Superhelppo omenamurupiirakka

31. 08. 2016
Omenanpudokkaista saa herkullista sosetta, josta syntyy helposti mehevä omenapiirakka.

omenasose-piirakka

Omena-aika on parhaimmillaan. Sain ystävältä ämpärillisen omenan pudokkaita, jotka piti heti käyttää, joten kiehautin ne soseeksi. Soseutus on muutenkin kätevä tapa säilöä omenoita, kun niitä tulee suuri määrä ja osa on kolhuisia tai kuoret huonossa kunnossa.

Teen soseen aina poistamalla siemenkodat ja huonokuntoiset kuoret. Paloitellut omenat keitetään pienessä vesimäärässä (n. 2 dl kattilan pohjalle) ja soseutetaan kun ne ovat pehmenneet. Pieni määrä sokeria auttaa c-vitamiinin säilymistä pakastettaessa. Soseesta voi halutessaan tehdä makeaa ja lisätä sokeria jo keittovaiheessa enemmänkin, minä olen kuitenkin tottunut lisäämään sokeria enemmän vasta käytettäessä. Jos haluat täysin sileää omenasosetta voit paseerata soseen siivilän läpi. Siivilään jäävää kuoriainettakaan ei kannata heittää pois, sillä siitä saa aivan mainiota omenan mäskipiirakkaa.

Sose sopii loistavasti moneen käyttötarkoitukseen. Meillä rakastetaan omenasoseesta keitettyä kiisseliä, johon pilkon joukkoon usein tuoretta päärynää tai omenaa. Pieni ripaus kanelia tai kardemummaa maustaa kiisselin herkulliseksi. Soseesta keitetään myös herkullista kauralese- tai riisipuuroa, jotka tekevät kauppansa aamu- ja välipalana.

Kun olin lapsi, äidilläni oli tapa leipoa omenasoseesta tätä piirakkaa. Nyt resepti oli muutamaksi vuodeksi päässyt unohtumaan, mutta sosetta keitellessäni se palasi mieleeni ja päätin kaivaa ohjeen reseptikirjani kätköistä. Piirakka on todella helppo tehdä, sillä pohja syntyy sekoittamalla kaikki aineet yhteen. Murupäällinen otetaan sivuun pohjataikinasta ennen munien lisäystä, joten sitäkään ei tarvitse valmistaa erikseen. Runsas kerros omenasosetta tekee piirakasta mehevän ja vaikka omenapiirakka onkin yleensä lämpimänä parasta, mielestäni tämä on parhaimmillaan vasta paistoa seuraavana päivänä, kun se on mehevöitynyt yön yli jääkaapissa.


omenasose-piirakka3
omenasose-piirakka2

Helppo omenapiirakka omenasoseesta

uunipellillinen   |   alle 60 min   |   helppo

  • 9 dl vehnäjauhoja
  • 3 dl sokeria
  • 1 rkl leivinjauhetta
  • 1 rkl luontaista vaniljasokeria
  • 250 g voita
  • 4 munaa
  • noin 5 dl omenasosetta
  • sokeria
  • 1 tl kanelia

Laita uuni kuumenemaan 200*c asteeseen. Vuoraa syvä uunipelti leivinpaperilla.

Sekoita vehnäjauhot, sokeri, leivinjauhe ja vaniljasokeri kulhossa. Sulata voi ja sekoita jauhoseokseen. Ota 3 dl jauhoseosta toiseen astiaan ja jätä odottamaan. Lisää munat loppuun jauhoseokseen ja sekoita tasaiseksi. Levitä taikina esivalmistellulle uunipellille. Voit painella taikinaa kevyesti kostutetuin käsin, jotta saat sen koko pelllin kokoiseksi.

Levitä päälle reilukerros omenasosetta. Ripottele tarvittaessa pinnalle sokeria (riippuen soseen makeudesta) ja kanelia. Murustele pinnalle aiemmin sivuun ottamasi jauhoseos. Paista piirakkaa noin 35-40 minuuttia tai kunnes taikinaan painettuun puutikkuun ei tartu enää raakaa taikinaa.

Tarjoile lämpimänä vaniljakastikkeen kanssa tai kylmänä sellaisenaan.

Muistathan myös muut herkulliset omenareseptit

Uuniomena-juustokakku

Omenatartaletit

Omenamarenki

 

 

Kategoriat

Piirakat

Kommentit(4)

  • Emilia sanoo:

    Tää on tosi ihanaa sovelsin vähän ohjetta, tein gluteenittomana ja kun eka kerralla piirakka oli mielestäni hieman kuivaa, lisäsin 1dl maustamatonta jogurttia. Siitä tuli aivan ihana, mehevä ja pehmeä piirakka. Käytin piirakkaan loput viimevuotiset omenahillot, sopi hyvin eikä ollut kuitenkaan liian makeaa

    • Liisa sanoo:

      Moi Emilia! Ihana, että pidit ohjeesta. Tuo jogurtin lisääminen on hyvä idea, gluteenittomat jauhot kun usein tekevät taikinoista hieman kuivempia. Kiitos vinkistä!

  • Anna Jerome sanoo:

    Tämä omenapiirakka on parasta !
    Tein piirakkavuoallisen. Oh, dear!
    Gluteenittomana onnistuu hyvin.

    • Liisa sanoo:

      Ihana kuulla Anna! Tämä on oikein perinteinen resepti ja itsellä tuo aina lapsuuden mieleen 😀

Samankaltaisia kirjoituksia