Pienet sitruuna-marenkitartaletit

05. 03. 2016
Sitruuna-marenkipiiras kuuluu ehdottomasti lempileivonnaisiini. Perinteinen piiras on todella herkullista, mutta siitä on hauska tehdä myös erilaisia versioita, kuten nämä minikokoiset tartaletit.

Sitruuna-marenkitartaletit

Raikas sitruuna sopii loistavasti kevääseen. Näiden pienten tartalettien kukkamainen muoto ja keltainen täyte on kuin luotu kevääseen ja pääsiäiseen. Herkullinen ja mukavan kirpeä maku kruunaa tuhdin ja mausteisen pääsiäisaterian.

Sitruuna-marenkitartaletit (12-15 kpl)

Murotaikina

  • 150 g voita
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 1/2 dl tomusokeria
  • 1 muna

Sekoita jauhot ja tomusokeri kulhossa. Kuutioi kylmä voi ja nypi jauhoseoksen kanssa murumaiseksi taikinaksi. Sekoita joukkoon kananmuna ja pyöräytä tasaiseksi. Älä vaivaa, jottei taikina sitkisty. Kääri taikina leivinpaperiin ja laita jääkaappiin vähintään 30 minuutiksi.

Kauli taikina ohueksi levyksi. Ota sopivalla muotilla (esim. suuri kukka tai piparkakku) paloja taikinasta. Asettele palat minimuffinssipellin syvennyksiin, yritä taittaa reunuksia hieman syvennyksen yli (tämä estää taikinan valumisen paiston aikana).

Paista 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Anna pohjien jäähtyä vuoissa.

Lemon curd eli sitruunatahna

  • 2 luomusitruunaa
  • 1 1/2 dl sokeria
  • 2 munaa
  • 50 g voita

Pese sitruunat huolellisesti. Raasta kuori ohuelti kattilaan. Purista joukkoon sitruunamehu ja lisää sokeri. Kiehauta kunnes sokeri on sulanut, Vatkaa kananmunat hieman kevyemmäksi vaahdoksi. Kaada kuuma sitruunamehu kananmunien joukkoon koko ajan vatkaten. Kaada seos kattilaan ja kuumenna sekoitelle kunnes seos paksuuntuu selvästi. Siivilöi tahna puhtaaseen kulhoon ja sulata joukkoon voi. Jäähdytä hyvin.

Täytä pohjat jäähtyneellä lemon curdillä.

Sitruuna-marenkitartaletit2Sitruuna-marenkitartaletit3

Marenki

  • 2 valkuaista
  • 1 dl sokeria

Valmista kuorrute mittaamalla valkuaiset ja sokeri kuumuutta kestävään kulhoon. Aseta kulho vesihauteeseen, niin ettei vesi osu kulhon pohjaan. Vatkaa valkuaisia vesihauteessa, kunnes sen lämpötila on noin 65 astetta. Jos et omista sokerilämpömittaria voit kokeilla hieroa vaahtoa sormien välissä. Se on valmista, kun kaikki sokerikiteet ovat sulaneet ja vaahto tuntuu sileältä. 

Ota kulho vesihauteesta ja vatkaa vaahto huoneenlämpöiseksi. Siirrä vaahto pursotinpussiin ja pursota heti tartalettien päälle. Ruskista halutessasi kaasupolttimella.

Torstaina käynnistetty leipäjuureni on muuten alkanut jo kuplia lupaavasti, maanantaina pääsen toivottavasti tekemään jo ensimmäisiä leipäkokeiluja. Palaan siis leipäpostauksin heti alkuviikosta.

Kategoriat

Piirakat

Kommentit(2)

  • Noora sanoo:

    Oi, vaikuttavat ihanille! Uskaltaako tehdä päivän pari ennen tarjoilua? Vai meneekö marenki huonoksi?

    • Liisa sanoo:

      Kiitos Noora! Kokonaisuudessaan en tekisi niin paljon etukäteen, marenki tosiaan kärsii hieman ja pohjat alkavat keräämään kosteutta. Voit kuitenkin tehdä pohjat valmiiksi hyvissä ajoin (ne voi myös pakastaa tyhjinä). Täytteenkin voit tehdä valmiiksi purkkiin, se säilyy jääkaapissa muutaman päivän. Täyttäminen ja marengin valmistus kannattaa kuitenkin tehdä aikaisintaan edellisenä päivänä. Mitä myöhemmin, sen parempi.

Samankaltaisia kirjoituksia