Halloweenin suklaa-kinuskikakku

22. 10. 2020
Hauska halloweenkakku koristellaan suklaasilmillä ja lepakoilla. Sisäänsä kakku kätkee suklaisen pohjan ja kinuski sekä pähkinätäytettä.

Halloweeniä vietetään ensi viikolla ja lapset odottavat jo innolla halloweenherkkuja ja jokavuotista kakkua. Teen aika harvoin esittäviä kakkuja, mutta halloweeniksi on aina kiva keksiä jotain hauskaa. Kovin karmivat kakut eivät ehkä niinkään ole se juttuni, mutta halloweensöpöstely ja suloiset hirviöt ehdottomasti ovat. Halloweenkakkujen suunnittelu on aina hauskaa ja innostuinkin taas tehtailemaan jotain sopivasti jännittävää ja söpöä, kun sain SAGAlta yhteistyöpyynnön halloweenkakkuun.

Edes halloweenkakussa ulkonäkö ei ole tärkeintä, vaan ehdottomasti se, mitä sisältä löytyy. Päädyinkin leipomaan kakkuun supermehevän suklaapohjan ja täytteeksi laitoin maapähkinää ja kinuskia (aina takuuvarma yhdistelmä). Kakkupohja kannattaa paistaa kahdessa vuoassa, jolloin se kypsyy nopeammin ja tasaisemmin. Liian paksu pohja kuivuu helposti reunoilta, ennenkuin keskiosa on paistunut kypsäksi. Mehevä pohja irtoaa vuoasta parhaiten, kun vuoraat vuoan leivinpaperilla. Leivinpaperi myös pidentää vuoan ikää estämällä naarmuuntumista ja vähentämällä pesun tarvetta. Vuokaa ei myöskään tarvitse silloin voidella ja jauhottaa. Pohjan ja reunuksen väliin pingotettu leivinpaperi myös tiiviistää vuokaa, eikä rasvainenkaan pohja silloin yleensä vuoda uunin pohjalle.

Koristeet tämän vuoden kakkuun päätin tehdä suklaasta. En kuitenkaan halunnut liian vaativia ja temperointia vaativia koristeita, vaan sellasia, joita jokainen kotileipuri voisi helposti toteuttaa. Pienet suklaasilmät ovat erityisen helppoja tehdä, pursotat vain kasan sulatettua valkosuklaata leivinpaperin päälle ja viimeistelet mustalla koristerakeella tai tummasuklaapisaralla. Silmät kovettuvat nopeasti pakastimessa ja niitä voi käyttää myös kuppikakkuihin, kekseihin ja erilaisiin karkkeihin. Lepakoita varten kannattaa ensin piirtää kuvio leivinpaperille. Sitten leivinpaperi käännetään ja pursotetaan toiselle puolelle suklaata piirrosta noudattaen.

Halloweenin suklaa-kinuskikakku

12 annosta / yli 60 min / keskitaso

Ainesosat

Pohja

  • 1 dl rypsiöljyä
  • 1½ dl vettä
  • 1 dl maustamatonta jogurttia
  • 2 kpl kananmunia
  • 2 dl fariinisokeria
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl kaakaojauhetta
  • 1 tl leivinjauhetta
  • ¾ tl soodaa
  • ½ tl suolaa
  • 2 tl vaniljasokeria

Täyte

  • 2 dl kuohukermaa
  • 2 dl fariinisokeria
  • 1 dl maapähkinävoita
  • 175 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 1 dl tomusokeria

Kuorrute ja koristelu

  • 50 g valkosuklaata
  • 100 g tummaa suklaata
  • 250 g voita
  • 4 dl tomuoskeria
  • 1 tl vanilja-aromia
  • mustaa geelimäistä elintarvikeväriä
  • punaista koristelugeeliä

Ohjeet

Pohja

Pingota leivinpaeri kahteen irtopohjavuokaan (halk. 15 cm). Leikkaa leivinpaperista kaksi pitkää suikaletta ja vuoraa vuoan reunat suikaleilla. Jos leivinpaperi ei pysy paikallaan, voit "liimata" sen paikoillee pienellä voinokareella.

