Sitruuna-pusukakku

12. 04. 2018
Kevään raikas sitruunakakku kätkee sisäänsä herkullisen yllätyksen.

Eriliaset pusukakut ovat viime aikoina keränneet paljon huomiota (ja suosiota), niinpä minäkin päätin viimein kehitellä oman reseptini. Itseasiassa olen tehnyt pusukakkua aiemminkin, mutta silloin oli niin kiire että kakku jäi kokonaan kuvaamatta. Nyt näin kaupassa Brunbergin kevätpusuja ja suurena sitruunafanina tätä oli pakko päästä toteuttamaan heti.

Olenkin jo suunnitellut pidempään tekeväni hyydytettyä sitruunakakkua ja nuo erittäin lupaavalta kuulostavat sitruuna-limepusut antoivat viimein aiheen leipoa tätä herkkua. Halusin moussesta raikkaan ja vaikka ostin kakkuun valkosuklaatakin, päätin viime hetkellä jättää sen pois. Moussestakin päätin tällä kertaa jättää tuorejuustot pois ja käytin niiden sijasta vaniljakastiketta ja lemon curdia. Viitseliäämpi keittäisi nämä molemmat herkut itse, mutta minä päätin tällä kertaa oikaista ja päädyin käyttämään molempien kohdalla valmistuotteita, mitkä toimivatkin oikein hyvin. Olin pari viikkoa sitten törmännyt Lidlissä kivan näköiseen lemon curd purkkiin, joten sitä olikin jo kaapissa odottamassa. Mielestäni tuo Lidlin tahna olikin itseasiassa yllättävän hyvää ja vei kyllä voiton Mckaysta.

Halusin tähän kakkuun erilaisen täytteen lisäksi vaihtelua pohjan osalta, joten päätin keksi- tai mutakakkupohjan sijaan tehdä tällä kertaa sokerikakkupohjan. Se toimi oikein kivasti, mutta toki voit halutessasi tehdä kakkuun myös tavallisen keksipohjan (kaurakeksien sijasta voit käyttää myös esimerkiksi digestiveä).

Sitruuna-pusukakku

15 annosta / yli 60 min / keskitaso

Ainesosat

Pohja

  • 1 munaa
  • ½ dl erikoishienoa sokeria
  • ½ dl vehnäjauhoja
  • 1 tl vaniljasokeria
  • ¼ tl leivinjauhetta

Täyte

  • 4 liivatetta
  • 2 dl paksua vaniljakastiketta (esim. valio vanilla)
  • 1½ dl lemon curdia (valmista tai itse tehtyä)
  • ¼ dl sokeria
  • ½ sitruuna
  • 2½ dl kuohukermaa
  • 6 sitruuna-lime (kevät) suukkoa

Kuorrute

  • 2 dl kuohukermaa
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 2 rkl tomusokeria

Ohjeet

Pohja

Pingota leivinpaperi irtopohjavuokaan (halk. 20 cm). Vuoraa myös vuoan reunat leivinpaperilla. Kuumenna uuni 175 °C:seen.

Vaahdota muna ja sokeri erittäin kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi kolmannes kerrallaan munavaahtoon. Sekoita varovasti nuolijalla käännellen. Levitä taikina tasaisesti vuokaan ja paista noin 10–15 minuuttia tai kunnes pohja tuntuu joustavalta sormella painettaessa. Anna pohjan jäähtyä vuoassaan.

Täyte

Laita liivatteet pehmenemään kylmään veteen. Sekoita vaniljakastike, lemon curd ja sokeri yhteen. Kuumenna sitruunamehu ja liuota siihen pehmenneet liivatteet. Kaada liivateseos ohuena nauhana vanilja-sitruunaseokseen. Vaahdota kerma kuohkeaksi vaahdoksi ja kääntele kahdessa osassa vanilja-sitruunatäytteeseen.

Asettele suukot tasaisesti edelleen vuoassa olevan pohjan päälle. Kaada täyte varovasti suukkojen päälle. Anna kakun hyytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.

Kuorrute

Ota kakku vuoasta ja aseta se tarjoiluvadille. Vaahdota kerma sokereiden kanssa kuohkeaksi vaahdoksi. Laita puolet kermasta tähtityllalla varustettuun pursotinpussiin. Levitä loput kermasta kakun päälle. Viimeistele kakku kermapursotuksin ja suklaa- sekä sitruunakoristein.

 

Kommentit(2)

Samankaltaisia kirjoituksia