Taatelikakku

Taatelikakku

02. 12. 2020
Mehevä ja hedelmäinen taatelikakku on joulun kestosuosikki. Kakun voi pakastaa ja se säilyy jääkaapissakin yli viikon.

Taatelikakku on jouluni ehdottomasti tärkein kakku, ilman sitä joulupöytä ei vain ole täydellinen. Teen joka joulu jälkiruokapöytään montaa erilaista vaihtoehtoa, mutta taatelikakku on se, mitä itse otan jouluaterian jälkeen mieluiten. Kakun herkullinen mehevyys vain paranee päivä päivältä ja se kannattaakin ehdottomasti tehdä valmiiksi ainakin paria päivää ennen tarjoilua. Se sopii loistavasti myös pakastettavaksi, kunhan suojaat sen hyvin voimakkailta hajuilta ja mauilta, muuten kakku imee helposti itseensä vieraita makuja.

Tätä kakkua on tehty meillä lapsuudesta asti ja sen ohje löytyy jo aiemminkin blogista. Tänä vuonna halusin kuitenkin mitoittaa kakun sopivaksi suurempiin vuokiin, sillä minun oli ehdottomasti päästävä testaamaan tätä uutta piparkakkutalovuokaa. Mielestäni tämä vuoka on aivan mahtava ja tällainen kakku on mukava antaa vaikka lahjaksi. Pienempiä kakkuja tällä ohjeella tulee jopa kaksi tai jos haluat vain yhden tavallisen kakun, voit käyttää myös vanhaa ohjetta.

Taatelikakusta saa myös aivan ihanan pohjan joulun ajan kakkuihin. Mehevyytensä ansiosta se leikkautuu hyvin, eikä paina täytteitä kasaan. Tein taatelikakusta pohjan viime vuoden Koko Suomi leipoo -joulujakson kakkuuni ja siitä pidettiin paljon. Tänä jouluna samasta reseptistä muotoiltu luumukakku komeilee Leivotaan lehden kansikuvassa tonttuovikakkuna.

Uutuus
taatelikakku
taatelikakku

Taatelikakku

20 annosta / yli 60 min / keskitaso

Ainesosat

Kakku

  • 250 g kuivattuja taateleita
  • 3 dl vettä
  • 300 g voita
  • 3 munaa
  • 2 dl sokeria
  • 200 g kermarahkaa tai kermaviiliä
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 2½ tl soodaa
  • 5½ dl vehnäjauhoja

Koristelu

  • 1 kananmunan valkuainen
  • noin 3 dl tomusokeria
  • tilkka sitruunamehua
  • vihreää elintarvikeväriä
  • sokerihelmiä

Ohjeet

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Voitele kakkuvuoka ja jauhota se kevyesti korppujauhoilla.

Laita taatelit ja vesi kattilaan, keitä kunnes taatelit ovat pehmenneet ja hajonneet. Siirrä kattila pois liedeltä ja lisää joukkoon voi. Sekoita välillä, kunnes voi on sulanut. Jätä odottamaan.

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon kermarahka tai -viili. Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää kevyesti käännellen munavaahtoon, älä vatkaa ettei taikinasta katoa kaikki ilma. Kääntele lopuksi joukkoon taateli-voiseos.

Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista noin 30 minuuttia 175 asteessa, jonka jälkeen madalla lämpö noin 160 asteeseen (älä avaa uunia). Jatka paistamista vielä noin 30 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä (kakun keskelle painettuun tikkuun ei tartu taikinaa). Anna kakun jäähtyä vuoassaan 15 minuuttia ja kumoa sitten tarjoilualustalle jäähtymään täysin. Mehevimmän kakun saat, kun annat sen jäähtyä kuvun alla, jolloin osa haihtuvasta kosteudesta imeytyy takaisin kakkuun.

Koristelu

Koristele halutessasi valmis kakku pikeerikuorrutteella tai valmiilla sokerikuorrutteilla. Pikeeriä varten erottele valkuainen kulhoon. Vatkaa joukkoon tomusokeria niin paljon, että saat paksun tahnan. Lisää tilkka sitruunamehua ja värjää halutun väriseksi. Pursota pienellä tähtityllalla kuuset ja koristele sokerihelmillä. Ripottele pinnalle tomusokeria.

Kategoriat

Joulu Kahvikakut

Kommentit(0)

  

Samankaltaisia kirjoituksia