Glögi macarons

08. 12. 2014
Jouluna pipareita ja glögejä tulee syötyä ihan kiitettävät määrät. Tällä kertaa päätin kokeilla tuota makuyhdistelmäää vähän erikoisempaan muotoon.

Olen miettinyt viime aikoina todella paljon erilaisia joululeivonnaisia. Todella monissa kokeiluissani maistuu piparkakku, mutta tällä kertaa halusin lisätä mukaan myös glögiä. Idea lähti liikkeelle, kun mietin millaisiahan olisivat maustetut macarons-kuoret? Varmastihan niitä on maustettu monin mauin, mutta itse olen jostain syystä törmännyt vain suklaisiiin kuoriin. Päätin sitten ottaa riskin ja lähteä testailemaan kuorien maustamista ja mikäs olisikaan sopivampaa joulun alla, kuin piparkakkumaustein maustetut macaronsit. Glögin makua en sen suuremmin kuoriin tahtonut, vaan päätin tehdä täytteeksi glögicurdia, joka sekin oli täysin uusi kokeilu. Osui ja upposi, ainakin meidän porukalle ja leipureille pikkujouluissa.

Piparkakun makuiset macaronsit

30 annosta / yli 60 min / haastava

Ainesosat

Pohja

  • 125 g mantelijauhetta
  • 225 g tomusokeria
  • 1 tl kanelia
  • ½ tl neilikkaa
  • ½ tl inkivääriä
  • ¼ tl kardemummaa
  • ¼ tl pomeranssinkuorta
  • 100 g valkuaisia
  • 25 g sokeria

Täyte

  • 1½ dl glögitiivistettä
  • 3 munan keltuaista
  • 75 g voita

Ohjeet

Pohja

Siivilöi mantelijauhe, tomusokeri ja mausteet kulhoon. Heitä siivilään jääneet mantelinpalat pois (Tai ota talteen ja käytä muihin joululeivonnaisiin). Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja lisää sokeri pienissä erissä koko ajan vatkaten. Vatkaa vaahtoa, kunnes sokeri on sulanut ja vaahto on kiiltävää. Lisää joukkoon jauho-sokeriseos ja kääntele nuolijalla kiertäen pohjaa myöten ja leikaten vaahtoa keskeltä. Lopeta kääntely, kun vaahtoon piirretty kuvio tasoittuu noin 30 sekunnissa.

Siirrä massa pursotinpussiin ja pursota noin 2 euron kolikon kokoisia ympyröitä leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Pamauta pelti muutaman kerran työtasoa vasten, jotta macaronsit tasoittuvat hieman. Anna kuorten kuivua ennen paistoa noin puoli tuntia tai kunnes pinta tuntuu koskettaessa kuivalta (sormi ei jää kiinni taikinaan).

Paista macaronsit 140 asteessa noin 14 minuuttia. Macaronsit ovat kypsiä kun niiden jalka ei enää tutise nostettaessa ja ne irtoavat leivinpaperista.

Täyte

Laita glögi ja keltuaiset kattilaan. Kuumenna sekoittaen, kunnes seos paksunee selvästi. Ota kattila liedeltä, lisää voi ja siirrä purkkiin jäähtymään. Täytä macarons-kuoret jäähtyneellä glögicurdillä. Tahna sopii mainiosti myös piparkakkujen päälle levitteeksi tai kakun täytteeksi kerman tai tuorejuustotäytteen kanssa.

Kategoriat

Joulu Keksit

Kommentit(3)

  • Pastry sanoo:

    Yritin tehdä glögitäyte mutta koostumus oli aivan erilainen kuin kuvassa.
    Ei jähmettynyt ollenkaan.. Mitä tein väärin?

    • Liisa sanoo:

      Hei! Kuumensitko täytettä, kunnes se saostuu ja paksunee selvästi? Jos täytettä ei kuumenneta tarpeeksi, keltuaiset eivät kypsy ja täyte jää löysäksi.

  • MarikaH sanoo:

    Ihana idea, kokeiluun menee! Taitaakin löytyä sopivasti mantelijauhetta kaapista…

Samankaltaisia kirjoituksia