Susu-piirakka
12 annosta / yli 60 min / keskitaso
Huom; Glukoosisiirapin käyttö ei ole välttämätöntä, mutta se estää sokerin kiteytymistä ja tekee siksi keittämisestä hieman helpompaa.
Ainesosat
Pohja
- noin 200 g täytekeksejä (esim. Ballerina toffee)
- 60 g voita
Täyte
- 1 dl vettä
- 3 dl sokeria
- (2 rkl glukoosisiirappia)
- 1 dl kuohukermaa
- 50 g voita
Kuorrute
- 145 g maitosuklaata
- 1 rkl rypsiöljyä (ei kylmäpuristettu)
- 1 dl riisimuroja
Ohjeet
Pohja
Vuoraa noin 23cm:n piirakkavuoka leivinpaperilla. Murskaa keksit ja sekoita joukkoon sulatettu voi. Painele seos piirakkavuokaan ja laita jääkaappiin.
Täyte
Mittaa vesi kattilaan. Kaada päälle sokeri ja glukoosisiirappi. Sekoita niin, että kaikki sokeri on kostunut. Kuumenna seosta keskilämmöllä, kunnes sokeri on sulanut. Älä sekoita, ettei sokeri kiteydy. Nosta lämpö täysille ja keitä sokerilientä kunnes se alkaa muuttumaan meripihkan väriseksi (n.15-20 minuuttia). Nosta sokeriliemi pois levyltä ja lisää joukkoon kerma koko ajan vatkaten. Varo kuohahtavaa seosta. Nosta seos takaisin liedelle ja anna kiehua noin minuutti koko ajan sekoittaen. Ota kattila pois liedeltä ja lisää joukkoon voi. Sekoittele kunnes voi on sulanut. Anna kinuskin jäähtyä hetki välillä sekoitellen (älä jäähdytä liikaa, ettei kinuski kovetu). Kaada kinuski pohjan päälle ja anna jähmettyä kylmässä noin 4 tuntia.
Kuorrute
Sulata suklaa yhdessä öljyn kanssa. Lisää riisimurot ja kaada seos jähmettyneen kinuskin päälle. Anna asettua jääkaapissa vielä noin tunti tai seuraavaan päivään.
Hei! Onko sokerin kokonaiskiehumisaik tuo 15-20min,keskilämmöllä ja täysillä yhteensä? Vatkaanko sähkövatkaimella vai käsin? 🙂
Hei Sokerihiiri! Sokerin kiehumisaika on hyvin ohjeellinen, tärkeämpää on tuo värimuutos. Yleensä tuossa menee omalla hellallani yhteensä suunnilleen tuo aika. Ja käsin vatkaus
Voisikohan tästä toteuttaa pikaversion käyttämällä karamellisoitua kondensoitua maitoa? Vai tuleeko ongelmaksi täytteen jähmettyminen? 🙂
Valitettavasti tuo karamellisoitu kondensoitu maito on koostumukseltaan sen verran löysempää, että piirakka ei pysyisi kasassa. Varsinkin rapean suklaakuorrutteen kanssa se painuisi leikatessa pahasti lyttyyn.
Moikka! Voiko tähän kokeilla kuorrutteeksi suklaaganachea jota käytit suolakinuski-suklaa piiraassa?
Voit toki käyttää myös ganachea, jos se on enemmän makuusi.
Susu-patukat ovat suosikkejani, joten tätä piti ehdottomasti päästä
kokeilemaan. Tein pohjan gluteenittomista kekseistä, joista löytyikin toffee Ballerinoja muistuttava tuote. Jätin täytteen keskilämmölle 10 minuutiksi, kunnes haistoin, että sokeri on jo vähän liiankin tummaa. Täytteestä tuli todella kovaa. Paikkojen irtoamisen uhallakin aion kuitenkin maistaa tuotosta. Olisi pitänyt olla vähän tarkempi, no ensi kerralla sitten 😉
Voi miten harmi! Loppuvaiheessa tosiaan sokeri palaa todella helposti ja jos se pääsee yli, siitä tulee tosiaan todella kovaa. Toivottavasti hampaat säilyivät.
Kuulostaa hyvältä. Voisiko kuorutteessa käyttää valmis riisisuklaata vai pitääkö ostaa erikseen suklaata ja riisimuroja?
Hei Anneli! Riisisuklaassa on hieman eri suhteessa muroja ja suklaata kuin tässä kuorrutteessa. Riisisuklaan riisi on puffattua, eli hieman erilaista kuin riisimurot, joten ihan samanlaiseen lopputulokseen tuolla ei pääse. Toki kokeilla voi aina.
Oli todella hyvää, kiitos taas ihanasta ohjeesta!
Kiitos ihanasta kommentista! Kiva kuulla, että maistui.
Tää oli aivan super hyvää, kun kaveri teki tätä mökkireissulle. Täytyy heti tehdä itsekin vieraille tarjottavaksi
Aivan ihana kuulla, kiitos!
Ai että, tämä menee testiin!
Ihana kuulla, toivottavasti maistuu.