Helppo raparperipiirakka kinuskikuorrutteella

Helppo raparperipiirakka kinuskikuorrutteella

22. 05. 2021
Raparperipiirakka on kevään odotetuin leivonnainen. Tässä piirakassa kirpeä raparperi saa parikseen makean kinuskin.

Raparperit on suorastaan räjähtäneet kasvuun ja nyt on tietenkin aika tehdä kevään ensimmäinen piirakka. Kyselin viime viikolla instagramissa, missä kuosissa raparperit ovat seuraajilla eri puolilla Suomea. Vastauksia oli todella mielenkiintoista lukea ja hauska huomata, miten kevät etenee eri puolilla. Raparperin kasvuun vaikuttaa kasvuvyöhykkeen lisäksi aivan valtavasti myös kasvupaikka. Eräällä seuraajalla aurinkoisella seinustalla raparperit olivat jo melkein valmiina korjattavaksi ja varjoisemmassa osassa pihaa vasta työntyivät maasta. Oma kasvupaikkani on aika varjoinen ja raparperit olivat juuri ja juuri sen kokoisia, että kehtasin niitä muutaman nyhtää piirakkaa varten.

Kirpeän raparperin pariksi valitsin tällä kertaa makean kinuskin. Yritin jo viime keväänä tehdä raparperi-kinuskipiirakkaa, mutta se ei ollut niin nappi, että olisin edes viitsinyt reseptiä jakaa blogissa. Onneksi en kuitenkaan luovuttanut, sillä tästä uudesta raparperi-kinuskipiirakastani tuli aivan ihana. Itse piirakan valmistus on käsittämättömän helppoa. Ainekset vaan sekoitetaan yhteen ja päälle ripotelllaan raparperinpaloja. Kinuski lisätään sitten paistetun piirakan päälle ja se muodostaa ihanan paksun ja herkullisen, leikattavan kuorrutteen. Kuorrutehan on se sama, jota olen käyttänyt mm. näissä mokkapaloissa, donitseissa ja tässä todella suositussa suklaa-kinuskikakussa. Tällä kertaa jätin siitä vain suolan pois.

raparperipiirakka kinuskilla
helppo raparperipiirakka kinuskilla

Helppo raparperipiirakka kinuskikuorrutteella

15 annosta / 30 - 60 min / helppo

Ainesosat

Raparperipiirakka

  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1½ tl leivinjauhetta
  • 2 tl vaniljasokeria
  • ¼ tl suolaa
  • 2 dl sokeria
  • 2 kananmunaa
  • 1 dl öljyä
  • 1 dl kuohukermaa
  • 4 dl raparperia paloina

Kinuskikuorrute

  • 75 g voita
  • 1½ dl fariinisokeria
  • ¾ dl kuohukermaa
  • 3 dl tomusokeria

Ohjeet

Raparperipiirakka

Laita uuni lämpenemään 200°c:seen. Vuoraa syvä piirakkavuoka leivinpaperilla. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon kananmunat, öljy ja kerma ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Levitä taikina esivalmisteltuun vuokaan. Ripottele päälle raparperinpalat ja paista piirakkaa noin 20–25 minuuttia. Jäähdytä kunnolla.

Kinuskikuorrute

Mittaa voi, fariiinisokeri ja kerma kattilaan. Kuumenna, kunnes sokeri sulaa. Ota kattila liedeltä ja vatkaa joukkoon tomusokeri. Anna kuorrutteen jäähtyä hetki välillä sekoitellen. Kaada kuorrute jäähtyneen pohjan päälle. Anna kuorrutteen jähmettyä jääkaapissa vähintään 30 minuuttia ennen leikkaamista.

Helppo raparperipiirakka kinuskikuorrutteella
raparperipiirakka kinuskilla

Kategoriat

Piirakat

Avainsanat

raparperi

Kommentit(24)

  
  • Kati sanoo:

    Kuulostaa niin hyvältä, tätä teen tuleviin juhliin Mutta siis kuorrutetta ei tarvitse keittää paksuksi kinuskiksi asti? Millaista seos on ku sokeri on sulanut? Vääntäisitkö tälle blondille rautalangasta.. Ja osaatko sanoa että tarviiko jauhoja olla enemmän jos tekee gluteenittomana?

    • Hei Kati! Tätä ei tosiaan tarvitse keitellä paksuksi kinuskiksi, sillä tomusokeri hoitaa tuon jähmettymisen. Sokerin sulaminen tarkoittaa vain sitä, ettei näkyvissä ole enää sokerikiteitä, vaan seos on sileää. Jauhoja ei kannata lisätä gluteenittomaan, tässä toimii ihan sama määrä.

  • Kaisa sanoo:

    Itse käytän puolukkaa (n 5 dl) raparperin tilalla. Sopivan kirpakkaa kinuskin kanssa.

  • Lilja sanoo:

    Todella hyvää
    Ja helppo tehdä

  • Nimetön sanoo:

    Aivan ihana piirakka ja helppo tehdä! Ajattelin seuraavaksi kokeilla vadelmaa raparperin tilalla kun raparperit tuli keitettyä hilloksi.

  • Merkku sanoo:

    Aivan ihana piirakka, lempparipiitakka kiitos ihanasta ohjeesta

  • Makeaa mullekin sanoo:

    Ohje kuullostaa superihanalta&menee kyllä testiin, mutta miten syvän piirakkavuuan taikina siis vaatii..?¿

    • Tuo syvyys riippuu toki myös vauan halkaisijasta. Oma piirakkavuokani on noin 23 cm halkaisijaltaan ja korkeus noin 5 cm.

  • Tuikku sanoo:

    Moi, tuleekohan päällisestä liian paksua jos sen tuplaa?

    • Moi Tuikku! Tämä on jo aika paksu kerros yksinkertaisena, eli peruspiirakkavuokaan tulee tuplana superpaksua (ja makeaa).

  • Jenni sanoo:

    Ollaan tehty tätä nyt 2 viikon sisään jo 3 pellillistä!!! (Osa toki viety myös tututille maistiaisiksi), mutta suurin osa syöty itse!
    Koko perhe rakastaa 🙂

  • Merja sanoo:

    Taas niin upea makuyhdistelmä! Kinuski ja raparperi. Eipä tulisi heti itsellä mieleen!

  • Eija sanoo:

    Raparperini loppuivat kesken,laitoin lisäksi jäisiä karpaloita. Vei kielen mennessään….

  • Anni sanoo:

    Kestääkö pakastamista? Juhliin olisi löydettävä jotain, minkä saa tehtyä valmiiksi pakasteeseen.

    • Kestää kyllä. Paras olisi toki pakastaa ilman kuorruttamista, mutta olen mokkapaloilla pakastanut tätä samaa kuorrutetta ja on pysynyt ihan hyvin.

  • Jauhis sanoo:

    Jos tämän tekee uunipellille, pitääkö kaksinkertaistaa ohje vai minkä verran tehdä? Kuinka korkea ohjeenmukaisella annoksella piirakasta tulee?

    • Heippa! Joo, uunipellille kannattaa tehdä kaksinkertaisena. Tällä kyseisellä annoksella 23 cm:n vuokaan tulee noin 4-5 cm korkea piirakka.

Samankaltaisia kirjoituksia