Kurpitsapiirakka

05. 11. 2018
Piparkakulta maistuva kurpitsapiirakka syntyy koverrettujen halloweenkurpitsojen sisuksesta. Herkullinen piirakka tarjoillaan kanelivaahdon ja piparkakun murujen kanssa.

Viikonloppuna vietettiin halloweenia ja sen kunniaksi (ja ihan vaan syksyn iloksi) kaiversimme lasten kanssa kurpitsoja. Molemmille oli omat pikkukurpitsat, jotka he ensin kaiversivat tyhjiksi. Tuo kasvojen kaivertaminen veitsellä on vielä sen verran hankalaa, että lapset saivat piirtää tussilla kurpitsoille naamat, jotka minä sitten kaiversin.

Kurpitsoista tuli yllättävän suuri määrä täytettä, joten oli tietysti paikallaan leipoa niistä perinteinen amerikkalainen kurpitsapiirakka. Olen testannut kurpitsapiirakkaa joskus aiemminkin, mutta silloin en siitä pitänyt. Rakenne oli outo ja makukin vain lähinnä kurpitsainen. Nyt halusinkin makuun enemmän piparkakun vivahdetta, joten lisäsin soseeseen jo keittovaiheessa runsaasti piparkakkumaustetta. Keitin soseen myös kunnolla kypsäksi, jolloin täytteestä tulee samettisen pehmeä.

Piirakasta tulikin aivan ihanaa ja se sopi loistavasti tarjoiltavaksi kermavaahdon ja piparkakkumurujen kanssa.  Piirakan voisi halutessaan tehdä myös valmiista kurpitsasoseesta, mutta sitä on Suomessa huonosti saatavilla ja tässä oli meillä tarkoitus nimenomaan ottaa käyttöön nuo lyhdyistä ylijääneet täytteet. Piirakkaan soveltuu lyhtykurpitsan lisäksi moni muukin lajike, mm. hokkaidon kurpitsa toimi oikein kivasti. Nyt kun kauppojen hyllyt suorastaan notkuvat kurpitsoja, kannattaa testata rohkeasti.

Oheisella kurpitsasoseen ohjeella sosetta tulee reilusti. Voit tehdä ohjeesta vain puolikkaan tai käyttää ylijääneen soseen ihaniin syksyisiin ruokiin ja leivonnaisiin. Sose sopii hyvin myös pakastettavaksi.

Kurpitsapiirakka

12 annosta / yli 60 min / keskitaso

Ainesosat

Pohja

  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl fariinisokeria
  • 150 g voita
  • 1 muna

Kurpitsasose

  • 700 g kurpitsaa (ilman kuorta ja siemeniä)
  • 1 rkl piparkakkumaustetta
  • ripaus jauhettua muskottipähkinää
  • 5 dl vettä

Täyte

  • kurpitsasosetta
  • 1 tlk (397 g) kondensoitua maitoa
  • 2 munaa
  • 2 tl kanelia
  • ½ tl neilikkaa

Kuorrute

  • 3 dl kuohukermaa
  • 2 rkl sokeria
  • 1 tl kanelia
  • ½ tl kardemummaa
  • 2 dl piparkakkuja murustettuna

 

Ohjeet

Pohja

Sekoita vehnäjauhot ja fariinisokeri kulhossa. Kuutioi joukkoon kylmä voi. Nypi ainekset sormenpäillä murumaiseksi taikinaksi. Lisää kananmuna ja sekoita tasaiseksi. Älä vaivaa taikinaa, jottei siihen muodostu sitkoa. Kääri taikina leivinpaperiin ja laita jääkaappiin 30 minuutiksi.

Kurpitsasose

Mittaa kaikki kurpitsasoseen ainekset kattilaan. Kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes kurpitsasta irtoaa nestettä. Nosta lämpöä ja keitä kurpitsat pehmeiksi (noin 30 minuuttia). Soseuta ja anna jäähtyä. Kurpitsasoseen voi tehdä valmiiksi jo pari päivää ennen piirakan valmistusta. Ylijääneen soseen voi käyttää keittohin, leipä- ja kakkutaikinoihin yms.

Täyte

Kuumenna uuni 200 °C:seen. Sekoita kurpitsasose, kondensoitu maito ja mausteet yhteen. Lisää munat ja sekoita tasaiseksi.

Kauli pohja ohueksi levyksi ja nosta se leivinpaperilla vuorattuun, syvään piirakkavuokaan (halk. noin 23 cm). Painele pohja tasaisesti vuokaan. Kaada päälle täyte. Paista piirakkaa 15 minuuttia. Pudota uunin lämpö 175 °C:seen ja jatka paistamista noin 40 minuuttia tai kunnes täyte on hyytynyt. Anna piirakan jäähtyä kunnolla.

Kuorrute

Vaahdota kerma, sokeri ja mausteet kuohkeaksi vaahdoksi. Tarjoile piirakka vaahdon ja piparinmurujen kanssa.

Kategoriat

Halloween Piirakat

Avainsanat

syksy

Kommentit(0)

Samankaltaisia kirjoituksia