Sitruuna-lakritsikääretorttu

27. 10. 2020
Raikas sitruunamousse sopii mainiosti yhteen hopeatoffeesta keitetyn kinuskin kanssa. Kääretortun viimeistelee värikkäät makeiset.

Halloween saa minut joka vuosi innostumaan lakritsista. Rakastan salmiakkia ja lakritsia kyllä muutenkin, mutta niiden musta väri houkuttelee etenkin syksyisin ja sehän on kuin tehty halloweeniin. Maussakin on jotain jännittävää ja se sopii yhteen yllättävän monen muun kanssa. Lakritsi ja suklaa on ehdottomasti lempimakujani, samoin lakritsi ja vadelma. Ehkä kaikkein klassisin yhdistelmä on kuitenkin sitruuna ja lakritsi ja se päätyi tähänkin kakkuun. Sitruunan happamuus tasapainottaa ja korostaa upeasti salmiakin ja lakritsin suolaisuutta ja tarjoaa sille makuparin, joka ei jää vahvan maun varjoon.

Olin ensin ajatellut tehdä kääretortun, jossa olisi vain yksi täyte, mutta lopulta päädyin keittämään lakritsista kinuskin ja sitruunasta tein varsinaisen moussetäytteen. Tämä toimikin ihanasti, sillä molemmat maut erottuivat hyvin ja täydensivät siten paremmin toisiaan. Jos täytteet sekotettaisiin yhteen, sitruuna saattaisi jäädä liiaksi lakritsin varjoon, joten kannattaa ehdottomasti pitää täytteet erillisenä. Täytteet voi halutessaan laittaa kokonaan kääretortun väliin, mutta itse halusin säästää osan koristeluun.

Tämä kääretorttu tuli koristeltua maltillisesti halloween-henkeen, mutta ainakin meillä tämä sopisi aivan loistavasti myös lähestyvään isänpäivään. Isänpäivään keskityn kuitenkin enemmän ensi viikolla, sillä tulossa on yksi resepti, josta olen aivan mielettömän innoissani.

Tutustu

Sitruuna-lakritsikääretorttu

12 annosta / 30 - 60 min / keskitaso G

Ainesosat

Lakritsikinuski

  • 200 g hopeatoffeeta
  • 1½ dl kuohukermaa

Pohja

  • 4 munaa
  • 1½ dl erikoishienoa sokeria
  • 1 rkl vaniljasokeria
  • 1¼ dl perunajauhoa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • sokeria rullaamiseen

Täyte ja koristelu

  • 200 g maustamatonta tuorejuustoa
  • ½ dl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 sitruuna
  • 2 dl kuohukermaa
  • karkkeja, keksejä ja koristerakeita

Ohjeet

Lakritsikinuski

Kuori hopeatoffeet ja laita ne kattilaan kerman kanssa. Kuumenna, kunnes toffeet sulavat. Jatka keittämistä, kunnes kylmään vesilasilliseen pudotetusta tipasta muodostuu siisti pisara lasin pohjalle. Jäähdytä kinuski jääkaappikylmäksi.

Pohja

Kuumenna uuni 200 °C:seen. Vuoraa syvä uunipelti leivinpaperilla.

Vaahdota munat ja sokerit vaaleaksi, erittäin kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita perunajauho ja leivinjauhe yhteen ja siivilöi munavaahtoon. Kääntele varovasti sekaisin. Kaada taikina esivalmistellulle uunipellille ja paista noin 10–12 minuuttia tai kunnes pinta on saanut kauniin värin. Anna pohjan jäähtyä hetki.

Aseta puhdas leivinpaperi työtasolle ja sirottele sille sokeria. Kumoa hieman jäähtynyt pohja sokerin päälle ja rullaa paperin kanssa kääröksi. Anna pohjan jäähtyä rullattuna täytteen valmistuksen ajan.

Täyte

Mittaa tuorejuusto ja sokerit kulhoon. Pese sitruuna huolellisesti ja raasta kuori ohuelti täytteeseen. Purista joukkoon vielä sitruunan mehu ja sekoita hyvin. Vatkaa kerma vaahdoksi ja kääntele tuorejuustotäytteeseen.

Rulla pohja auki ja levitä sille ⅔ lakritsikinuskista. Jätä noin 3 cm pohjan toisesta reunasta tyhjäksi, jottei täyte pursu ulos rullatessa. Ota sitruunatäytteestä 1 dl pursotinpussiin ja levitä loput täytteestä kinuskin päälle. Rullaa tiiviiksi rullaksi leivinpaperia apuna käyttäen. Kääri tiukasti paperiin ja anna asettua hetki jääkaapissa.

Koristele kääretorttu lopulla kinuskilla, sitruunavaahdolla ja karkeilla.

Kommentit(0)

  

Samankaltaisia kirjoituksia