Kuorrutetut suklaa-marenkikuppikakut

Kuorrutetut suklaa-marenkikuppikakut

09. 11. 2021
Herkullinen suklaakuppikakku saa ylleen korkean marenkivuoren ja rapsahtavan suklaakuorrutteen. Leikkimielisyyttä kuppikakkuihin saa hassuilla sokerisuilla.

Kaupallinen yhteistyö Dr.Oetkerin kanssa.

Innostuin pitkästä aikaa tekemään kuppikakkuja kun sain Dr.Oetkeriltä pyynnön tehtailla jotain hauskaa heidän uusista sugar smile -koristekuvioista. Jo aiemmin markkinoille tulleet sugar eyes -silmät ovat olleet meillä useamminkin käytössä ja ne ovat koristeluissa ehdottomasti etenkin lasten mieleen. Nämä hauskat (ja jotenkin myös tyylikkäät) suut sopivat loistavasti yhteen silmien kanssa tai niitä voi täydentää esimerkiksi mustilla koristerakeilla. Meillä suut ja silmät olivat käytössä myös tyttäreni syntymäpäivillä, jossa jokainen osallistuja sai koristella kotiinviemiseksi itse muutaman kuppikakun.

hi hat kuppikakut
suklaa-marenkikuppikakut

Olen jo pitkään suunnitellut marengilla ja suklaalla kuorrutettujen hi-hat kuppikakkujen tekemistä ja sokerisuut olivat juuri sopivia tähän. Hi-hat tarkoittaa siis (ainakin oman käsitykseni mukaan) korkeaa hattua ja sellainenhan tuohon kuppikakun päälle muodostuu kun marenkia pursotetaan kunnon kerros. Marenkihattu dipataan sulaan suklaaseen ja suklaan jähmettyessä kuppikakulle muodostuu ihanan rapsahtava kuori. Tähän tarkoitukseen Dr.Oetkerin uudet leivontasuklaat ovat aivan mahtavia.

Suklaita on kolmea eri makua; maitosuklaa, tummasuklaa ja ruby. Suklaat ovat laadukkaita ja erinomaisen maukkaita (helposti näitä napostelisi vähitellen tuon pussillisen). Pienet napit on helppo sulattaa. Teen näistä usein pursotuksia ja pieniä koristeita laittamalla napit suoraan pursotinpussiin, solmimalla pussin kiinni ja asettamalla sen lämpimään veteen. Kun suklaa on sulanut, pursotinpussiin on helppo leikata pieni reikä ja pursottaa sitä kautta kirjoitusta tai kuviota suoraan kakulle tai kalvolle, josta koristeet on helppo siirtää niiden jähmetyttyä. Matalassa lämmössä sulatettu suklaa pitää muotonsa kohtalaisen hyvin ilman temperointiakin, mutta toki kauneimman kiillon ja kestävimmät koristeet saa temperoidusta suklaasta.

Kuorrutteissa suklaanapit toimivat loistavasti. Kuppikakkujen kuorrutteeseen lisäsin tilkan öljyä, jolloin suklaa on hieman ohuempaa ja kuorruttaminen helpompaa. Suklaat kannattaa sulattaa korkeassa astiassa (esim. kuppikakkua hieman suurempi muki), jolloin kuppikakun saa kastettua syvälle suklaaseen. Ja tässä vaiheessa kuppikakut ovat muuten todella tyylikkäitä, joten jos kaipaat vain eleganttia tarjottavaa, jätä suut laittamatta. Pieni hauskuus ei kuitenkaan mielestäni ole pahaksi, joten sokerihymyillä kuppikakun saa viimeisteltyä sopivan hassuksi.

Sunnuntain isänpäivää ja movemberia ajatellen nuo viiksekkäät kuppikakut ovat muuten ihan mahtavia.

suklaa-marenkikuppikakut
suklaa-marenkikuppikakut

Suklaa-marenkikuppikakut

12 annosta / 30 - 60 min / keskitaso

Ainesosat

Pohja

 • 3 dl vehnäjauhoja
 • 1 dl kaakaojauhetta
 • ¾ tl Dr.Oetker soodaa
 • ½ tl Dr.Oetker leivinjauhetta
 • ¼ tl suolaa
 • 2 kananmunaa
 • 2 dl sokeria
 • 1 tl Taylor and Colledge vanilja-aromia
 • 1 dl majoneesia (ei kevyt)
 • 1½ dl kahvia

Kuorrute

 • 5 kananmunan valkuaista
 • 2½ dl sokeria
 • 1 tl Taylor and Colledge vanilja-aromia
 • 400 g Dr.Oetker easy melts-suklaata (ruby, maito tai tumma)
 • 2 tl rypsiöljyä
 • 1 pkt Dr.Oetker Sugar smile-koristekuvioita
 • Dr.Oetker Black and gold -nelisirottimesta mustia sokerihelmiä

Ohjeet

Pohja

Vuoraa muffinipelti paperisilla muffinivuoilla. Kuumenna uuni 175 ℃:seen.

Sekoita vehnäjauhot, kaakaojauhe, sooda, leivinjauhe ja suola yhteen. Vatkaa kananmunat, sokeri ja vanilja kuohkeaksi vaahdoksi. Kääntele majoneesi kevyesti munavaahtoon. Siivilöi jauhoseos vaahtoon vuorotellen kahvin kanssa. Kääntele kevyesti tasaisesti, mutta älä vatkaa, ettei ilma katoa taikinasta. 

Jaa taikina tasaisesti vuokiin ja paista noin 20 minuuttia tai kunnes kuppikakkuun painettuun puutikkuun ei tartu enää raakaa taikinaa. Jäähdytä kuppikakut ennen kuorruttamista.

Kuorrute

Mittaa valkuaiset ja sokeri kuumuutta kestävään lasi- tai metallikulhoon. Aseta kulho kevyesti poreilevan kattilaan päälle vesihauteeseen niin, ettei vesi osu aivan kulhon pohjaan. Kuumenna valkuais-sokeriseos vesihauteessa samalla kevyesti vatkaten 65 ℃:seen tai kunnes sokerikiteet ovat täysin sulaneet ja seos tuntuu sormiin hieman kuumalta. Ota kulho vesihauteesta ja vatkaa vaahto huoneenlämpöiseksi, paksuksi ja kiiltäväksi vaahdoksi. Mausta vaniljalla. Pursota vaahto kuppikakkujen päälle. 

Sulata suklaa öljyn kanssa korkeassa astiassa (esim. muki). Kasta kuppikakut sulaan suklaaseen ja anna asettua pieni hetki. Kiinnitä silmät ja suu ja anna kovettua jääkaapissa, kunnes kuorrute on asettunut.

suklaa-marenkikuppikakut
suklaa-marenkikuppikakut

Yhteistyössä

droetker logo

Kategoriat

Kuppikakut Yhteistyö

Avainsanat

marenki suklaa

Kommentit(0)

  

Samankaltaisia kirjoituksia