Hillosilmät glögi-omanehillolla

Hillosilmät glögi-omanehillolla

13. 12. 2020
Perinteiset hillosilmät ovat ihanan mureita ja herkullisia. Erityistä jouluisuutta näihin tuo upean punainen glögi-omenahillo.

Hillosilmät ovat kuuluneet jouluuni lapsesta asti. Tai ainakin joulun odotukseen, sillä niillä herkuttelu aloitetaan pari viikkoa ennen joulua ja usein ne ovat loppu jo ennen varsinaisia joulun pyhiä. Nuo herkullisen mureat pikkuleivät vaan ovat niin ihania ja lapsuuden mieleen tuovia, että on kovin vaikea pitää sormensa erossa jääkaapissa olevasta keksipurnukasta.

Perinteisesti olemme täyttäneet hillosilmät omena- ja luumumarmeladeilla, mutta tänä vuonna halusin kokeilla punaista hilloa, joka loistaisi upeasti keksin silmistä. Mansikka tai vadelmahillo ei nyt kuitenkaan kelvannut, joten päätin keitellä oman punaisen jouluhilloni. Ensi ajatuksena joulun punaisista herkuista tuli upeat jouluomenat ja glögi, jotka päätinkin yhdistää tähän hilloon. Kauniin punaista hillosta tulikin, mutta varmuudeksi korostin väriä vielä hieman parilla tipalla punaista elintarvikeväriä.

Olin niin innoissani täyttämässä pikkuleipiä tuolla kauniilla hillolla, että unohdin täysin tomusokeroida kannet ennen asettamista hillon päälle. Tämä olisi luultavasti näyttänyt kuvassa vielä kauniimmalta, mutta nyt mennään näillä hieman kurttuisilla ja sokeroimattomilla kansilla. Olin nimittäin tehnyt murotaikinan kaappiin jo pari päivää sitten, mutten ehtinytkään sitä leipoa kekseiksi. Leivottaessa se oli sitten pinnalta ehtinyt ihan vähän kuivua, mikä aiheutti tuon pienen ruttuisuuden. Makuun se ei kuitenkaan vaikuttanut ja näistä tuli syötyä lähes puolet heti kättelyssä. Mutta muistutuksena muille, jos taikina joutuu odottamaan jääkaapissa leipomista hieman pidempään, kääri se tuorekelmuun, jottein pinta pääse leivinpaperin sisällä kuivumaan.

Hillosilmät
hillosilmät

Hillosilmät glögi-omenahillolla

35 annosta / yli 60 min / keskitaso

Hillo kannattaa tehdä vähintään päivää ennen hillosilmien täyttöä, jotta se ehtii asettua kunnolla.

Ainesosat

Pohja

  • 1 dl sokeria
  • 6½ dl vehnäjauhoja
  • 1½ dl perunajauhoja
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 250 g voita
  • 1 muna
  • 1 dl kuohukermaa

Täyte

  • 1 kg omenoita
  • 2 dl glögitiivistettä
  • kanelitanko
  • 1 pkt hillo ja marmeladisokeria

Ohjeet

Pohja

Sekoita kaikki kuivat aineet kulhossa. Lisää voi ja nypi sormin murumaiseksi taikinaksi. Sekoita joukkoon muna ja kerma ja vaivaa nopeasti tasaiseksi. Älä vaivaa liikaa, jottei taikinaan muodostu sitkoa. Kääri taikina leivinpaperiin ja laita jääkaappiin 30 minuutiksi.

Kauli taikinasta jauhotetulla alustalla 3 mm paksu levy ja ota levystä muotilla keksejä. Kauliminen on hyvä tehdä kahdessa osassa, jottei taikina lämpene liikaa. Paina puoleen kekseistä reikä. Paista keksit 200 asteisessa uunissa noin 5-7 minuuttia tai kunnes ne ovat saaneet hieman väriä.

Täyte

Kuori ja paloittele omenat kattilaan. Mittaa joukkoon glögitiiviste ja kanelitanko. Anna kiehua noin 10 minuuttia tai kunnes omenat ovat pehmenneet. Poista kanelitanko, soseuta ja lisää hillo -marmeladisokeri. Jatka keittelyä hiljalleen noin 10 minuuttia. Värjää hilloa halutessasi hieman elintarvikevärillä. Siirrä hillo puhtaisiin purkkeihin ja jäähdytä.

Kategoriat

Joulu Keksit

Avainsanat

glögi omena

Kommentit(4)

  

Samankaltaisia kirjoituksia