Sitruuna-marenkipiirakka
12 annosta / yli 60 min / keskitaso
Ainesosat
Pohja
- 220 g vehnäjauhoja
- hyppysellinen suolaa
- 100 g voita
- 2 tl sokeria
- 1 keltuainen
- tilkka vettä
Täyte
- vettä
- 100g sokeria
- 7 rkl maizenaa
- 4 luomusitruunan mehu ja kuori (tai 3 sitruunan ja yhden appelsiinin)
- 6 keltuaista
- 100g voita
Marenki
- 6 kananmunan valkuaista
- 300 g sokeria
Ohjeet
Pohja
Sekoita jauhot, sokeri ja suola yhteen. Nypi joukkoon rasva. Lisää munankeltuainen ja vettä sen verran, että saat tasaisen taikinan. Kääri taikina tuorekelmuun ja laita jääkaappiin 30 minuutiksi. Lämmitä uuni 190 °C. Kauli levännyt taikina ja levitä se voideltuun piirakkavuokaan. Peitä pohja leivinpaperilla ja täytä vuoka esimerkiksi kuivatuilla herneillä. Paista pohjaa ilman täytettä 15–20 minuuttia. Poista herneet ja paperi paiston loppuvaiheessa, jotta pohja saa hieman väriä. Pudota uunin lämpötila 150 °C:seen.
Täyte
Pohjan kypsyessä valmista sitruunatäyte. Yhdistä sokeri ja maizena. Lisää vettä kunnes saat paksua, tahnamaista seosta. Laita vesi 0,5 dl vettä ja raastettu sitruunankuori kattilaan ja levylle. Seoksen kiehuessa lisää sokeri-maizena seos koko ajan sekoittaen. Vatkaa joukkoon keltuaiset, sitruunamehu ja voi. Kypsennä matalalla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes seos paksuuntuu. Kaada seos siivilän läpi kypsän taikinapohjan päälle.
Marenki
Valmista marenki vatkaamalla valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vatkaa sokeri joukkoon vähitellen. Pursota tai levitä seos sitruunatäytteen päälle. Paista vielä noin 40 minuuttia 150 °C:ssa uunissa, kunnes marenki on päältä rapeaa.
Otetaanko sitruunankuori jossain vaiheessa pois kattilasta?
Hei! Pahoittelen tässä vanhassa ohjeessa hieman epäselvästi mainitusta kuoren käytöstä. Kuori käytetään siis hienona raasteena ja sen voi hyvin jättää täytteen sekaan. Täytteen voi kuitenkin myös siivilöidä pohjan päälle, jolloin pääsee eroon myös kiisseliin mahdollisesti syntyneistä epätasaisuuksista. Korjasin ohjeeseen nyt tuon siivilöinnin, mutta se ei tosiaan ole välttämätöntä.
Marenki-sitruunapiiras on ihanaa, mun herkkua 🙂
Kiitos Hanna 🙂 Marenkipiiraat ovat minunkin suosikkeja ja varsinkin sitruunan kanssa marenki taltuttaa sitä kirpeyttä.
Voi miten kauniin selkeä blogi sinulla!
Ja marenkipiirakat ovat piirakoista melkeinpä parhaita. =)