Mokkapalaleivokset

16. 02. 2020
Klassinen mokkapala on koulumyyjäisten kestosuosikki. Kun kuorrute tuunataan pursotettavaan muotoon, mokkapalasta saadaan juhlapöydän kruunu.

Mokkapalat ovat leivonnainen, joita varmasti lähes jokainen suomalainen on joskus leiponut tai ainakin maistanut. Monille tämä on perinteinen joka juhlien klassikko ja koulumyyjäisten pöydät notkuvat vuosi toisensa jälkeen mokkapaloista. Mikä sitten on tämän ikiklassikon suosioin salaisuus? Parhaimmillaan mokkapala on täydellisen mehevä ja kuorrute kauniin sileä ja sopivasti kahvin ja suklaan makuinen. Perinteisesti lapsien suosikkina mokkapalat saavat päälleen runsaasti strösseileitä (tai joskus kookoshiutaleita), mutta nykyisin koristeluvaihtoehdoissa vain mielikuvitus on rajana.

Mokkapalat valmistuvat helposti ja pellillisestä riittää usein kahvivaraksi pakastimeenkin. Kaikessa helppoudessaan tämä leivonnainen onkin varmasti suosionsa ansainnut, mutta moni ei silti ehkä miellä mokkapalaa kovin juhlavaksi. Niinpä päätinkin tuunata tämän ikisuosikin uuteen muotoon herkullisiksi leivonnaisiksi. Kuorrutteen muokkasin pursotettavaksi, jotta leivokselle saadaan näyttävyyttä, vaikka maku onkin hyvin perinteinen ja tunnistettava.

Kokeile siis seuraaviin juhliin tai sunnuntaikahville herkullisia leivonnaisia.

Mokkapalaleivokset

15 annosta / 30 - 60 min / keskitaso

Ainesosat

Pohja

  • 4 kananmunaa
  • 3 dl sokeria
  • 200 g voita
  • 2 dl maitoa
  • 4½ dl vehnäjauhoja
  • ½ dl kaakaojauhetta
  • 2½ tl leivinjauhetta
  • 2 tl vaniljasokeria

Kuorrute

  • 250 g voita
  • 4½ dl tomusokeria
  • ½ dl kaakaojauhetta
  • ½ dl vahvaa kahvia
  • koristerakeita

Ohjeet

Pohja

Kuumenna uuni 200 °C:seen. Vuoraa syvä uunipelti leivinpaperilla. 

Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sulata voi ja lisää varovasti käännellen munavaahtoon. Siivilöi vehnäjauhot, kaakaojauhe, leivinjauhe ja vaniljasokeri toiseen kulhoon. Kääntele jauhoseos munavaahtoon vuorotellen maidon kanssa. Levitä taikina esivalmistellulle uunipellille. Paista noin 15 minuuttia, älä ylikypsennä pohjaa tai se menettää herkullisuutensa. Jäähdytä.

Kuorrute

Vatkaa kuorrutetta varten huoneenlämpöinen voi kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Siivilöi joukkoon tomusokeri ja kaakaojauhe ja jatka vatkaamista vielä muutama minuutti. Lisää kahvi pienissä erissä voimakkaasti vatkaten. Siirrä kuorrute tähtityllalla varustettuun pursotinpussiin.

Leikkaa pohja kahteen osaan. Pursota toiselle puolikkaalle kuorrutteesta pieniä ruusukkeita. Nosta toinen puoli päälle kanneksi. Pursota päälle vielä kerros kuorrutetta. Viimeistele koristerakeilla. Anna leivosten jähmettyä jääkaapissa noin 30 minuuttia ennen leikkaamista paloiksi.

Ressepti ja kuvani julkaistu aiemmin Hyvää Joulua 2019 -lehdessä.

Kategoriat

Piirakat

Avainsanat

mokkapala suklaa

Kommentit(0)

  

Samankaltaisia kirjoituksia