Porkkanapiirakka

Porkkanapiirakka

22. 10. 2022
Herkullisen mehevä ja mausteinen porkkanapiirakka on täydellinen klassikko. Halloweeniksi tuunattu porkkanapiirakka ihastuttaa ja kauhistuttaa varmasti.

Toteutettu kaupallisessa yhteistyössä SAGAn kanssa.

Yksi syksyn ihanimmista herkuista on ehdottomasti lämmittävän mausteinen porkkanapiirakka. Täydellisen porkkanakakun tai -piirakan salaisuus on mehevä pohja, joka saa lisämakua kanelista ja kardemummasta. Lisämausteisuutta kaipaava voi lisätä mukaan vielä neilikkaa ja inkivääriä. Rakennetta pohjaan antaa mantelirouhe, mutta jos et halua käyttää sitä, sen voi jättää poiskin. Porkkanaraaste kannattaa raastaa hienolla terällä, jolloin se tuo pohjaan enemmän mehevyyttä. Raasteen määrässä ei kannata kitsastella, jotta kakusta tulee täydellisen mehevä, mutta lisäraastettakaan ei kannata lisätä, ettei taikinasta tule liian raskas. Taikinan sekoittamisessa tulee olla tarkka, liika kääntely poistaa taikinaan vaivalla vatkatun ilman ja kakusta tulee tiivis. Kääntele siis ainekset kevyesti vatkaamatta munavaahdon joukkoon.

Pellin vuoraamiseen käytän aina SAGA leivinpaperia. Sen laadukas pinta takaa, että leivonnainen irtoaa hyvin paiston jälkeen, eikä paperi repeydy ikäviksi paloiksi, joita saa kuoria leivonnaisen pohjasta irti. Jos päätät pakastaa osan porkkanapiirakasta, pakasta se ensin levynä, jolloin kuorrute kovettuu. Aseta sitten leivinpaperi palojen väliin, jolloin saat kerrostettua ne pienempään tilaan ja kuorrute ei sotkeennu. Kun sulatat palat, nosta ne jäisinä taas yhteen kerrokseen, jolloin kuorrute säilyy kauniina.

Halloweenin kunniaksi palat koristeltiin tällä kertaa "tekoverellä" ja syötävällä lasilla. Lasi on tehty sokerista ja glukoosisiirapista ja lasten mielestä se maistuu aivan tikkukaramelleille. Mansikkainen tekoveri antaa paloille hirvittävän ulkomuodon lisäksi herkullisen lisämaun.

syötävä lasi
porkkanakakku

Täydellinen porkkanapiirakka

25 annosta / 30 - 60 min / keskitaso

Ainesosat

Pohja

  • 4 munaa
  • 3 dl sokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 150 g voita
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 tl soodaa
  • 2 tl kanelia
  • 1 tl kardemummaa
  • 100 g mantelirouhetta
  • 6 dl porkkanaraastetta (noin 6–8 porkkanaa)

Kuorrute

  • 150 g voita
  • 3 dl tomusokeria
  • 2 tl vanilja-aromia (tai sokeria)
  • 200 g maustamatonta tuorejuustoa

Syötävä lasi

  • 1 dl vettä
  • 1½ dl sokeria
  • ½ dl glukoosisiirappia

Syötävä tekoveri

  • 200 g mansikoita (pakaste)
  • ½ dl sokeria
  • tilkka sitruunamehua

Ohjeet

Pohja

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Vuoraa syvä uunipelti SAGA -leivinpaperilla.

Vatkaa munat ja sokeri paksuksi, vaaleaksi vaahdoksi. Sulata voi ja jätä odottamaan. Sekoita kuivat aineet yhteen ja raasta porkkanat hienoksi raasteeksi. Kääntele jauhoseos varovasti munavaahtoon. Lisää voi ja porkkanaraaste. Kaada taikina esivalmistellulle uunipellille ja paista noin 25 minuuttia. Jäähdytä.

Kuorrute

Vatkaa huoneenlämpöinen voi vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää tomusokeri ja vanilja ja jatka vatkaamista muutama minuutti. Lisää huoneenlämpöinen tuorejuusto ja sekoita tasaiseksi. Levitä kuorrute jäähtyneelle pohjalle.

Syötävä lasi

Aseta SAGA leivinpaperi kuumuutta kestävälle alustalle. Mittaa lasin ainekset kattilaan ja sekoita. Kuumenna seosta kunnes sen lämpötila on 150 astetta (varo ettei lämpötila nouse liikaa ja sokeri muutu ruskeaksi). Kaada kuuma sokeri leivinpaperin päälle ja levitä ohueksi kerrokseksi. Anna kovettua.

Tekoveri

Mittaa tekoveren ainekset kattilaan. Kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes mansikoista irtoaa nestettä. Nosta sitten lämpöä ja keitä, kunnes seos paksunee hieman (noin 10 minuuttia). Siivilöi tekoveri puhtaaseen kulhoon ja jäähdytä.

Levitä tekoverta piirakan päälle. Murskaa lasi paloiksi ja töki piirakkaan. Viimeistele valuttamalla tekoverta kevyesti lasin palojen päälle.

porkkanapiirakka
porkkanakakku

Yhteistyössä

saga logo

Kategoriat

Piirakat Yhteistyö

Avainsanat

porkkana porkkanakakku

Kommentit(0)

  

Samankaltaisia kirjoituksia