Aprikoosi-nektariinipiirakka

24. 05. 2017
Kun jääkaapista löytyy päiväyksen yli mennyttä rahkaa, jogurttia ja hieman ylikypsiä hedelmiä on aika ryhtyä leipomaan. Tämä hävikkipiiras valmistuu helposti ja lyö laudalta monet vaativammatkin leivokset.

Jee! Nektariinien, persikoiden ja aprikoosien sesonki on viimein alkanut ja kauppojen tiskit suorastaan notkuvat näitä ihania herkkuja. Meillä näiden hedelmien saapuminen kauppaan on varma kesän merkki ja hullaannun joka kerta yhtä paljon nähdessäni ihanan värikkäät hedelmät tiskissä. Näiden kanssa en osaa noudattaa minkäänlaista järjen ääntä, vaan kahmin ostoskärryihin monta laatikollista upeita hedelmiä. Kotiin tullessani huomaan, että kasseista löytyy muutama kilo aprikooseja, pari nektariinilaatikkoa ja rasiallinen persikoita. Tai ainakin jotain sen suuntaista. 

Parastahan koko hamstrauksessa on se, että olen itse allerginen kaikille näille hedelmille. En siis voi syödä niitä raakana ja joskus käsittelystäkin on tullut hurjat ihottumat. Kerran päätin herkutella tuoreella nektariinilla ja tulos oli sama kuin epäonnistuneen huulien täyttöoperaation jälkeen. Sen sijaan kypsennettynä tai säilöttynä hedelmät sopivat minullekin hyvin. Monia reseptejä on siis tullut kokeiltua, koska perheen urheista yrityksistä huolimatta muutama hedelmä ehtii usein hieman ylikypsäksi.

 

Kävin pari kuukautta sitten What's cooking Helsinki-tapahtumassa, jossa puhuttiin paljon ruokahävikistä. Olen aina ollut aika tarkka siitä, että ruokaa menisi mahdollisimman vähän hukkaan ja teenkin usein leivonnaisia siitä mitä kaapista löytyy. Näitä tuotoksia tulee harvemmin kuitenkin esiteltyä blogissa, mutta jotenkin tuon tapahtuman jälkeen päätin rohkaista mieleni ja alkaa haastamaan itseäni yhä enemmän hävikin vähentämiseksi. Tästä innostuneena aloitankin nyt blogissa uuden juttusarjan: hävikkiherkut. Tarkoituksena on tyhjentää joka toinen viikko kaapeista kaikki hävittämisuhan alla olevat raaka-aineet ja kehitellä niistä jotain syötäväksi kelpaavaa.

Tällä viikolla kaapista löytyi siis hieman nahistuneita nektariineja ja aprikooseja, avattu turkkilainen jogurtti ja päiväyksen ylittänyt appelsiinirahka (tämähän on vähän kuin Master chefin mysteerilaatikko). Nämä ainekset suorastaan huutavat jonkinlaista rahkapiirakkaa, joten kaivoin luottopiirakkareseptini ja lähdin soveltamaan siihen hedelmäistä rahkapäällistä. Halusin piirakkaan nimenomaan pehmeän pohjan, johon rahkatäyte sekoittuu osittain. Tällöin piirakka olisi kauttaaltaan herkullisen mehevä ja pehmeä. Ja sitä tämä todella oli. Ihanan pehmeää pohjaa ja maukasta, jopa hieman juustokakkumaista täytettä. Tätä varten voisi jopa hakea ainekset kaupasta.

Seuraavan kerran kaappi tyhjennetään sitten taas kahden viikon kuluttua, sillä välin olisi todella hauska nähdä muidenkin hävikkiherkkuja. Jos innostuit tägää Instagramissa #hävikkiruoka @liisawesterberg niin löydän katsomaan. Ja jos ideat on vähissä, laita samalla tägillä kuvia raaka-aineista niin ideoidaan yhdessä.

Aprikoosi-nektariinipiirakka

Pohja

  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1½ tl leivinjauhetta
  • 1 rkl luontaista vaniljasokeria
  • ½ tl suolaa
  • 2 dl sokeria
  • 2 kananmunaa
  • 1 dl rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)
  • 1 dl turkkilaista jogurttia

Lämmitä uuni 175 °C:seen. Vuoraa noin 20 x 30 cm:n kokoinen vuoka leivinpaperilla. Mittaa kaikki kuivat aineet kulhoon ja sekoita yhteen. Lisää kanamunat, öljy ja jogurtti ja kääntele tasaiseksi taikinaksi. Levitä taikina esivalmisteltuun vuokaan.

Täyte

  • 3 nektariinia
  • 4 aprikoosia
  • 1 rkl hunajaa
  • ½ dl vettä
  • 250 g appelsiinirahkaa
  • 1 dl turkkilaista jogurttia
  • ½ dl sokeria
  • 2 rkl maissitärkkelystä
  • 2 munaa

Pese ja halkaise hedelmät ja poista kivet. Pilko hedelmät pienemmäksi ja laita palat kattilaan hunajan ja veden kanssa. Keitä seosta, kunnes hedelmät pehmenevät. Sekoita kaikki muut täytteen aineet yhteen ja kääntele joukkoon pehmenneet hedelmät. Kaada täyte pohjan päälle. Marmoroi taikinat pyörittelemällä esimerkiksi veistä pari kertaa taikinan läpi. Paista uunin alatasolla, 175 °C:ssa noin 40 minuuttia. Anna jäähtyä ja jähmettyä hetki jääkaapissa ennen tarjoilua.

Kategoriat

Piirakat

Kommentit(2)

  • Tuija Hoffren sanoo:

    Tosi helppo ohje ja lopputuloskin on ollut varmasta maukas.
    Harvoin teen mitään tämän kaltaista, mutta hyvin voisin ohjetta käyttää jos nyt innostuisin =)

    • Liisa sanoo:

      Kiitos Tuija! Tämä on kyllä mukavan helppo ja lopputulos on ihanan mehevä. Kannattaa ehdottomasti kokeilla 🙂

Samankaltaisia kirjoituksia