Tiramisu Marie-kekseistä

Tiramisu Marie-kekseistä

26. 01. 2021
Perinteinen Marie-keksi sopii täydellisesti tähän italialaiseen klassikkojälkiruokaan. Tiramisun voit tehdä annoksina tai suureen vuokaan.

Kaupallisessa yhteistyössä Kantolan keksien kanssa.

Klassinen tiramisu on yksi suosikkijälkiruoistani. Se on helppo valmistaa, eikä se vaadi hankalia raaka-aineita. Aikaa sen valmistamiseen ei kulu paljon, eikä se sisällä monimutkaisia työvaiheita. Itse valmistan tiramisun yleensä ilman koneita, mutta jos et kaipaa pientä jumppahetkeä, voi sähkövatkain olla hyvä kaivaa kaapista. Jos vatkaat kaikki vaahdot koneella, muista pestä vatkaimet keltuais- ja valkuaisvaahtojen välillä, ettei valkuaisen sekaan joudu rasvaa. Jos et jaksa pestä ottimia, voit myös tehdä ensin valkuaisvaahdon odottamaan ja sitten vatkata keltuaiset.

Tiramisun maut ovat parhaimmillaan, kun ne saavat tasaantua muutaman tunnin jääkaapissa. Itse kyllä herkuttelin yhden annoksen heti kuvauksien jälkeen (en vain voinut vastustaa) ja hyvältä se maistui niinkin. Perinteisesti tiramisu tehdään savoyardi-kekseistä, mutta maistellessani yhtenä päivänä pitkästä aikaa Marie-keksejä, kiinnitin huomiota niiden mahtavaan kykyyn imeä nestettä itseensä. Marie-keksihän on se mummoloiden perinteinen herkku, jota ei välttämättä tule ajateltua silloin kun kaipaat jotain herkullista kahvihetkelle. Mielestäni Marie on kuitenkin roimasti aliarvostettu, keksihän on yksi parhaista kahvimukiin dipattavista herkuista. Jo pakkaus on ihanan nostalginen ja varmasti monella tähän keksiin liittyy lapsuusmuistoja. Itse muistan kastaneeni keksejä mummini kahvikuppiin aina niin, että mummi sai lopulta juoda kahvinsa kylmänä ja keksimuruista sakeana.

Marie-keksit olivat myös kanimme ensiruokaa. Kani oli löydetty pienen tytön toimesta jostain Pasilan tienoilta (taisi olla citykani oikeasti) ja hän oli antanut sen ukillemme, koska ei uskaltanut viedä sitä kotiin. Ukkini otti kanin ja soitti vanhempani hakemaan yllätystä, kun olimme juuri lähtemässä mökille. Kani nökötti sitten pyykkikorissa mökkimatkan, syöden Marie-keksejä ja porkkanaa, koska muuta "sopivaa" ruokaa mummini ei ollut sille keksinyt. No Marie-keksit taisivat mennä enemmän lasten suuhun, kani kun ihmetteli lähinnä uutta ympäristöään.

marie tiramisu

Nykyisin käytän Marie-keksejä suurimmaksi osaksi leivontaan. Niiden mieto maku on loistava moniin kakkuihin ja murea rakenne toimii hyvin jälkiruoissa. Keksit tosiaan imevät itseensä nestettä aivan mainiosti, joten ne ovat täydellisiä juuri tiramisun kaltaisiin jälkiruokiin, jossa makua antava neste imeytetään keksiin.

Marie-keksin pyöreä muoto on omiaan etenkin annosjälkiruokiin, jotka tehdään lasiin, sillä mikä onkaan turhauttavampaa, kuin yrittää sovittaa pitkiä suorakaiteen muotoisia keksejä kapeaan lasiin. Neste kannattaa sekoittaa matalalle lautaselle ja pyöräyttää keksit siinä. Tällöin ei ole niin paljon vaaraa, että koko keksi hajoaisi kostutusliemeen muruksi. Keksiä kannattaa pitää nesteessä hetki, laske vaikka viiteen ja nosta keksi sitten suoraan vuokaan tai annosmaljaan.  Jos teet vuokaan, kannattaa tiramisun antaa vetäytyä hieman pidempään, jotta rakenne on helpommin leikattava.

marie-tiramisu
marie-tiramisu

Tiramisu Marie-kekseillä

6 annosta / 30 - 60 min / helppo

Ainesosat

  • 3 kananmunaa
  • 250 g  mascarpone-tuorejuustoa
  • 3 rkl sokeria
  • 1 pkt Kantolan Kulta Marie -keksejä
  • 1 dl  amarettoa
  • 2 dl vahvaa kahvia
  • 2 rkl kaakaojauhetta
  • 2 dl kuohukermaa
  • 2 tl vaniljasokeria

Ohjeet

Pehmitä mascarpone vatkaamalla sitä hetki kulhossa. Erottele kananmunista valkuaiset ja keltuaiset. Vatkaa keltuaiset ja 2 rkl sokeria kuohkeaksi vaahdoksi. Kääntele vaahto kahdessa erässä mascarponen joukkoon. Vatkaa valkuaiset ja 1 rkl sokeria kovaksi vaahdoksi. Kääntele vaahto kahdessa erässä mascarpone-keltuaisvaahtoon.

Sekoita kahvi ja amaretto yhteen. Kasta keksit huolellisesti nesteeseen. Asettele keksejä noin 20 x 25 cm vuoan pohjalle tai yksittäisiin annosmaljoihin. Levitä päälle kolmasosa vaahdosta ja ripottele pinnalle kaakaojauhetta. Lisää toinen kerros kostutettuja keksejä, kerros vaahtoa, kaakaojauhetta ja toista sama vielä kerran. Viimeistele jälkiruoka pursottamalla päälle vaniljalla maustettua kermavaahtoa. Anna vetäytyä jääkaapissa, mielellään yön yli. Koristele kaakaojauheella ennen tarjoilua

Yhteistyössä

Kategoriat

Jälkiruoat Yhteistyö

Avainsanat

kahvi suklaa

Kommentit(2)

  

Samankaltaisia kirjoituksia