Taatelikakku
20 annosta / yli 60 min / keskitaso
Ainesosat
Kakku
- 250 g kuivattuja taateleita
- 3 dl vettä
- 300 g voita
- 3 munaa
- 2 dl sokeria
- 200 g kermarahkaa tai kermaviiliä
- 2 tl vaniljasokeria
- 2½ tl soodaa
- 5½ dl vehnäjauhoja
Koristelu
- 1 kananmunan valkuainen
- noin 3 dl tomusokeria
- tilkka sitruunamehua
- vihreää elintarvikeväriä
- sokerihelmiä
Ohjeet
Kuumenna uuni 175 asteeseen. Voitele kakkuvuoka ja jauhota se kevyesti korppujauhoilla.
Laita taatelit ja vesi kattilaan, keitä kunnes taatelit ovat pehmenneet ja hajonneet. Siirrä kattila pois liedeltä ja lisää joukkoon voi. Sekoita välillä, kunnes voi on sulanut. Jätä odottamaan.
Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon kermarahka tai -viili. Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää kevyesti käännellen munavaahtoon, älä vatkaa ettei taikinasta katoa kaikki ilma. Kääntele lopuksi joukkoon taateli-voiseos.
Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista noin 30 minuuttia 175 asteessa, jonka jälkeen madalla lämpö noin 160 asteeseen (älä avaa uunia). Jatka paistamista vielä noin 30 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä (kakun keskelle painettuun tikkuun ei tartu taikinaa). Anna kakun jäähtyä vuoassaan 15 minuuttia ja kumoa sitten tarjoilualustalle jäähtymään täysin. Mehevimmän kakun saat, kun annat sen jäähtyä kuvun alla, jolloin osa haihtuvasta kosteudesta imeytyy takaisin kakkuun.
Koristelu
Koristele halutessasi valmis kakku pikeerikuorrutteella tai valmiilla sokerikuorrutteilla. Pikeeriä varten erottele valkuainen kulhoon. Vatkaa joukkoon tomusokeria niin paljon, että saat paksun tahnan. Lisää tilkka sitruunamehua ja värjää halutun väriseksi. Pursota pienellä tähtityllalla kuuset ja koristele sokerihelmillä. Ripottele pinnalle tomusokeria.
Kommentit(0)