Mansikka-raparperipiirakka

27. 05. 2020
Alkukesän herkullisin piirakka syntyy tietenkin raparperista ja mansikasta. Mehevä täyte yhditetään rapeaan kuoreen ja herkutteluhetki on valmis.

Postaus toteutettu kaupallisessa yhteistyössä SAGA Suomen kanssa.

Raparperit ovat viimein saavuttaneet sellaisen koon, että niistä pääsee leipomaan. Joka kevään odotetuin leivos on tietenkin oman maan raparperipiirakka. Kasvua on tarkkailtu jo viikko kaupalla ja leivonnaisia on ehditty suunnitella ainakin yhtä pitkään. Tänä vuonna olen ihaillut instagramissa erityisen paljon kauniita ja taidokkaita taikinalla koristeltuja piiraita. Piirakoissa ihastuttaa taikinan taidokas käsittely, joka näyttää kyllä usein poikkeuksellisen haastavalta.

Muutamia kertoja olen yrittänyt letittää sitkotonta piirakkataikinaa, joka viimeistään paikalleen nostovaiheessa on hajonnut palasiksi pöydälle. Nyt keksin kuitenkin tavan, jolla taikinan käsittely onnistuu, vaikka ei olisikaan kaikista näppäräsormisin. Kun taikinakannen kaulii leivinpaperin päällä, siivuttaa sen ja letittää nostelematta paloja liikaa, saa letityksestä kauniin. Lopuksi kansi kipataan piirakan päälle kääntämällä leivinpaperi ympäri. Ylijäämätaikinasta voi vielä näprätä pikkukoristeita piirakalle.

Kuoren kauneus on iso juttu näissä piiraissa, mutta se ei ole pelkkä kauneusseikka. Kun kuori voidellaan ja ripotellaan päälle vielä ruokokidesokeria tuomaan lisärapeutta on piirakka mitä herkullisin. Paksu kerros mehevää ja suunnattoman marjaisaa täytettä kruunaa kokonaisuuden. Nämä piirakat eivät siis ole vain kauniita katsoa, vaan maistuvat myös äärettömän hyvälle.

Jos raparperia riittää enemmänkin, kannattaa kokeilla myös näitä herkkuja.

Mansikka-raparperipiirakka

12 annosta / yli 60 min / keskitaso

Ainesosat

Pohja

  • 5 dl vehnäjauhoja
  • ½ dl sokeria
  • 200 g voita
  • 4–5 rkl kylmää vettä

Täyte

  • 250 g mansikoita
  • 250 g raparperia
  • 1 dl sokeria
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 3 rkl maissitärkkelystä
  • 1 tl vaniljatahnaa (tai 2 tl vaniljasokeria)

Viimeistelyyn

  • muna
  • ruokokidesokeria

Ohjeet

Pohja

Sekoita vehnäjauhot ja sokeri yhteen. Kuutioi kylmä voi ja lisää jauhoseokseen. Nypi voi jauhoihin sormilla nipistelemällä, jotta saat murumaisen seoksen. Lisää vesi ja pyöräytä taikina tasaiseksi, älä kuitenkaan vaivaa ettei taikinaan synny sitkoa. Kääri taikina SAGA leivinpaperiin ja laita jääkaappiin 30 minuutiksi.

Täyte

Paloittele mansikat ja raparperi kulhoon. Lisää joukkoon täytteen muut ainekset ja sekoita. Jätä täyte odottamaan.

Kuumenna uuni 200 ℃:seen. Ota taikina jääkaapista ja jaa se kahteen osaan. Kauli toinen osa leivinpaperin päällä ohueksi levyksi ja aseta se paperin kanssa piirakkavuokaan (halk. noin 23 cm). Kauli toinen puoli taikinaa taas leivinpaperin päällä levyksi ja leikkaa se noin 1½ cm:n paksuisiksi siivuiksi. Nosta joka toinen siivu pois. Puno poisnosteuilla siivuilla verkko nostamalla ne vuorotellen paikalleen jääneiden siivujen ali ja yli. Kaada täyte pohjan päälle ja nosta punottu verkko leivinpaperin avulla piirakan päälle. Leikkaa ylimääräinen taikina pois ja kauli se uudelleen. Ota taikinasta muotilla kukkia, lehtiä tai muita muotoja ja koristele piirakka niillä. Voitele piiras kananmunalla ja ripottele päälle vielä ruokokidesokeria.

Paista uunin alastasolla noin 35 minuuttia. Jos pinta uhkaa tummua liikaa, suojaa se leivinpaperin palalla. Anna piirakan vetäytyä jääkaappikylmäksi, jotta täyte asettuu (parhaimmillaan piiras on seuraavana päivänä). Kiireisempi syö piirakan lämpimänä välittämättä täytteen nestemäisyydestä. Vaniljajäätelö on piirakalle loistava kaveri.

Yhteistyössä

Kommentit(0)

  

Samankaltaisia kirjoituksia