Runeberginpiirakka

Runeberginpiirakka

04. 02. 2022
Runebergintortun maut helposti toteutettavassa piirakassa. Kokonaiset vadelmat tuovat piirakkaan herkullisen lisän.

Runebergintortut; rakastan niitä, mutta kauppojen valikoimasta en oikein koskaan löydä sitä täydellistä. Tänä vuonna yksittäisten torttujen leipominen muffinivuoissa ei kuitenkaan innostanut (en jaksanut muilta kiireiltä vaivautua), joten päätin kehitellä jotain muuta. En jaksanut edes vaahdotella taikinaa varten mitään, mutta halusin silti unelman pehmeitä ja oikeasti maukkaita torttuja. Niinpä turvauduin yhteen sekoitettavaan taikinapohjaani, jossa rasvana käytetään voin sijasta öljyä. Öljy pitää rakenteen ihanan mehevänä ja pehmeänä ja pohjan aineksia on helppo vaihdella. Kotoa löytyi juuri sopivasti avattu piparkakkupussi, josta murustelin piparkakkuja taikinan joukkoon. Loput mantelijauheetkin tuli käytettyä ja samalla operaatio kaappien tyhjennys jatkuu.

Piparkakkumuruthan voi korvata Runebergintortussa oikein hyvin korppujauhoilla, mutta silloin lisäisin taikinaan ihan vähän sokeria. Sokeriksi sopii muuten loistavasti myös fariinisokeri, joka antaa tortuille myös hieman lisäväriä. Piparkakkurouheen tai korppujauhojen tehtävänä on antaa tortulle hieman rakennetta, itse en ainakaan pidä aivan täysin tasaisesta Runbergin tortusta. Mantelijauheen sijastakin voi käyttää mantelirouhetta, jos haluaa vielä lisää sattumia. Kotona ei ollut tällä kertaa vadelmahilloa, joten käytin pakastimesta kokonaisia vadelmia ja ne toimivatkin paremmin kuin makea hilloa.

Runebergintortussa mielestäni tärkeää on kosteus. Ei mitään valuvaa kosteutta, vaan sellainen ihana mehevä ja tasainen pehmeys. Jos et pidä kosteudesta, kostutusliemi ei ole välttämätön, mutta se antaa paljon lisämakua ja herkullisuutta. Ja se perinteinen kosteuttaja? Itse luotan mantelilikööri amarettoon, mutta punssi ja rommikoulukuntia ymmärrän myös hyvin. Voit myös maustaa kostutusliemen manteliaromilla tai pitää sen vain sokerivetenä, jolloin se sopii ehkä vielä paremmin lapsillekin. Itselläni on tapana keitellä kostutuslientä hieman pidempään, jolloin alkoholikin haihtuu pois.

Kuorrutteeksi käytin piirakkaan joululta yli jääneen sokerikuorrutteen. Siis sellaisen Dr.Oetkerin piparkakkuihin tarkoitetun tuubin. Toki kuorrutteen voit tehdä itsekin sekoittamalla tomusokeriin tilkan vettä. Mutta ilman kuorrutetta se Runebergin tortun syvin olemus jää saavuttamatta. Ja tässä on kuorrutteen ja pohjan suhdekin mielestäni parempi, kuin tavallisessa tortussa.

Tämä piirakka on järjettömän helppo tehdä ja maistuu juuri täydellisesti Runebergintortuille.

Muita vinkkejä Runebergin päivään

 

Tutustu
Runebergintorttu
Runeberginpiirakka

Runebergin piirakka

10 annosta / 30 - 60 min / helppo

Ainesosat

Pohja

  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl rouhittuja piparkakkuja
  • 1½ dl sokeria
  • ¾ dl mantelijauhetta
  • 2 tl kardemummaa
  • ¼ tl suolaa
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 2 munaa
  • 1 dl miedonmakuista öljyä (esim. rypsi)
  • 1 dl kuohukermaa (myös jogurtti tai kermaviili käy)
  • 200 g vadelmia (pakaste käy)

Kostutus ja kuorrute

  • 1 dl vettä
  • ½ dl amarettoa, punssia tai rommia (tai ihan vettä)
  • ½ dl sokeria
  • 1 tuubi valmista sokerikuorrutetta tai 1½ dl tomusokeria + vettä

 

Ohjeet

Pohja

Kuumenna uuni 200 ℃:seen. Vuoraa piirakkavuoka (halk. noin 23 cm) leivinpaperilla.

Sekoita pohjan kuivat aineet yhteen. Lisää kananmunat, öljy ja kerma ja sekoita tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan ripottele pinnalle (jäiset) vadelmat. Paista piirakkaa noin 20 minuuttia tai kunnes piirakka on kypsä.

Kostutus ja kuorrute

Mittaa vesi, amaretto (tai muu valitsemasi neste) ja sokeri kattilaan. Kuumenna, kunnes sokeri sulaa. Jatka keittämistä hetki, jos haluat alkoholin haihtuvan. Anna seoksen jäähtyä hetki.

Valele kypsä piirakka kostutusliemellä (tämä kannattaa tehdä parissa erässä, jotta piirakka imee kostutuksen tasaisemmin). Viimeistele sokerikuorrutteella tai tomusokerista ja vedestä tehdyllä tahnalla.

Voit tarjoilla piirakan heti, mutta maut ja kosteus tulee parhaiten esille, kun piirakka on saanut vetäytyä jääkaapissa muutaman tunnin.

 

Kategoriat

Piirakat

Avainsanat

manteli runeb vadelma

Kommentit(0)

  

Samankaltaisia kirjoituksia