Vuoraa suorakaiteen muotoinen vuoka (noin 15x25 cm) leivinpaperilla.

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi. Kääntele joukkoon jauhot ja painele seos esivalmisteltuun vuokaan. Paista noin 12–15 minuuttia tai kunnes pinta saa hieman väriä. Jäähdytä.

Täyte

  • 1 dl vettä
  • 3 dl sokeria
  • 1 dl kermaa
  • 50 g voita
  • (½ tl suolaa)

Mittaa vesi kattilaan. Kaada päälle sokeri. Sekoita niin, että kaikki sokeri on kostunut. Kuumenna seosta keskilämmöllä, kunnes sokeri on sulanut. Älä sekoita, ettei sokeri kiteydy. Nosta lämpö täysille ja keitä sokerilientä kunnes se alkaa muuttumaan meripihkan väriseksi (n.15-20 minuuttia). Nosta sokeriliemi pois levyltä ja lisää joukkoon kerma koko ajan vatkaten. Varo kuohahtavaa seosta. Nosta seos takaisin liedelle ja anna kiehua noin minuutti koko ajan sekoittaen. Ota kattila pois liedeltä ja lisää joukkoon voi ja suola. Sekoittele kunnes voi on sulanut. Kaada kinuski pohjan päälle ja anna jähmettyä kylmässä noin 4 tuntia.

Kuorrute:

  • 150 g maitosuklaata
  • 25 g voita

Sulata voi ja suklaa ja sekoita tasaiseksi. Kaada jähmettyneen kuorrutteen päälle ja laita kylmään, kunnes suklaa on jähmettynyt.

Jätä kommentti