Kirjoitettu: 17.lokakuuta 2016 Kommentteja: 21

Yhtä herkullista kuin tuore pulla ja yhtä vaivatonta kuin mokkapalat. Tämä kakku yhdistää suomalaisten suosikkileivonnaiset.

korvapuusti-pokekakku

Korvapuustit ja mokkapalat ovat pitäneet pintansa kahvipöydän kestosuosikkeina jo valehtelematta ainakin pari vuosikymmentä. Ja mikäpä siinä, minä liputan ainakin edelleen molempien puolesta. Joka kerta nuo klassikkoherkut jaksavat nostattaa veden kielelle ja hymyn suupieliin. Jokaisella suomalaisella on varmasti myös muistoja näiden herkkujen leipomisesta tai ainakin maistelusta, itsellä ainakin muistuu heti mieleen yläasteen kotitaloustunnit, joilla opettajalta salaa tehtiin nelinkertainen annos mokkapalakuorrutetta. Myös korvapuusteista nousee monen monta muistoa mieleen ja jo pelkkä pullan tuoksu tuo monelle aikuisellekin mieleen mummolan tai kodin leivontapäivät.

Vaikka perinteiset leivonnaiset maistuisivatkin kerta toisensa jälkeen yhtä herkulliselta ei vaihtelu ja pienet uudistukset ole lainkaan huono asia. Minua on jo pitkään kiinnostaneet rapakon takana valmistettavat ”poke caket” eli huonosti suomennettuna tökkimiskakut. Tökkimiskakkujen pohja valmistetaan yleensä valmistaa kakkumiksistä, joka sinällään ei välttämättä ole se herkullisin osa. Paiston jälkeen kakku tökitään täyteen reikiä ja siihen imeytetään ihanaa lientä. Kakulle vielä kuorrutus ja hyvä imeytyminen jääkaapissa, jonka jälkeen herkku on valmis tarjottavaksi. Ja ah, mitä makuvaihtoehtoja internetin syöverit ovatkaan pullollaan. Oma silmäni tarttui luonnollisesti cinnamon roll poke cakeen, eli herkulliseen tuorejuustolla kuorrutettuun kanelipullakakkuun.

Päädyinkin tekemään kakusta oman versioni. Pohjaksi halusin jotain helppoa, en kuitenkaan kakkumix-helppoa, vaan jotain kaikille tuttua. Niinpä päädyin muokkaamaan mokkapalapohjaa ja nyt tässä kakussa yhdistyvätkin mokkapalojen helppous ja herkullisten korvapuustien (tai cinnamon rollsien) ihana maku. Kardemummalla maustettu pohja tuoksuu pullalle ja kaneliliemi tuo mieleen herkullisen mehevän korvapuustitäytteen, joka leikattaessa valuu lähes syntisen herkullisesti lautaselle. Viimeistely tuorejuustokuorrutteella kruunaa kokonaisuuden ihanan makeaksi ja kotoisaksi herkuksi. Lämpimänä herkku maistuu hieman ylimakealta, joten suosittelen odottamaan kunnolla jäähtymistä ja tarjoilemaan tämän jääkaappikylmänä, jolloin se on ehdottomasti parhaimmillaan.

Tein ohjeen pienempään vuokaan, mutta kaksikertaistamalla ohjeen saat tätä herkkua kokonaisen pellillisen.

korvapuusti-pokekakku3korvapuusti-pokekakku2

Korvapuusti poke-kakku

15 palaa  (kaksinkertainen ohje riittää uunipellille) |   30-60 min + jähmettyminen  |   helppo

Pohja

  • 2 munaa
  • 1½ dl sokeria
  • 2½ dl vehnäjauhoja
  • 1½tl leivinjauhetta
  • 1 tl kardemummaa
  • 1 dl öljyä
  • 1 dl maitoa

Vuoraa suorakaiteen muotoinen (20×30 cm) uunivuoka leivinpaperilla. Kuumenna uuni 200°c:seen.

Vaahdota munat ja sokeri erittäin kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja kardemumma yhteen. Kääntele jauhoseos munavaahtoon vuorotellen öljyn ja maidon kanssa. Levitä taikina esivalmisteltuun vuokaan ja paista noin 15 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä.

Täyte:

  • 100 g voita
  • 1 dl fariinisokeria
  • 1 dl kondenoistua maitoa
  • 1 tl kanelia

Sulata voi. Sekoita voisulan joukkoon muut aineet. Töki pohjaan reikiä esimerkiksi puisen kauhan varrella. Kaada täyte pohjan päälle ja anna sen imeytyä reikiin. Valmista seuraavaksi kuorrute.

