Luukku 11: Omenapiirakka-puolukkakakku

11. 12. 2019
Mehevä omenapiirakka toimii loistavasti myös kakkupohjana. Raikas puolukkamousse antaa säväyksen kakkuun ja toimii upeasti omenan parina.

Tämä kakku on yksi viime vuoden Hyvää Joulua -lehteen suunnittelemistani leivonnaisista. Vaikka kakun leipomisesta on jo vierähtänyt aikaa muistelen tätä usein lämmöllä ja monet kerrat tästä on ollut tarkoitus tuunata uusia versioita. Mielestäni erilaiset piirakkapohjat ovat kakun pohjina aivan tajunnan räjäyttävän hyviä jo ihan senkin takia, ettei tarvitse päättää leipoisiko kakkua vai piirakkaa. Tämä piirakkapohja on vielä erityisen mehevä ja herkullinen, joten se ei tarvitse erillisiä kostukkeita.

Puolukkamousse on ihanan raikas ja meillä puolukka on aina kuulunut jouluun. Makean omenapiirakan parina hieman kirpeä mousse on aivan ihanaa, joten mielestäni tämä kakku on todella loistava kruunaamaan jouluaterian. Koristelussa voi käyttää mielikuvitusta ja kasata päälle omat suosikkiherkut.

Omenapiirakka-puolukkakakku

15 annosta / yli 60 min / keskitaso

Ainesosat

Pohja

  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 2 dl sokeria
  • 1 tl leivinjauhetta
  • ½ tl soodaa
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 1½ tl kanelia
  • 1 tl kardemummaa
  • 1 dl rypsiöljyä
  • 1 dl maustamatonta jogurttia
  • 2 munaa
  • 2 omenaa
  • 2 rkl ruokokidesokeria

Täyte

  • 3 liivatelehteä
  • 200 g puolukoita
  • 1½ dl sokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 200 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 150 g ranskankermaa
  • 2 dl kuohukermaa

Koristelu

  • 2 dl kuohukermaa
  • suklaakonvehteja
  • marmeladeja
  • koristerakeita

Ohjeet

Pohja

Kuumenna uuni 200 ℃:seen. Pingota leivinpaperi kahteen vuokaan halkaisija 20 cm. Vuoraa myös vuokien reunat leivinpaperilla.

Sekoita vehnäjauhot, sokeri, leivinjauhe, sooda ja mausteet yhteen. Lisää munat, jogurtti ja öljy ja sekoita. Jaa taikina kahteen vuokaan. Kuori ja kuutioi omenat ja ripottele pohjan päälle ruokokidesokerin kanssa. Paista pohjia noin 20 minuuttia ja anna jäähtyä ennen täyttämistä.

Täyte

Laita liivatteet pehmenemään kylmään veteen. Soseuta puolukat. Sekoita tuorejuusto, ranskankerma ja sokerit yhteen. Ota puolukkasoseesta ½ dl sivuun ja sekoita loput täytteeseen. Kuumenna sivuun ottamasi sose ja liuota siihen pehmenneet liivatteet. Kaada liivateseos ohuena nauhana tuorejuustoseokseen koko ajan sekoittaen. Vaahdota kerma ja kääntele täytteen joukkoon kahdessa erässä.

Kaada täyte vuokaan toisen pohjan päälle. Nosta toinen pohja täytteen päälle kanneksi. Anna kakun hyytyä kylmässä mielellään seuraavaan päivään.

Irrota hyytynyt kakku ja siirrä se tarjoiluvadille. Koristele kakku kermavaahdolla, makeisilla ja koristerakeilla.

Reseptini ja kuvat julkaistu aiemmin Hyvää Joulua 2018 -lehdessä.

Kategoriat

Joulu Täytekakut

Avainsanat

joulukakku omena puolukka

Kommentit(0)

Samankaltaisia kirjoituksia