Piparkakkumokkapalat kinuskilla

Piparkakkumokkapalat kinuskilla

08. 12. 2020
Piparkakun makuinen leivonnainen saa kuorrutteekseen herkullista kanelikinuskia. Helppo, mokkapalatyylinen leivos maistuu lapsille ja aikuisille.

Mokkapalat ovat kaikkien myyjäisten klassikko, mutta joulun aikaan halusin tuunata niistä jouluisen version. Oikeastaan päätin jättää koko mokan pois näistä, sillä palat eivät maistu kahvilta tai suklaalta. Älyttömän herkullisia ne silti ovat. Pohjan muokkasin tästä vuosia sitten tekemästäni piparkakkupalojen reseptistä, joka toimii edelleen oikein mainiosti. Silloin käytin kuorrutteena tuorejuustoa, mutta tällä kertaa päädyin tavallisiinkin mokkapaloihin käyttämääni kinuskiin.

Rakastan tuota kinuskia ja se toimii lähes mihin vain. Nyt lisäsin siihen vielä vähän kanelia antamaan joulun tuntua ja lisämakua. Kuorrutteesta tuli niin hyvä, että olisin voinut syödä sen suoraan kulhosta ilman minkäänlaista pohjaa. Maltoin kuitenkin mieleni ja se kannatti. Tästä reseptistä tulee koko pellillinen ja koska tänä vuonna lähes kaikki myyjäiset on peruttu, saat pitää koko pellin ihan itse. Jos palat eivät mene parissa päivässä jääkaapista, ne voi myös pakastaa. Muista pakastaessasi suojata palat voimakkailta hajuilta ja kosteudelta, tiivis muovirasia on tähän paras. Kerrosten väliin kannattaa laittaa leivinpaperia, jotteivat palat tartu kiinni toisiinsa.

piparkakkumokkapalat
piparkakkupalat

Piparkakkumokkapalat kinuskilla

25 annosta / 30 - 60 min / keskitaso

Ainesosat

Pohja

  • 4 munaa
  • 2 dl sokeria
  • 1 dl fariinisokeria
  • 200 g voita sulatettuna
  • 5½ dl vehnäjauhoja
  • 1 rkl leivinjauhetta
  • 1 rkl vaniljasokeria
  • 2 rkl piparkakkumaustetta
  • 2 dl maitoa

Kuorrute

  • 100 g voita
  • 2 dl fariinisokeria
  • 1 dl kuohukermaa
  • 1½ tl kanelia
  • 4 dl tomusokeria
  • ½ tl suolaa
  • koristerakeita

Ohjeet

Pohja

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Vuoraa syvä uunipelti leivinpaperilla.

Vaahdota munat ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita varovasti joukkoon sulatettu voi. Sekoita kuivat aineet yhteen toisessa kulhossa ja lisää vuorotellen maidon kanssa muna-sokerivaahtoon. Kääntele tasaiseksi (älä vatkaa, ettei taikinasta karkaa kaikki ilma) ja levitä uunipellille. Paista noin 15 minuuttia. Jäähdytä pohja ennen kuorrutteen levittämistä.

Kuorrute

Mittaa voi, fariiinisokeri, kerma ja kaneli kattilaan. Kuumenna, kunnes sokeri sulaa. Ota kattila liedeltä ja vatkaa joukkoon tomusokeri. Mausta suolalla. Anna kuorrutteen jäähtyä hetki välillä sekoitellen. Kaada kuorrute hieman jäähtyneen pohjan päälle. Viimeistele koristerakeilla. Anna kuorrutteen jähmettyä jääkaapissa noin 30 minuuttia ennen leikkaamista.

 

Kategoriat

Joulu Piirakat

Avainsanat

kinuski

Kommentit(24)

  
  • Kati sanoo:

    Hei, säilyykö hyvänä jääkaapissa kuinka monta päivää?

    • Nämä säilyvät jääkaapissa noin 3-4 päivää. Kannattaa säilyttää leikatut palat rasiassa, kerrokset leivinpaperilla eroteltuna, jottei reunat pääse kuivumaan.

  • Anne sanoo:

    Hei!

    Ajattelin leipoa näitä myyjäisiin. Säilyvätkö lämpimässä?

    • Olen säilyttänyt huoneenlämmössä useita tunteja (jopa vuorokauden), mutta pidempää säilytystä suosittelen jääkaapissa.

