Mansikka-raparperipiirakka
12 annosta / yli 60 min / keskitaso
Ainesosat
Pohja
- 5 dl vehnäjauhoja
- ½ dl sokeria
- 200 g voita
- 4–5 rkl kylmää vettä
Täyte
- 250 g mansikoita
- 250 g raparperia
- 1 dl sokeria
- 1 rkl sitruunamehua
- 3 rkl maissitärkkelystä
- 1 tl vaniljatahnaa (tai 2 tl vaniljasokeria)
Viimeistelyyn
- muna
- ruokokidesokeria
Ohjeet
Pohja
Sekoita vehnäjauhot ja sokeri yhteen. Kuutioi kylmä voi ja lisää jauhoseokseen. Nypi voi jauhoihin sormilla nipistelemällä, jotta saat murumaisen seoksen. Lisää vesi ja pyöräytä taikina tasaiseksi, älä kuitenkaan vaivaa ettei taikinaan synny sitkoa. Kääri taikina SAGA leivinpaperiin ja laita jääkaappiin 30 minuutiksi.
Täyte
Paloittele mansikat ja raparperi kulhoon. Lisää joukkoon täytteen muut ainekset ja sekoita. Jätä täyte odottamaan.
Kuumenna uuni 200 ℃:seen. Ota taikina jääkaapista ja jaa se kahteen osaan. Kauli toinen osa leivinpaperin päällä ohueksi levyksi ja aseta se paperin kanssa piirakkavuokaan (halk. noin 23 cm). Kauli toinen puoli taikinaa taas leivinpaperin päällä levyksi ja leikkaa se noin 1½ cm:n paksuisiksi siivuiksi. Nosta joka toinen siivu pois. Puno poisnosteuilla siivuilla verkko nostamalla ne vuorotellen paikalleen jääneiden siivujen ali ja yli. Kaada täyte pohjan päälle ja nosta punottu verkko leivinpaperin avulla piirakan päälle. Leikkaa ylimääräinen taikina pois ja kauli se uudelleen. Ota taikinasta muotilla kukkia, lehtiä tai muita muotoja ja koristele piirakka niillä. Voitele piiras kananmunalla ja ripottele päälle vielä ruokokidesokeria.
Paista uunin alastasolla noin 35 minuuttia. Jos pinta uhkaa tummua liikaa, suojaa se leivinpaperin palalla. Anna piirakan vetäytyä jääkaappikylmäksi, jotta täyte asettuu (parhaimmillaan piiras on seuraavana päivänä). Kiireisempi syö piirakan lämpimänä välittämättä täytteen nestemäisyydestä. Vaniljajäätelö on piirakalle loistava kaveri.
Kommentit(0)