Mustikkakakku

Mustikkakakku

27. 07. 2021
Mustikkakahvikakku on täydellinen palkinto mustikanpoimijoille. Sitruunalla maustettu kakku on täydellisen mehevä ja maukas.

Mustikka-aika on viimein koittanut ja metsät pullistelevat taas mustikoita. Harmillisesti kuivuus on verottanut satoa hieman ja paikoitellen mustikat muistuttavat lähinnä pippureita. Ehkä tulevat sateet ehtivät vielä vähän vaikuttaa satoon ja mustikoistakin saataisiin vähän mehevämpiä. Sadetta odotellessa kannattaa parasta satoa etsiä soiden reunoilta, joissa luontainen kosteus säilyy usein pidempään.

Itse en ole vielä jaksanut edes yrittää etsiä loistavia mustikkapaikkoja, vaan keräsin nämä mustikat suoraan torimyyjältä. Aivan yhtä herkulliselta ne maistuivat, kuin itse kerätytkin ja kauppareissunkin jälkeen kakkukahvit olivat oikein paikallaan. Mutta onhan se tosiasia, että mustikanpoiminnan jälkeen se akku tai piirakka maistuu jotenkin taianomaiselta.

Nyt on kuitenkin pakko kehua, että tämä kakku oli laiskuudestani huolimatta lähes taianomaista. Olin ajatellut leipoa piirakkaa, mutta sitten muistin idean mustikkaisesta kahvikakusta, jota olin ajatellut jo hyvissä ajoin ennen mustikkakautta. Sitä oli aivan pakko päästä tekemään ja onneksi tein. Kakusta tuli suoraan yksi suosikkikahvikakuistani. Mustikat antavat sille ihanan maun ja mehevöittävät myös kakun ihanasti. Sitruuna raikastaa pohjaa ja toisaalta korostaa myös mustikan makua. Kakku oli parhaimmillaan leipomista seuraavana päivänä ja pari päivää siitä eteenpäin. Kookkaasta kausta riitti onneksi useammalle päivälle.

Tutustu
mustikkakakku
mustikkakahvikakku

Mustikkakakku

20 annosta / yli 60 min / helppo

Ainesosat

  • 6½ dl vehnäjauhoja
  • 1½ tl leivinjauhetta
  • ½ tl soodaa
  • ¼ tl suolaa
  • 225 g voita
  • 4 dl sokeria
  • 4 munaa (L-koko)
  • 1 sitruuna
  • 1 tl vaniljatahnaa (tai 2 tl vaniljasokeria)
  • 2oo g creme fraichea
  • 7 dl mustikoita

Ohjeet

Kuumenna uuni 175 ℃:seen. Voitele ja korppujauhota suuri kahvikakkuvuoka (2,4 litraa).

Sekoita jauhot, elivinjauhe, sooda ja suola yhteen. Vaahdota pehmeä, huoneenlämpöinen voi ja sokeri sähkövatkaimella vaahdoksi. Lisää huoneenlämpöiset kananmunat yksi kerrallaan vatkaten huolellisesti jokaisen munan lisäyksen välissä. Jos seos uhkaa juoksettua, lisää ruokalusikallinen jauhoseosta jokaisen lisäyksen välissä.

Pese sitruuna huolellisesti ja raasta kuori ohuelti voivaahtoon. Purista joukkoon myös sitruunan mehu, vanilja ja creme fraiche. Lisää jauhot ja kääntele kevyesti sekaisin. Älä vatkaa, ettei taikinaan muodostu sitkoa. Kääntele joukkoon mustikat (HUOM! jos käytät pakastemustikoita, käytä ne jäisinä ja kääntele mahdollisimman vähän, ettei taikina värjäänny. Pakastemustikat pidentävät paistoaikaa hieman).

Kaada taikina vuokaan ja paista uunin alatasolla noin tunnin ajan tai kunnes taikinaan painettuun puutikkuun ei tartu enää raakaa taikinaa. Anna kakun jäähtyä vuoassaan 15 minuuttia ennen kumoamista ja kumoa sitten alustalle jäähtymään täysin. Mehevimmän kakun saat, kun jäähdytät sen kuvun alla.

Kategoriat

Kahvikakut

Avainsanat

mustikka sitruuna

Kommentit(2)

  

Samankaltaisia kirjoituksia