Runebergin piirakka
10 annosta / 30 - 60 min / helppo
Ainesosat
Pohja
- 2 dl vehnäjauhoja
- 1 dl rouhittuja piparkakkuja
- 1½ dl sokeria
- ¾ dl mantelijauhetta
- 2 tl kardemummaa
- ¼ tl suolaa
- 2 tl leivinjauhetta
- 2 tl vaniljasokeria
- 2 munaa
- 1 dl miedonmakuista öljyä (esim. rypsi)
- 1 dl kuohukermaa (myös jogurtti tai kermaviili käy)
- 200 g vadelmia (pakaste käy)
Kostutus ja kuorrute
- 1 dl vettä
- ½ dl amarettoa, punssia tai rommia (tai ihan vettä)
- ½ dl sokeria
- 1 tuubi valmista sokerikuorrutetta tai 1½ dl tomusokeria + vettä
Ohjeet
Pohja
Kuumenna uuni 200 ℃:seen. Vuoraa piirakkavuoka (halk. noin 23 cm) leivinpaperilla.
Sekoita pohjan kuivat aineet yhteen. Lisää kananmunat, öljy ja kerma ja sekoita tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan ripottele pinnalle (jäiset) vadelmat. Paista piirakkaa noin 20 minuuttia tai kunnes piirakka on kypsä.
Kostutus ja kuorrute
Mittaa vesi, amaretto (tai muu valitsemasi neste) ja sokeri kattilaan. Kuumenna, kunnes sokeri sulaa. Jatka keittämistä hetki, jos haluat alkoholin haihtuvan. Anna seoksen jäähtyä hetki.
Valele kypsä piirakka kostutusliemellä (tämä kannattaa tehdä parissa erässä, jotta piirakka imee kostutuksen tasaisemmin). Viimeistele sokerikuorrutteella tai tomusokerista ja vedestä tehdyllä tahnalla.
Voit tarjoilla piirakan heti, mutta maut ja kosteus tulee parhaiten esille, kun piirakka on saanut vetäytyä jääkaapissa muutaman tunnin.
Kommentit(0)