Herkkutarjotin

Herkkutarjotin

27. 11. 2021
Pikkujoulujen helpoin ja herkullisin tarjottava on herkuista notkuva juusto-ja hedelmätarjotin. Itsetehdyillä tahnoilla nostat tarjottimen uudelle tasolle.

Kaupallinen yhteistyö Kantolan kanssa.

Pikkujoulujen tai ihan vaan tunnelmallisten talvi-iltojen yksi parhaista herkuista on notkuva herkkutarjotin. Pari hyvää juustoa, paaaaaljon erilaisia suolakeksejä, muutama herkullinen tahna niiden seuraksi, reippaasti raikkaita hedelmiä ja vähän makeaa naposteltavaa tasapainottamaan suolaisuutta ja mikä tahanasa juhla tai ilta on pelastettu. Oma suosikkini juustotarjottimen seuraksi on Kantolan valitut 5-parasta lajitelma. Etenkin, jos syöjiä on vain muutama, etkä tarvitse montaa pakettia keksiä, tässä lajitelmassa saa ihanasti eri makuja yhdessä pakkauksessa. Rasian parhaimmistoa ovat ehdottomasti Digestive oliivikeksit. Toisaalta hienot ruiskeksit ovat myös aivan täydellisiä alta löytyvän lohitahnan kanssa ja oiva pari hummukselle on merisuola tai spelttikeksit. Oiva lisä juustotarjottimelle ovat myös Kantolan Valitut artesaanikeksit, jotka sopivat aivan loistavasti myös dipattaviksi erilaisiin tahnoihin.

Monien mielestä herkkutarjottimen kohokohta on ehdottomasti juustot ja onhan ne toki herkullisia. Perinteisen juustotarjottimen ystävä valitsee tarjottimelle 3-5 erilaista juustoa, joiden vahvuusasteissa on hyvä olla reilusti vaihtelua. Näyttävyyttä tarjottimeen saa myös valitsemalla erivärisiä juustoja. Oma suosikkin on ehdottomasti pestogouda, joka on upean vihreä. Tällä kertaa en löytänyt pestogoudaa, joten valitsin sen sijaan chilillä maustettua juustoa. Pippurijuusto on perheemme suosikkeja, joten se kuuluu juustotarjottimelle ja piparkakkujen kanssa maistuu aina perinteinen Aura-juusto. Kaikkien taiteen sääntöjen mukaan juustotarjottimeni ei aina ole koottu, mutta parastahan on valita pari varmaa suosikkia ja jotain aivan uutta.

grazing board
Juustotarjotin

Perinteisten juustotarjottimien seuraksi on viime aikoina alkanut nousemaan mitä erilaisempia herkkuja notkuvia tarjottimia ja jopa pöytiä. Tarjottimista käytetään usein nimeä grazing boards tai -tables, joka tarkoittaa käsittääkseni laidunlautaa tai -pöytää. Nimi onkin jokseenkin mahtava, sillä se kuvaa osuvasti juuri tällaisen pöydän ääressä vietettyä aikaa; laidunnetaan siis pöydästä vähitellen erilaisia herkkuja. Suuriin juhliin (sitten kun niitä on taas mahdollisuus pitää) tällaiset pöydät ovat mahtavia katseenvangitsijoita. Kokonainen pöytä päällystetään siis elintarvikemuovilla ja sen päälle kasataan herkkuja tarjottimen tapaan. Pienemmät tarjottimet voi tehdä aivan yhtä näyttäväksi noudattamalla samoja kasausperiaatteita. Alta löydät muutamia vinkkejä näyttävien herkkutarjottimien kasaamiseen olipa kyseessä sitten pieni tarjotin tai suuri pöytä.

Herkkutarjotin

12 annosta / alle 30 min / erittäin helppo

Ainesosat

Herkkutarjotin

  • Kantolan valitut -suolakeksejä (esim. Kantolan valitut 5 parasta)
  • erilaisia juustoja
  • Aurinkokuivattu tomaatti hummusta ja lohitahnaa
  • hilloja (esim. viikuna ja lakka)
  • viinirypäleitä
  • kuivattuja taateleita ja aprikooseja
  • leikkeleitä
  • Aatu Aasin Aapispipareita
  • Kantolan pallopipareita
  • marjoja

Aurinkokuivattu tomaatti hummus

  • 1 prk kikherneitä
  • 60 g aurinkokuivattua tomaattia + mausteöljyä purkista
  • 1 rkl tahinia
  • 1 rkl sitruunamehua
  • pippuria
  • suolaa

Lohitahna

  • 1 dl kuohukermaa
  • 150 g kylmäsavulohta
  • nippu tuoretta tilliä
  • 5 kpl pieniä cocktail-kurkkuja
  • 200 g maustettua tuorejuustoa (esim. tilli tai pippuri)
  • suolaa ja pippuria
  • sitruunamehua

Ohjeet

Aurinkokuivattu tomaatti hummus

Valuta kikherneet, mutta ota neste talteen. Mittaa herneet, aurinkokuivatut tomaatit, tahini ja sitruunamehu sekä 1-2 rkl aurinkokuivattujen tomaattien öljyä kulhoon tai blenderiin. Survo sauvasekoittimella tai aja blenderillä tasaiseksi massaksi. Lisää tarvittaessa kikhernelientä, jotta saat sopivan paksuisen tahnan. Mausta halutessasi suolalla ja pippurilla.

Lohitahna

Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Hienonna kylmäsavulohi, tilli ja cocktailkurkut pieneksi silpuksi. Sekoita hienonnetut ainekset tuorejuustoon. Kääntele joukkoon kerma ja mausta suolalla, pippurilla ja tilkalla sitruunamehua.

Herkkutarjottimen tai pöydän kasaaminen

  • Valitse suuri tarjotin tai peitä kokonainen pöytä puhtaalla muovilla. 
  • Asettele pöydälle ensimmäisenä juustot ja kulhot tahnoja varten. 
  • Levitä seuraavaksi tarjottimelle runsas valikoima erilaisia suolakeksejä.
  • Lisää leikkeleitä ja hedelmiä
  • Täytä pienimmätkin raot marjoilla ja pallopipareilla.
juustotarjotin-vaihe1
Juustotarjotin-vaihe2
Juustotarjotin-vaihe3
Juustotarjotin

Yhteistyössä

Kategoriat

Suolaiset tarjottavat Yhteistyö

Avainsanat

juusto

Kommentit(0)

  

Samankaltaisia kirjoituksia