Korvapuustipäivä 4.10

03. 10. 2017
Huomenna 4.10 vietetään kansallista korvapuustipäivää. Jos pullan leipominen ei innosta, voit juhlistaa päivää muilla korvapuustileivonnaisilla.

Huomenna Suomessa tuoksuu taas pulla, kun kansallista korvapuustipäivää vietetään 4.10 jo 11(?) kerran. Nyt on siis loistava syy ilahduttaa itseään ja lähimmäisiä pyöräyttämällä pullataikinan. Tuoreen pullan tuoksu saa varmasti jokaisen hymyn huulille ja vaikka monet pitävät tätä juhlapäivää täysin turhana, mielestäni suomalainen pulla on päivänsä ansainnut. Oikeastaan korvapuustipäivän voisi hyvin julistaa vapaapäiväksi, jolloin varmasti jokaisella olisi aikaa leipoa.

Mikä sitten on hyvän pullan salaisuus? Omasta mielestäni se on ehdottomasti oikeanlainen taikina. Mitään suurta reseptisalaisuutta ei tuon täydellisen taikinan takana välttämättä ole, oma ohjeeni on jokseenkin se jauhopussin kyljestä löytyvä ohje ja mielestäni se onkin oikein kelpo. Liikaa jauhoja ei kannata taikinaan lisätä, jolloin pullat kohoavat hyvin ja niistä tulee ihanan kuohkeita. Yleensä puolenlitran taikinaan sopiva jauhomäärä on jossain 12 dl tietämillä.

Monesti pullien onnistumisen salaisuus on myös taikinan käsittelyssä, etenkin sen vaivaamisessa. Taikina tulee vaivata kunnolla, jotta siihen muodostuu hyvä sitko. Hyvä sitko on kohoamiselle tärkeää ja sitkon ansiosta pulla jaksaa myös pitää rakenteensa. Kun taikinassa on sopivasti sitkoa, löysempääkin taikinaa on helppo käsitellä, jolloin pullasta tulee täydellisen kuohkeaa ja mehevää. Luonnollisesti kuohkean pullan on saatava kohota kunnolla. Heti taikinan vaivaamisen jälkeen taikinaa ei välttämättä tarvitse kohottaa, mutta leipoutuvuuden kannalta taikinan pitää antaa levähtää noin 15 minuuttia. Voit myös kohottaa taikinaa ennen leipomista noin, mutta omasta mielestäni tärkein kohotusvaihe on vasta toinen vaihe. Eli valmiiksi leivottuja pullia tulee kohottaa vielä kunnolla ennen uuniin laittoa, tällöin pullista tulee kuohkeita ja ne pitävät muotonsa paistuessaan.

Korvapuustissa makuun ja ulkonäköön vaikuttaa toki myös täyte. Täytteessä tulee olla riittävästi kanelia, jolloin kerrokset erottuvat kauniisti ja pulla maistuu hyvältä. Mehevyyttä saadaan täytteeseen rasvalla ja sokerilla ja jos haluat ekstramehevän täytteen voit käyttää tavallisen sokerin sijasta fariinisokeria. Kauniin värin pulla saa, kun se voidellaan kananmunalla ennen paistoa ja loppusilaukseen kuuluu tietysti myös ripaus raesokeria.

Jos perinteinen pulla ei tällä kertaa viehätä kannattaa ehdottomasti kokeilla myös näitä herkkureseptejä

Korvapuustijuustokakku
Korvapuustijäätelö
Korvapuusti poke-cake
Korvapuusticookiet

Kategoriat

Pullat

Avainsanat

korvapuusti

Kommentit(0)

  

Samankaltaisia kirjoituksia