Perinteiset omenaleivokset

Perinteiset omenaleivokset

25. 08. 2023
Herkullisen lehtevää ja rapeaa voitaikinaa, jonka välissä kerros omenamarmeladia. Tämä klassinen leivos hurmaa yksinkertaisuudellaan.
perinteiset omenaleivokset
perinteiset omenaleivokset

Perinteiset omenaleivokset

12 annosta / yli 60 min / keskitaso

Voit käyttää leivoksiin myös valmiita pakastevoitaikinalevyjä

Ainesosat

Voitaikina

 • 4 dl vehnäjauhoja
 • ½ tl suolaa
 • 250 g voita
 • 1 dl kylmää vettä
 • voitelu
 • kananmuna
 • 1 rkl siirappia + 2 rkl kuumaa vettä

Täyte

2 dl omenamarmeladia

Ohjeet

Sekoita vehnäjauhot ja suola yhteen. Leikkaa kylmä voi kuutioiksi ja nypi se jauhoseokseen. Seokseen saa jäädä selviä paloja, jotta taikinasta tulee lehtevä. Lisää kylmä vesi ja alusta kevyesti taikinaksi. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin 30 minuutiksi.

Kauli jäähtyneestä taikinasta 20 x 50 cm kokoinen levy. Älä kauli liian kovaa, ettei voipalat sekoitu taikinaan täysin, taikina saa näyttää marmoroidulta. Taita levyn yläosasta ⅓ keskelle ja alaosasta ⅓ sen päälle, jotta saat kolminkerroin olevan taikinan. Käännä taikina ¼ kierrosta ja kauli se uudelleen 20 x 50 cm kokoiseksi levyksi. Tee taitokset uudelleen, paketoi taikina kelmuun ja laita jääkaappiin 30 minuutiksi.

Kauli taikina pellin kokoiseksi levyksi ja nosta se leivinpaperille. Leikkaa taikina kahteen osaan ja tee molempiin osiin veitsellä reilusti noin 1 cm:n pituisia viiltoja. Anna pohjien levähtää jääkaapissa vielä 30 minuuttia.

Voitele toinen pohjista (kanneksi tuleva) kananmunalla ja paista pohjia 225 :sen uunin alatasolla noin 15 minuuttia. Sekoita siirappi ja vesi yhteen ja voitele kansi vielä uudelleen siirappivedellä paiston loppuvaiheessa. Jatka paistamista vielä noin 5 minuuttia.

Jäähdytä pohjat ennen täyttämistä. Levitä pohjaosalle marmeladi ja aseta kansi päälle. Laita kannen päälle kevyt paino ja anna vetäytyä jääkaapissa muutama tunti. Leikkaa jäähtyneet levyt leivoksiksi.

Ohjeeni julkaistu aiemmin Leivotaan 6/2021 -lehdessä.

Kategoriat

Piirakat

Avainsanat

omena

Kommentit(2)

  
 • Nimetön sanoo:

  Mukava löytää tämä vanhan ajan ihana herkku! Kiitos.

  • Näitä perinteisiä reseptejä on ihana myös välillä tehdä. Ja hyvä myös nostaa silloin tällöin, etteivät ihan painu unholaan.

Samankaltaisia kirjoituksia