Sekoita öljy, vesi, jogurtti, munat ja fariinisokeri yhteen. Sekoita toisessa kulhossa jauhot, kaakao, leivinjauhe, sooda, suola ja vaniljasokeri yhteen. Yhdistä seokset ja sekoita tasaiseksi.

Kaada taikina vuokiin ja paista 175 asteessa noin 35 minuuttia tai kunnes taikinaan painettuun puutikkuun ei tartu enää taikinaa. Anna pohjien jäähtyä.

Täyte

Mittaa kerma ja fariinisokeri kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä, kunnes kylmää vesilasilliseen pudotettu tippa muodostaa siistin pisaran lasin pohjalle (noin 5-10 minuuttia). Jäähdytä kinuski huoneenlämpöiseksi.

Sekoita toisessa kulhossa tuorejuusto, maapähkinävoi ja tomusokeri.

Tasoita pohjien pinta ja halkaise molemmat pohjat kahteen osaan. Aseta ensimmäinen pohja tarjoiluvadille leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan reunuksen sisään. Levitä päälle kolmasosa pähkinätäytteestä ja sitten kolmasosa kinuskista. Nosta päälle seuraava pohja ja toista samat vaiheet uudestaan kunnes kaikki pohjat on käytetty. Nosta viimeinen pohja kakun kanneksi. Anna kakun asettua jääkaapissa 30 minuuttia ennen kuorruttamista.

Kuorrute ja koristelu

Piirrä lyijykynällä leivinpaperille lepakoita. Käännä paperi ympäri, jolloin piirrosjälki näkyy paperin läpi, mutta grafiitti ei tartu koristeisiin. Sulata suklaat omissa astioissaan matalalla teholla välillä sekoittaen. Siirrä suklaasulat leivinpaperista taiteltuun pursotinpussiin ja pursota valkosuklaasta pieniä palloja silmiksi. Pursota tummasta suklaasta piirrosten mukaan lepakoita ja lisää silmiin mustia pisteitä. Laita koristeet jähmettymään jääkaappiin tai pakastimeen. Huom. kestävimmät ja kauneimmat koristeet saat temperoimalla suklaan, mutta tässä tapauksessa se ei ole aivan välttämätöntä.

Vaahdota huoneenlämpöinen voi kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää tomusokeri ja vanilja ja vatkaa vielä muutama minuutti. Ota kuorrutteesta 2 dl sivuun ja värjää se mustaksi. Levitä paksu raita mustaa kreemiä kakun keskiosaan. Siirrä loput mustasta kreemistä tähtityllalla varustettuun pursotinpussiin. Kuorruta kakun ylä- ja alaosa hieman paksummin valkealla kreemillä. Pursota loput mustasta kreemistä kakun päälle ruusukkeiksi. Painele silmiä mustaan kreemiin ja viimeistele kreemien reunus punaisella koristelugeelillä, voit halutessasi värjätä geeliä punaisemmaksi elintarvikevärillä ja pursottaa sen sitten leivinpaperista tehdyllä pursotinpussilla. Viimeistele kakku suklaalepakoilla ja koristerakeilla.

 

Kakun lisäksi taiteilin halloweeniksi herkkupusseja lapsille ja jos vaikka joku tuttu tulisi karkki tai keppostelemaan, niin on sitten annettavaa. Pusseissa menin ehdottomasti sieltä, missä aita on matalin. Piirsin nimittäin SAGAn eväspusseihin permanent tussilla kasvot ja hapsutin pussin reunan saksilla leikkaamalla. Helppoudesta huolimatta näistä tuli mielestäni aika hauskoja. Naamaideoita löytyy muuten pinterestistä valtava määrä hakusanalla Jack o' lantern face.

Yhteistyössä

Kommentit(0)

  

Samankaltaisia kirjoituksia