Piparkakkupalat

02. 01. 2015
Vielä ennen loppiaista voi fiilistellä ihanan rauhaisaa tunnelmaa ja maistella piparkakun makuisia leivonnaisia. Tässä ihanan kuohkea ja mausteinen pohja sopii loistavasti yhteen makean tuorejuustokuorrutteen kanssa.

Ihanaa alkanutta vuotta kaikille! Pieni joulutauko on nyt pidetty ja olo on levännyt. Uusi vuosi alkaa taas ihanan ponnekkaasti mahtavine lupauksineen ja ruuhkaisine lenkkipolkuineen. Täälläkin vähän kevennetään ja tammikuussa ajattelin kokeilla ainakin juureen valmistettavan leivän tekoa. Kakuista en silti aio missään nimessä luopua, edes nyt tammikuun ajaksi, joten vuosi aloitetaan herkullisilla veljenpojan mokkapalareseptiin perustuvilla piparkakkupaloilla. Parempi kai kohtuudella herkkuja, kuin kieltäytyminen kaikesta ja sitten suuri repsahdus. Ainakin se tuntuu tässä taloudessa toimivan paremmin, mutta mitäs te lukijat pidätte parhaana vaihtoehtona?

Vuoden vaihteeseen kuuluu tietysti myös lupaukset liikuntaharrastusten käynnistämnisestä, minäkin sain heti torstaiaamuna viestin lähikuntosalilta, että nyt treenaamaan eikä kokeilukaan olisi maksanut mitään. Päätin kuitenkin odotella lenkkikelejen paranemista ja kypsyttelen ajatusta uimahalliin menostakin (ei pidä kiirehtiä liikaa). Joskus olen tuohon kuntosaliin haksahtanut vuoden vaihteessa ja huomannut maaliskuussa jo keksiväni syitä olla menemättä. Kesäkuussa sitten huomaankin, että salikorttia on käytetty lähinnä kakkukirjojen välissä kirjan merkkinä. Tällä kertaa siis päätin jättää tuon mahtavan tilaisuuden käyttämättä. Lenkkipolulle sen sijaan lähden heti kun pääkallokelit hieman helpottavat, tänään ei meinannut edes kävellen päästä eteenpäin.

Blogin kannaltakin olen miettinyt tulevaa vuotta ja ainakin olen suunnitellut olevani tänä vuonna aiempaa ennakoivampi. Esimerkiksi juhlapyhiin soveltuvat ideat päätyisivät blogiin juuri sen verran aiemmin, että tekin pääsisitte niitä kyseisinä juhlapäivinä nauttimaan. Reseptien ohella minulla on suunnitteilla muitakin leivontaan ja herkutteluun liittyviä kirjoitusideoita, joista toivottavasti olisi hyötyä ja hupia teille. Lisäksi kuulisin mielelläni parannusehdotuksia ja toiveita blogin suhteen. Myös toivereseptejä voi hyvin esittää, pyrin toteuttamaan ideoita aina tilaisuuden tullen.

Tämän resptin myötä toivotan kaikille oikein onnellista vuotta 2015! Lähipäivinä palaillaan leivän leivonnan merkeissä.

Piparkakkuruudut

25 annosta / 30 - 60 min / helppo

Ainesosat

Pohja

  • 4 munaa
  • 3 dl fariinisokeria
  • 100 g voita sulatettuna
  • 1 dl öljyä
  • 5½ dl vehnäjauhoja
  • 1 rkl leivinjauhetta
  • 1 rkl kanelia
  • 1 rkl vaniljasokeria
  • 1 tl neilikkaa
  • ½ tl inkivääriä
  • ½ tl kardemummaa
  • ½ tl pomeranssinkuorta
  • 2 dl maitoa

Kuorrute

  • 60 g voita
  • 1 pkt (500g) tomusokeria
  • 200 g (sitruuna)tuorejuustoa
  • (1 tl sitruuna-aromia)

Ohjeet

Pohja

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Vuoraa syvä uunipelti leivinpaperilla.

Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita varovasti joukkoon sulatettu voi ja öljy. Sekoita kuivat aineet yhteen toisessa kulhossa ja lisää vuorotellen maidon kanssa muna-sokerivaahtoon. Kääntele tasaiseksi ja levitä uunipellille. Paista noin 15 minuuttia. Jäähdytä pohja ennen tuorejuustokuorrutteen levittämistä.

Kuorrute

Sekoita huoneenlämpöinen voi ja tomusokeri yhteen. Lisää tuorejuusto ja sitruuna-aromi ja vatkaa seosta hetki kuohkeammaksi. Levitä kuorrute jäähtyneen pohjan päälle ja leikkaa leivos ruuduiksi.

Kategoriat

Joulu Piirakat

Kommentit(10)

  • Minttu sanoo:

    Moikka!

