Gluteenittomat ja vegaaniset vappudonitsit

28. 04. 2016
Nämä herkulliset donitsit sopivat useimpiin erikoisruokavalioihin. Mausta ei tarvitse kuitenkaan tinkiä, joten yhdet donitsit kelpaavat varmasti koko porukalle.

Erilaiset erikoisruokavaliot ovat yleistyneet hurjaa tahtia. Kananmuna allergia, maitoallergia ja keliakia aiheuttavat varmasti monelle harmia ja tarjottavaa moniallergiselle vieraalle on usein hankala keksiä. Kaupoista löytyy kuitenkin onneksi todella paljon vaihtoehtotuotteita, joilla voi korvata helposti yleisimpiä allergian aiheuttajia.

Vapun kunniaksi ajattelin, että jokaisella on oikeus herkutteluun allergioista ja elämäntavoista huolimatta. Ja siis tarkoitan todellakin herkutteluun, nämä donitsit ovat nimittäin aivan ihania.

Donitsit

15 annosta / alle 30 min / helppo GMMUV

Ainesosat

Donitsit

  • 1 banaani
  • ½ dl öljyä (esim. rypsi)
  • 1½ dl Alpro soijajogurttia
  • 1 dl sokeria
  • ½ tl suolaa
  • 3 dl gluteenitonta jauhoseosta (esim. pirkka)
  • 1 tl leivinjauhetta
  • ½ tl soodaa
  • 1 tl luontaista vaniljasokeria
  • 1 tl kardemummaa
  • 50 g maidotonta margariinia

Kuorrute

  • kanelisokeria tai
  • 200 g tummaa suklaata (maidoton, gluteeniton)
  • ½ dl tomusokeria
  • nonparelleja (gluteeniton)

Ohjeet

Donitsit

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Kuori banaani ja muussaa se haarukalla soseeksi. Sekoita joukkoon öljy, jogurtti ja sokeri. Sekoita muut aineet keskenään ja lisää joukkoon nesteet. Sekoita taikinaksi. Laita taikina pursotinpussiin ja pursota voidellulle donitsipellille (voit käyttää myös reiätöntä muffinssipeltiä ja halutessasi kovertaa reiät paiston jälkeen). Jätä reilusti tilaa kohoamiselle.

Paista donitseja uunin keskitasolla noin 6–8 minuuttia. Voitele donitsit heti paiston jälkeen sulatetulla margariinilla. Kierittele donitsit kaneli-sokeriseoksessa tai kuorruta sulatetulla suklaalla.

Kuorrute

Sulata suklaa ja kasta donitsit siihen. Koristele nomparelleilla. Anna jähmettyä kylmässä. Raidat voit tehdä ruokavalion mukaan joko valkosuklaasta tai tomusokeri-vesi seoksesta.

Kategoriat

Muut Pullat Vappu

Avainsanat

donitsi

Kommentit(6)

  • Emilia sanoo:

    aion tehdä tällä reseptillä donitseja -saas nähdä kuin käy 🙂
    ps. jos tekee vegaanisena, niin nonparellit/strösselit eivät välttämättä ole vegaanisia (voivat sisältää mehiläisvahaa tai väriainetta, mikä saadaan kuoriaisesta).

    • Liisa sanoo:

      Toivottavasti pidät donitseista. Tosiaan kannattaa aina tarkastaa ainesosat vielä erikseen. Ainakin Dr oetkeriltä löytyy useita vegaanisia strösseleitä ja nomparelleja.

  • Kaisa sanoo:

    Herkullisen näköisiä! Kannattaa myös huomioida mitä nonparellit sisältää, osassa on vehnätärkkelystä.

    • Liisa sanoo:

      Juu, ehdottoman tärkeää, vaikka usein teollisesti puhdistettu vehnätärkkelys ei sisällä gluteenia (keliakialiiton mukaan). Nämä eivät sisältäneet, mutta unohdin sen varoituksen laittaa artikkeliin. Kiitos.

  • Tipu sanoo:

    Oijoi näyttääpä hyvältä! Miten banaani ja soijajugurtti vaikuttavat donitsin makuun?

    • Liisa sanoo:

      Banaani maistuu donitseissa, se antaa niihin kivasti oman säväyksen. Tuon alpron soijajogurtin maku on todella mieto ja hyvä, suosittelen käyttämään juuri sitä. Toimii loistavasti kermaviilin korvikkeena.

Samankaltaisia kirjoituksia