Pähkinä-toscakakku

19. 04. 2018
Perinteinen toscapiirakka on aivan ihana herkku, mutta vaihtelemalla pähkinöitä saat siihen vielä paljon lisämakua.

Meillä rakastetaan perinteistä toscapiirakkaa. Tuo ihanan rapea mantelinen kuori yhdistettynä herkullisen pehmeään pohjaan on jotain, millä voi herkutella vuodesta toiseen kyllästymättä. Silti joskus on kiva kokeilla jotain uuttakin, kuten tätä ihanaa omena-toscapiirakkaa tai tällä kertaa tekemääni mahtavaa, ehkä jopa tajunnan räjäyttävää pähkinä-toscapiirakkaa. Ja heti alkuun voin todeta, että nämä ylistysadjektiivit on välttämättömiä näistä leivonnaisista puhuttaessa.

Olen sisukkaasti päättänyt vähentää perheemme ruokahävikkiä (vaikka se jokseenkin kohtuullinen onkin) ja teen aika ajoin erilaisia kaapintyhjennys ruokia ja leivonnaisia. Koska teen työkseni reseptisuunnittelua, kaappeihin kerääntyy jos jonkinlaista pussukkaa jauhoja, pähkinöitä ja siemeniä. Nyt päätinkin tehdä kunnon kartoituksen ja käyttää vähitellen kaikki kaappiin kerääntyneet ainekset pois. En halunnut muutoksia toscapiirakan pohjaan, joten käytin kaapista löytyneet ruis-ja hiivaleipäjauhot yön yli sämpylöihin. Sen sijaan päälliseen keräsin kaikki (tai no ehkä puolet) pähkinäjämät kaapista, eli kuorrutteesta löytyy hassel-, pekaani-, saksan-ja macadamiapähkinöitä sekä manteleita. Pähkinöitä tuli niin hyvä kasa, että päätin tehdä puolitoista kertaisen kuorruteannoksen, mikä olikin ehkä paras ideani koskaan. Tässä piirakassa on ihanan pehmeä pohja ja sen päällä runsas kerros pähkinöitä kinuskimaisen tahmeaksi kiehuneen herkkukastikkeen kanssa. Mmmm...

 

Pähkinä-toscakakku

15 annosta / 30 - 60 min / keskitaso

Ainesosat

Pohja

  • 50 g voita
  • 2 munaa
  • 1½ dl sokeria
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 1½ tl leivinjauhetta
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 1 dl kuohukermaa

Kuorrute

  • 300 g pähkinöitä
  • 150 g voita
  • 2 rkl kuohukermaa
  • 1½ dl sokeria

Ohjeet

Pohja

Vuoraa uunivuoka (noin 25 x 35 cm) leivinpaperilla. Kuumenna uuni 200 °C:seen. Sulata voi ja jätä odottamaan. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon voisula. Sekoita leivinjauhe ja vaniljasokeri vehnäjauhoihin ja kääntele taikinaan. Lisää lopuksi kuohukerma. Kaada taikina vuokaan ja paista noin 20–25 minuuttia.

Kuorrute

Hienonna pähkinät karkeasti veitsellä. Mittaa kaikki kuorrutteen ainekset kattilaan ja anna kiehua hiljalleen varovasti sekoitellen, kunnes seos sakenee hieman. Levitä kuorrutus pohjan päälle ja paista 225 °C:ssa kunnes pinta on saanut kauniin värin. Piirakka palaa loppuvaiheessa nopeasti, joten tarkkaile sitä paiston ajan. Anna jäähtyä ja tarjoile.

Kommentit(0)

Samankaltaisia kirjoituksia