Tomaatti-basilikajuustokakku

Tomaatti-basilikajuustokakku

04. 10. 2022
Suolainen juustokakku on täydellinen juhlatarjottava tai vaikka viikonloppulounas. Pohja tehdään suolakekseistä, täyte basilikatuorejuustosta ja pinnalle pinotaan reilusti tomaatteja.

Resepti toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Kantolan kanssa.

Suolainen juustokakku yhdistää parhaat puolet makeasta juustokakusta ja suolaisesta piirakasta. Suolakekseistä tehty pohja tehty pohja muistuttaa makeaa esikuvaansa, mutta kakun sivuille kasatut keksilastut antavat kakulle lisäluonnetta (ja makua). Paksu täytekerros on samettisen pehmeää ja herkullisen täyteläistä. Herkun viimeistelee reilu kerros tomaatteja. Lisänäyttävyyttä kakulle saa erivärisillä tomaateilla. Päälle voi pinota vielä reilusti tuoretta basilikaa.

Kantolan Valitut -sarjasta löytyy todella herkullisia suolakeksejä. 5 valittua ovat täydellinen juustotarjottimen keksilajitelma, mutta meillä paketista katoaa aina ensin ne isot suolakeksit. Onneksi samaisia keksejä saa erillispakkauksenakin, joten nykyisin osaan varautua ja ostaa niitä suoraan lisäpaketin. Tällä kertaa halusin kuitenkin valmistaa kekseistä jotain muuta, kuin perinteisen juustotarjottimen (vaikka sekin on ihan mainio, kurkkaa vaikka täältä). Mieleeni tuli makeissa kakuissa käytetty keksipohja ja halusin kokeilla samaa suolaiseen kakkuun. Nyt voinkin paistatella ideani valossa, tästä tuli nimittäin aivan ihana. Näyttävyyden ja lisämaun vuoksi tein reunat Valitut artesaanilastuista, nehän sopivat tomaatti-basilikakakun makumaailmaan kuin valettu (tai valittu).

Kakku toimi loistavasti juhlatarjottavana, mutta siitä saisi myös aivan loistavan lounaan raikkaan salaatin kaveriksi.

tomaattijuustokakku
tomaattijuustokakku

Tomaatti-basilikajuustokakku

14 annosta / 30 - 60 min / helppo

Ainesosat

Pohja

  • 150 g Kantolan Valitut suolakeksejä
  • ½ pkt Kantolan Valitut Juusto-, basilika ja tomaatti artesaanilastuja
  • 75 g voita tai margariinia

Täyte

  • 400 g basilikatuorejuustoa (tai maustamatonta ja ruukku basilikaa)
  • 100 g creme fraichea
  • 2 kananmunaa
  • ½ tl kuivattua valkosipulia
  • (suolaa ja pippuria)
  • 250 g kirsikkatomaatteja
  • tarjoiluun tuoretta basilikaa

Ohjeet

Pohja

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Pingota leivinpaperi irtopohjavuokaan (halk. 20 cm). Vuoraa myös vuoan reunat leivinpaperilla. Murskaa suolakeksit ja sekoita joukkoon sulatettu voi. Taittele artesaanilastut noin 4-5 cm korkeiksi paloiksi. Painele keksimurska vuoan pohjalle ja asettele lastut reunoille, painaen ne keksimurskaan.

Täyte

Sekoita tuorejuusto ja creme fraiche. Jos käytät maustamatonta tuorejuustoa sekoita joukkoon silputtu basilika. Mausta valkosipulilla, suolalla ja pippurilla. Leikkaa tomaatit puoliksi ja ripottele täytteen päälle. Ripottele pinnalle vielä hieman pippuria ja suolaa. Paista kakkua noin 40 minuuttia tai kunnes täyte on asettunut. Anna jäähtyä ja vetäytyä ennen tarjoilua. Voit hyvin tehdä kakun valmiiksi myös edellisenä päivänä. Tarjoile tuoreen basilikasilpun kanssa.

suolainen juustokakku
tomaatti-basilikajuustokakku

Yhteistyössä

Kommentit(2)

  
  • Monica sanoo:

    Hei, ihana ohje ja todella maukas!

    Minkä merkkistä tuorejuustoa ja ranskankermaa käytit? Minun täytteestäni tuli niin löysää, että lähes kaikki tomaatit valuivat täytteen sisään, ja ulkonäkö oli hieman mitäänsanomaton. Onneksimaku korvasi kaiken kiitos mahtavasta blogista!

    • Hei Monica! Käytin tähän ihan violaa, creme fraichea en valitettavasti muista. Yhtenä syynä täytteen löysyyteen voi myös olla kananmunien koko, jos ne ovat olleet suuria, täyte voi olla alkuun löysempi. Tässä autta pienemmät kananmunat tai tomaattien hieman varovaisempi asettelukin, jolloin ne jäävät kellumaan täytteen päälle.

Samankaltaisia kirjoituksia