Kuorrute:

  • 200 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 2 dl tomusokeria
  • kanelia

Siivilöi tomusokeri tuorejuustoon ja sekoita tasaiseksi. Levitä kuorrute kakulle. Ripottele päälle hieman kanelia. Anna asettua jääkaapissa vähintään neljä tuntia. kakku kannattaa ehdottomasit tarjoilla vasta kylmänä.

21 vastausta artikkeliin “Korvapuusti-”poke”-kakku”

  1. Elina sanoo:

    Leivoin tätä pellillisen viikonloppuna ja tuli kyllä älyttömän hyvää, nam :).

    Jos leivon seuraavallakin kerralla pellillisen, niin varmaan muokkaan pohjan reseptiä hieman isommaksi (varmaan tekisin mokkapalaohjeella pohjan, jättäisin vain kaakaon pois ja lisäisin kardemummaa), koska olisin halunnut pohjan olevan hieman paksumpi :).

  2. Wolf sanoo:

    Valtavasti kiitoksia tästä ohjeesta! Piirakka oli helppo tehdä vaikka useampia vaiheita sisältääkin. Isänpäiväksi leivotun piirakan lopputulos oli aivan taivaallisen makuinen herkku! Mausta tuli selvästi mieleen Arnoldsin myymät kanelikierrepullat kastikkeineen,mikä on vain hyvä asia koska sen pullan kastiketta voisi syödä suoraan lusikalla 🙂 Tämä makuyhdistelmä olisi ihana saada juustokakkuunkin. Ja siihen tietysti reilusti tuota täytettä mikä oli hurjan herkullista.

    • Liisa sanoo:

      Kiitos sinulle Wolf. Hienoa, että kakku maistui. Loistoidea tuo juustokakku, taidanpa alkaa kehittelemään reseptiä sitä varten 😀

    • Wolf sanoo:

      Ihanaa, jään suurella innolla odottamaan juustokakkuversiota.

    • Liisa sanoo:

      Mahtavaa! Ehkä saan sen ujutettua vielä joulukalenteriin jollekin päivälle.

  3. Katarina sanoo:

    Näyttää todella herkulliselta!

    • Liisa sanoo:

      Kiitos Katarina! Tämä on kyllä uutta ja herkullista, mutta samalla jotenkin niin tuttua ja turvallista 😀

  4. Henna sanoo:

    Täällä jo kysyttiinkin, jotta kondensoitua maitoa ei tartte keittää. Eli tämä ei ole sitä valmiiksi keitettyä maito jota myös on myytävänä, vaan sitä maitoa joka on itse keitettävä, mutta sitä ei vaan tähän keitetä?

    • Liisa sanoo:

      Moi Henna! Juu, eli juurikin näin. Ei sitä kinuskia (dulce de leche), vaan ihan tavallista sokeroitua kondensoitua maitoa. Ja keittämättä.

  5. Taru sanoo:

    Älyttömän mehevän näköinen kakku! Kiinnostaisi kyllä kokeilla 🙂

    • Liisa sanoo:

      Tää on kyllä niin mehevää ja ihanaa. Makeaa ja herkullista, kannattaa kokeilla 😀

  6. tiina sanoo:

    Pitääkö kondensoitumaito keittää purkissaan ennen sen käyttöä?

  7. Nimetön sanoo:

    Olisi ollut kiva kun olisi ollut kuvia vaiheista, varsinkin täytteen laitosta. Ihan vaan pystysuoraan teit reikiä ja sit täyte kakun päälle?
    Näyttää kyllä super hyvälle ja kokeilen varmasti! 🙂

    • Liisa sanoo:

      Moi! Kiitos viestistä, yritän välillä laittaa vaihekuvia. Mutta tässä tosiaan ihan vaan pystysuoraan tökitään reikiä kakkuun, pohjaan asti. Täyte valuu reikiin sitten vähitellen.

  8. Milka sanoo:

    Nam näyttää niin hyvältä että tätä on aivan pakko kokeilla! voisikohan tuon kuorrutteen tehdä vaikkapa vanilja tuorejuustosta tai mascarponesta? Vai tuleekohan liian makiaa

    • Liisa sanoo:

      Moi Milka! Voit oikein hyvin tehdä kuorrutteen myös vaniljatuorejuustoa tai mascarponea käyttäen, maistuu varmasti myös oikein hyvältä niin.

  9. Teya sanoo:

    Voi ei, kun näyttää hyvältä! Tätä on testattava.

  10. Raili Kuuusiarti sanoo:

    Onko maidon oltava kondensoitua maitoa vai käykö tavallinen maito

    • Liisa sanoo:

      Hei Raili! Kondensoitu maito on koostumukseltaan paksumpaa, joten se pysyy kakun sisällä hyvin. Tavallinen maito sen sijaan vetistäisi kakun, joten sen takia kondensoitua.

Jätä kommentti