    Tein näitä makeaa joulua -kirjasi ohjeen perusteella. ehkä siihen oli lipsahtanut virhe, sillä minä en ainakaan saanut 60 g:sta huoneenlämpöistä voita ja puolesta kilosta tomusokeria erittäin kuohkeaa vaahtoa… lisäilin sitten loput aineet ja vatkailin sen jälkeen.

    mietin myös, millä mittasuhteilla voisin vähentää pohjan sokerisuutta. täytteestä jo muokkailin 100 g tomusokeria pois korvaten sen tuorejuustolla.

    kiva, jos ehdit vinkata 🙂 en löytänyt netistä oikein mitään muuta ohjetta, josta saisin ideaa tuohon pohjaan.

    • Liisa sanoo:

      Hei Minttu! Tosiaan kirjassa on valitettavasti käynyt virhe tuon kuorrutteen vatkaamisen osalta, erittäin kuohkeaa vaahtoa tällä suhteella ei tule. Tarkoitus siis sekoittaa voi ja tomusokeri hyvin yhteen ja sitten lisätä tuorejuusto, kuten tässä blogin ohjeessa lukee. Voit tarvittaessa vähentää sokeria pohjasta tai kuorrutteesta, sokerilla on kuitenkin tehtävänsä ei pelkästään maun, vaan myös pohjan kuohkeuden kannalta. Kuorrutteesta sokeria voit vähentää reippaammin, eikä sitä tarvitse korvata millään. Jos lisäät sokerin sijasta tuorejuustoa, kuorrute muuttaa helposti rakennettaan.

  • Elina Viljaranta sanoo:

    Hei!
    Juuri tällaista pohjaa tarvitsisin. Onnistuisiko pohjaksi ja kanneksi kinuski- puolukka moussekakulle? Jos onnistuu, niin kannattaisiko tehdä rengasvuokaan ja halkaista, vai onko parempi tehdä pellille ja leikata oikeaan kokoon? Miten kansi kestää kinuskikiilteen vai imeytyykö, täytyykö eristää? Paljon kysymyksiä ja kiitos vastauksesta jo etukäteen.
    T. Elina

    • Liisa sanoo:

      Moi Elina! Kuulostaapa herkulliselta. Pohja sopii varmasti oikein hyvin tällaiseen kakkuun. Kypsymisen kannalta olisi paras paistaa pohja pellillä ja leikata vuokaan sopivaksi, tämän kaltainen pohja oalaa syvässä vuoassa helposti reunoilta ja pinnalta ennenkuin keskiosa on kypsynyt.

      Kannen pitäisi kyllä kestää tavallinen kinuski, kun kaadat kinuskin paistuneelle pinnalle, etkä leivinpaperia vasten olleelle, huokoisemmalle pinnalle. Kinuskin koostumus on tietenkin ratkaiseva tekijä sen pysyvyydessä. Jos haluat eristää pohjaa jollain sipaise pintaan ihan pieni kerros jämäkkää hilloa (esim. omena-kanelimarmeladi), ihan minikerroksena tuo ei juuri tuo lisämakeutta kakkuun ja omena-kaneli sopii varmasti makuihinkin. Toki puolukka käy myös, mutta sen koostumus on harvoin sileä.

  • Vappu sanoo:

    Hei!
    Ajattelin tässä kokeilla reseptiä. Mitä öljyä suosittelet ?

    • Liisa sanoo:

      Moi Vappu! Käytän yleisimmin leivonnassa rypsiöljyä, se on sopivan neutraalin makuista. Myös auringonkukkaöljy on hyvin neutraali ja pähkinäöljyt sopivat hyvin makeisiin leivonnaisiin, jos haluat tuoda niihin lisämakua. Kylmäpuristetuissa öljyissä on todella voimakas maku ja ne muuttuvat lämmitettyinä helposti kitkeriksi, joten kannattaa ostaa sitä ihan tavallista.

  • Riitta sanoo:

    Onko kyseessä 500g tomusokeripakkaus?

    • Liisa sanoo:

      Hei Riitta! Juurikin se dansukkerin perustomusokeri, mikä painaa 500g. En ole muihin törmännytkään, mutta lupaan tästä edespäin ilmoittaa vähintäänkin suluissa tuon painon, ettei tule epäselvyyttä. Mukavia leivontahetkiä!

  • Tita sanoo:

    Onppa mielenkiintoinen resepti! Kyllä nämä pitää testata vaikka joulunaika jo menikin 🙂

    • Liisa sanoo:

      Kiitos Tita! Juu, ei pidä olla liian tarkka, syödäänhän piparkakkujakin keskellä kesää (tai ainakin minä syön 😀 ).

Samankaltaisia kirjoituksia