Puolukka-valkosuklaakakku

Puolukka-valkosuklaakakku

18. 12. 2020
Suosittu vadelma-valkosuklaajuustokakku sai jouluisen sisaren. Tässä kakussa maistuu makean valkosuklaan parina ihanan kirpeä puolukka.

Puolukka on ehdottomasti joulun kestosuosikki ja meillä sitä on nautittu joulun jälkiruokapöydässä niin jäädykkeenä, possettina kuin kakkunakin. Viime vuonna tein tätä herkullista kinuski-puolukkakakkua ja muutaman vuoden takainen suosikki oli ehdottomasti tämä piparijuustokakku (resepti olisi ehkä syytä kuvata uusiksi jossain vaiheessa). Myös tämä omenapiirakka-puolukkakakku herauttaa edelleen veden kielelle.

Tänä vuonna halusin tuunata jo klassikoksi muodostuneesta kahden kerroksen juustokakusta jouluversion. Valkosuklaan pariksi valikoitua tietenkin tuo herkullinen puolukka ja mikä olisikaan parempi makupari kuin makea ja kirpeä? Yhdistelmä on herkullinen ja kakusta tuli todella maukas, vaikka kaikki sen teossa ei mennytkään ihan putkeen.

Tarkoitus oli tehdä kakku rauhassa kaappiin hyytymään jo eilen, mutta päivä kului niin vauhdilla, etten millään ehtinyt. Tänään sitten heräsin ajoissa tekemään kakkua, että saan sen hyytymään ennen kauppareissua ja alku sujuikin ihan hyvin. Kaupasta tultuani aloin siirtämään kakkua ja lipsautin sen kädestäni niin, että kakku teki aika komean ilmalennon ja vuoka pääsi avautumaan. Sain jokseenkin tilanteen pelastettua nappaamalla vuoan ilmasta kiinni, mutta eihän tuosta nyt enää ihan priimaa saanut. Tasoittelin pinnan ja laitoin kakun pakastimeen, jotta se jähmettyisi loppuun.

Peittelin pahimmat virheet sitten kakun asetuttua marenkikuorrutuksella ja ihan kelpo tästä tuli. Kakun valmistuttua aurinko olikin jo ehtinyt laskeutua, joten ihan niitä kauneimpia kuviakaan en valaistuksen puutteessa saanut, mutta ehkä nämä kuvat ovat juuri sitä, mitä tämä kakku kaipaisikin.

Tutustu
Puolukka-valkosuklaakakku
puolukka-valkosuklaakakku

Puolukka-valkosuklaakakku

12 annosta / yli 60 min / keskitaso

Ainesosat

Pohja:

  • 175 g piparkakkuja
  • 60 g voita sulatettuna

Valkosuklaatäyte

  • 3 liivatelehteä
  • ½ tlk (125 g) maitorahkaa
  • 200 g maustamatonta tuorejuustoa
  • ½ dl sokeria
  • 2 rkl kiehuvaa vettä
  • 200 g valkosuklaata
  • 2 dl kuohukermaa

Puolukkatäyte

  • 250 g puolukoita
  • 1½ dl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 4 liivatelehteä
  • 2 dl kuohukermaa
  • ½ tlk (125 g ) maitorahkaa
  • 200 g maustamatonta tuorejuustoa

Ohjeet

Pohja

Vuoraa 20–24 cm:n irtopohjavuuan pohja leivinpaperilla. Öljyä ja tomusokeroi reunat tai käytä leivinpaperireunusta tai reunakalvoa. Murskaa piparkakut ja sekoita joukkoon voisula. Painele seos kevyesti irtopohjavuuan pohjalle. Laita jääkaappiin odottamaan. Huom! Jos käytät reseptissä kuohukerman sijasta vispikermaa, tarvitset suuremman vuoan (24 cm).

Valkosuklaatäyte

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Sekoita yhteen rahka, tuorejuusto ja sokeri. Sulata suklaa varovasti mikrossa tai vesihauteessa, anna jäähtyä hetken. Vatkaa kerma vaahdoksi. Purista liivatteista ylimääräinen vesi ja liuota ne kuumaan vesitilkkaan. Sekoita ne vatkaten tuorejuusto seokseen, lisää sulatettu suklaa. Kääntele joukkoon kerma ja kaada täyte pohjan päälle. Laita jääkaappiin puolukkatäytteen valmistuksen ajaksi.

Puolukkatäyte

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Kiehauta puolukat ja sokerit kattilassa. Paseeraa puolukat siivilän läpi, jotta saat sileää sosetta. Sekoita pehmenneet liivatelehdet lämpimän marjasoseen joukkoon, anna jäähtyä hetki välillä sekoitellen. Vaahdota kerma. Sekoita rahka ja tuorejuusto-marjaseokseen. Lisää lopuksi vaahdotettu kerma. Kaada seos valkosuklaakerroksen päälle ja anna hyytyä kylmässä mielellään seuraavaan päivään.

Koristelu

Koristele kakku haluamallasi tavalla. Kakkuun voit tehdä kiilteen tällä ohjeella tai marenkipursotukset tällä ohjeella.

Kategoriat

Joulu Juustokakut

Avainsanat

puolukka Valkosuklaa

Kommentit(8)

  
  • Kokeilija sanoo:

    Moikka! Haluaisin kokeilla tätä ihanan kuuloista kakkua, mutta pystyisiköhän tämän pakastamaan? Olisikohab kokemusta siitä?

    • Olen pakastanut tätä useinkin. Suojaa kakku pakastimessa voimakkailta hajuilta, sillä se imee itseensä vieraita makuja ja hajuja. Kakku kannattaa sulattaa hitaasti (esim. yön yli jääkaapissa), jolloin sen rakenne ei kärsi. Nopealla sulatuksella kakusta irtoaa paljon nestettä ja täyte voi muuttua rakeiseksi. Jos huomaat, että kakusta irtoaa sulamisen aikana nestettä aluslautaselle, kuivaa se pois, ettei pohja vety.

  • Anne sanoo:

    Todella hyvä resepti ja maukas kakku. Puolukka ja valkosuklaa on ihanat yhdessä ja tästä tuli samettisen pehmeä koostumukseltaan ja maultaan. Tästä tuli lempparikakku.

    • Voi miten ihana kuulla! Valkosuklaan makeus tosiaan tasapainottaa ihanasti puolukan kirpeyttä ja yhdessä nämä ovat aivan mainio makupari <3

  • Kotikokki sanoo:

    Hei, reseptissä mainitaan että puolukkatäytteeseen tulisi vadelmia, ohje-osiossa puhutaan vadelmatäytteestä, jossa kuitenkin käsitellään puolukoita. Tuleeko tähän puolukkaversioon pelkkiä puolukoita vai myös vadelmia?

    • Pelkkiä puolukoita tulee. Tuo ohje on muokattu vadelmakakusta ja sinne oli jäänyt vielä siitä. Korjasin tuon nyt.

  • Nimetön sanoo:

    Hei! Onko ohjeessa virhe, kun puolukkatäytteessä on pelkkiä vadelmia?

Samankaltaisia kirjoituksia