Perinteinen mustikkarahkapiirakka

Perinteinen mustikkarahkapiirakka

18. 08. 2021
Perinteinen mustikkapiirakka syntyy rapeasta muropohjasta, pehmeästä rahkatäytteestä ja reilusta määrästä mustikkaa.

Mustikkapiirakka on varmasti yksi eniten tunteita herättävistä leivonnaisista. Kuuluuko se tehdä pulla- vai murotaikinapohjaan? Tuleeko täytteeseen rahkaa vai pitääkö sen olla pelkästään mustikkaa? Jokaisella on varmasti oma mielipiteensä, mutta meillä pöytään on mahtunut vuorotellen molempia ja molemmat klassikot tuovat vahvasti lapsuuden mieleen.

Tällä kertaa jääkaapissa oli sopivasti pari päiväysvanhaa rahkapurkkia ja rasiallinen mustikoita, jotka olin varannut toiseen reseptiin, mitä en vielä ehtinytkään toteuttaa. Nämä siis suorastaan huusivat rahkapiirakan tekoon ja samalla mitään ei päätynyt hävikkiin.

Halusin tällä kertaa tehdä todella perinteisen piirakan, enkä lisännyt siihen mitään ylimääräistä. Sitruunan voi halutessaan jättää täytteestä pois, mutta sitruuna tuo mustikan omaa makua hyviin esiin, jos mustikat eivät ole ihan niitä kaikista maukkaimpia. Vaihtelua kaipaava voi lisätä pohjaan kardemummaa, mikä tuo tähän pullapohjaisen piirakan makua.

Mustikkarahkapiirakka murotaikinapohjalla

12 annosta / 30 - 60 min / helppo

Ainesosat

Pohja

  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl sokeria
  • 150 g voita
  • 1 muna
  • tai 1 pkt (400 g) valmista pakastemurotaikinaa

Täyte

  • 500 g maitorahkaa
  • 2 munaa
  • ¾ dl sokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
  • ½ sitruuna
  • 4 dl mustikoita

Ohjeet

Pohja

Sekoita vehnäjauhot ja sokeri kulhossa. Kuutioi joukkoon kylmä voi. Nypi ainekset sormenpäillä murumaiseksi taikinaksi. Lisää kananmuna ja sekoita tasaiseksi. Älä vaivaa taikinaa, jottei siihen muodostu sitkoa. Kääri taikina leivinpaperiin ja laita jääkaappiin 30 minuutiksi.

Kuumenna uuni 200 ℃:seen. Kauli taikinasta vuoan kokoinen levy leivinpaperin päällä ja aseta se paperin kanssa piirakkavuokaan (halk. noin 24 cm).

Täyte

Sekoita maitorahka, munat ja sokerit yhteen. Pese sitruuna huolellisesti ja raasta sen kuori ohuelti täytteen joukkoon. Kaada täyte pohjan päälle. Ripottele pinnalle mustikat, voit halutessasi hieman painaa niitä täytteen sekaan.

Paista piirakkaa uunin alatasolla noin 30 minuuttia tai kunnes täyte on lähes asettunut, täyte asettuu lopullisesti jäähtyessään. Jäähdytä ja tarjoile.

mustikkapiirakka
mustikkarahkapiirakka

Kategoriat

Piirakat

Avainsanat

mustikka

Kommentit(0)

  

Samankaltaisia kirjoituksia