Omena-toscapiirakka

10. 10. 2016
Täydellisen rapea toscakuori kätkee alleen herkullisen yllätyksen. Raikkaat omenalohkot tuovat perinteiseen toscapiirakkaan ihanaa mehevyyttä.

Toscapiirakka on yksi mieheni suosikkileivonnaisista. Hänen famullaan oli tapana tehdä sitä aina kun kävimme kylässä. Piirakka oli aina juuri täydellisesti paistettu ja rapea toscakuori napsahti ihanasti leikatessa. Pelkkä ajatuskin tuosta piiraasta herauttaa edelleen veden kielelle.

Vaikka perinteinen toscapiirakka on aivan ihanaa, ei senkään tuunaaminen silloin tällöin ole pahasta. Viimeisten omenoiden juuri sopivasti kypsyessä heräsikin ajatus hedelmäisestä toscapiirakasta. Ja täytyy sanoa, että nyt voin kyllä taputella itseäni hieman olkapäälle, sillä ajatus oli ihan loistava. Omenoiden raikkaus taittaa ihanasti muuten niin makean piirakan makua. Rapean toscakuoren alla kypsyvät omenat antavat ihanaa pehmeyttä ja mehevyyttä piirakalle. Jos piiras olisi ehtinyt jäähtyä, se olisi saattanut olla vieläkin parempaa. Mutta ei se ehtinyt, vaan katosi parempiin suihin alta aikayksikön.

Omena-toscapiirakka

12 palaa   |   30-60 min   |   helppo

Pohja

  • 50 g voita
  • 2 munaa
  • 1½ dl sokeria
  • 1 rkl luontaista vaniljasokeria
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 1½ tl leivinjauhetta
  • 1 dl kuohukermaa
  • 3 keskikokoista omenaa

Voitele ja jauhota syvä piirakkavuoka (halk. noin 22 cm). Sulata voi ja jätä odottamaan. Vaahdota munat ja sokerit. Sekoita joukkoon voisula. Sekoita vehnäjauhoihin leivinjauhe ja kääntele taikinaan. Lisää lopuksi kuohukerma. Kaada taikina esivalmisteltuun vuokaan ja pilko päälle omenat. Paista 200°c:ssa noin 20-25 minuuttia. Piiraan paistuessa valmista toscakuorrute.

Kuorrute

  • 100 g voita
  • 1 dl sokeria
  • 1 rkl kuohukermaa
  • 100 g mantelilastuja

Mittaa kuorrutteen ainekset kattilaan. Kuumenna ja anna kiehua välillä sekoittaen, kunnes seos sakenee hieman. Levitä kuorrutus pohjan päälle ja paista 250°c:ssa, kunnes pinta on saanut kauniin värin (n. 5-10 minuuttia. Älä jätä piirakkaa vahtimatta, sillä kuorrute palaa paiston loppuvaiheessa nopeasti).

Kategoriat

Piirakat

Kommentit(4)

  

Samankaltaisia kirjoituksia