  • Birxu sanoo:

    Haha, toisen mokkapalan postauksen alla kysyin samaa kysymystä vispikermasta 😀 Taisin saada vastauksen täältä ihan satunaisesti :)Eli varmuuden vuoksi kuitenkin ostan kuohukerman kuorrutusta varten.

  • MInä vain sanoo:

    Hei
    Kuullostaa hyvältä,mutta voiko kuohukerman sijasta käyttää vispikermaa ?

    • Hei! Vispikerma kestää huonommin kuumennusta, joten suosittelen sen vuoksi kuohukerman käyttöä kinuskin teossa. Tässä ei ole kovin pitkä keittoaika, joten todennäköisesti onnistut vispikermallakin, mutta pieni juoksettumisen vaara siinä aina on.

  • leipuri sanoo:

    Kiitos ohjeesta, tuli erittäin hyviä.Suosittelen kokeilemaan!

  • Riitta sanoo:

    Tuolla on pohja uunissa ja juuri huomasin voisulan jääneen työpöydälle

  • Lea sanoo:

    Kiitos ohjeesta. Ihana “pehmeä piparkakku” Mutta miksi mun kuorrute ei jäänyt niin paksu kun kuvassa ? 🙂 Kun leikkasin paljoja sitten kuorrute halkes, ei se toki haittaa.

    • Hei Lea! Kuorrutteen paksuus voi johtua pellin koosta, jos peltisi on suurempi, kuorrutetta tulee ohuempi kerros. Jos haluat erityisen siistejä paloja, on leikkaamisessa oltava varovainen ja varmuudeksi voit vielä lämmittää veistä hieman kuumalla vedellä (pyyhkäise se kuitenkin kuivaksi ennen leikkaamista).

  • Johanna sanoo:

    Ihan ei toivomallani tavalla onnistunut mut onpahan herkulliset maut kumminkin 😀 Mietin vaan paljonkohan jauhoklimppejä jäi…

    Semmosta jäin miettimään tässä reseptissä että oisko pitäny vaahdottaa sokeriT vai kuuluko se fariini laittaa kuivien aineiden joukkoon?

    • Hei Johanna! Kyllä fariinisokeri menee tuohon vaahtoon tavallisen sokerin kanssa. Pahoittelen, että se t on jäänyt tuosta pois. Korjaan sen nyt, kiitos paljon huomiostasi. Fariinisokeri on sen verran kosteaa, että se ei oikein sekoitu kuiviin aineisiin vaan jää kokkareiksi.

  • Nimetön sanoo:

    Olihan makiaa.Hyvin onnistui kanelilla,inkiväärillä ja neilikalla.

    • Kiva kuulla, kyllähän nuo on ne itsellenikin tärkeimmät piparkakkumausteet, eli varmasti toimii. Ja pala tätä vie oikein mainiosti makeannälän.

  • Nimetön sanoo:

    Nyt on piirakka uunissa,ei ollu piparkakkumaustetta,laitoin kanelia inkivääriä,neilikkaa.Ja vaniliinisokeria saa nähä minkälaista koko kokonaisuus.Päällysteen teko jännittää.

    • Varmasti maistuu hyvältä myös noilla mausteilla, tärkeimmät piparkakkumausteethan siinä onkin. Kuorrute on yllättävän helppo tehdä, hyvin se menee.

  • Xyz sanoo:

    Hei! Resepti vaikuttaa herkulliselta, mutta olisiko se mahdollista tehdä gluteenittomana?

    • Voit tehdä reseptin hyvin myös gluteenittomana korvaamalla jauhot gluteenittomalla jauhoseoksella. Silloin luultavasti riittää 5 dl jauhoja.

  • Nimetön sanoo:

    Onko leivinjauheen ja vanillisokerin määrä oikein?

    • Kyllä molemmat ovat ihan oikein. Huomaa kuitenkin, että reseptissä käytetään vaniljasokeria. Vanilliini on keinotekoinen aromi, joka enemmän käytettynä aiheuttaa leivonnaisiin pistävän maun. Tämän vuoksi käytän itse aina vaniljasokeria, joka tehdään aidosta vaniljasta. Jos kuitenkin käytät vanilliinisokeria, sitä kannattaa käyttää vain 1 tl.

Samankaltaisia kirjoituksia