Nyhtöpulla

16. 12. 2014
Ihanan rosoinen, mutta silti trendikäs nyhtöpulla on mutkaton jouluherkku. Ja vaikka pöytään on ihana loihtia upeita kakkuja niin mikään ei voita tuoretta pullaa!

nyhtopulla

Meillä on viime aikoina innostuttu nyhtämään ruokia. Muutama päivä sitten tein suuhun sulavaa nyhtöpossua (tiedän, että tämä on jo vähän vanha juttu) ja nyt innostuin nyhtämään myös leivontapuolella. Tykkään vähän rouheammasta tyylistä ja olin riemuissani kun törmäsin selailujeni lomassa nyhtöleipiin ja -pulliin. Pullien leipominen on jo sinänsä sopivan ronskia, mutta vielä kun saa leikellä palat vähän miten sattuu ja lätkiä ne vuokaan vähän niin ja näin, on leipomisnautinto täydellinen. Ja lopputuloksesta kerrottakoon, että keskiverto leipävuuallinen pullaa katosi hetkessä.

Nyhtöpulla:

  • Pullataikina (puolikas riittää)
  • 100 g voita
  • 2 dl fariinisokeria
  • 100 g kuivattuja karpaloita
  • 100 g kuorittuja, suolaamattomia pistaasipähkinöitä

Valmista taikina ohjeen mukaan. Kohota noin 40 minuuttia tai kunnes taikina on kaksinkertainen. Kauli taikinasta suorakaiteen mallinen levy. Voitele levy sulatetulla tai pehmeällä voilla. Ripottele päälle fariinisokeri sekä kevyesti hienonnetut karpalot ja pähkinät. Leikkaa taikinasta neliöitä ja kasaa neliöt jonossa voideltuun leipävuokaan. Ei haittaa vaikka täytettä tippuilee, voit nostella sitä väleihin ja ripotella pullan päälle.  Paloja ei saa pakata liian tiukkaan, jotta taikina mahtuu vielä kohoamaan. Kohota pullaa liinan alla vielä noin 30 minuuttia. Paista 180 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia tai kunnes pulla on kypsä. Pulla maistuu erityisesti lämpimänä, mutta se säilyttää mehevyytensä ja kelpaa hyvin seuraavanakin päivänä.

 

Ja sitten se toinen kokeilu… Näin Great British Bake offissa tehtävän hauskaa kierrepitkoa. Päätin kokeilla samantyylistä toteutusta pullataikinalla sen suurempia miettimättä. Vaivasin pullaa todella pitkään saadakseni siihen hyvän sitkon, sillä tämä pitko venytetään lähes kalvomaisen ohueksi ennen täyttämistä. Täytin ohueksi vedetyn taikinan ja sain sen käärittyäkin oikein nätisti. Asettelin taikinakäärmeen leipävuokaan ja jätin kohoamaan. Ja sehän kohosi. Uuniin mennessä taikina oli jo saavuttanut reilusti vuuan ylittävän korkeuden, mutta tässäkään vaiheessa hälytyskellot eivät soineet. Uunin vain. No hetken päästä näytti, että alienit ovat vallanneet uunini. Pulla ei tosiaan pysynyt vuuassa ja paistamista ei voinut lopettaa, koska se olisi ollut keskeltä ihan raakaa.

nyhtopulla2nyhtopulla3

 

No kokeilu tämäkin, vaikka lopputulos ei ollutkaan ihan niin upea kun mielessäni maalailin. Saahan tuosta nyt sen idean kuitenkin, leikkauspinta olisi ollut tosi upea jos tuo pahainen olisi vain pysynyt vuuassa. No kaikki ei aina mene niinkun suunnittelee. Back to the sketching board.

 

Kategoriat

Pullat

Kommentit(0)

  

Samankaltaisia kirjoituksia