Neilikka-klementiinijuustokakku

Neilikka-klementiinijuustokakku

22. 12. 2020
Klementiinin ja neilikan tuoksu tuo joulun kotiin. Tämä rahkasta tehty saksalainen juustokakku maistuu herkullisen jouluisalle.

Lapsena muistan joulun ajan erityisesti oransseista sitrushedelmistä. Vaikka tuosta ajasta nyt ei vielä ihan loputtoman kauan olekaan, muistan silloin hedelmien olleen enemmän sesonkiriippuvaisia ja herkulliset klementiinit tulivat kauppoihin juuri ennen joulua. Nykyisin niitä tuntuu aina kasvavan jossain, vaikka parhaalta ne maistuvat edelleenkin juuri joulun tienoilla, kun niiden satokausi on parhaimmillaan. Lapsuudesta kuitenkin muistan kun pistelimme jouluna neilikoita klementiineihin ja niiden tuoksu levisi koko kotiin.

Tätä muistoa ajatellessani halusin tuoda tuon saman tuoksun leivonnaiseen. Mietin ensin tavallista amerikkalaista juustokakkua, mutta sitten mieleeni palautui ystäväni Kirstenin leipoma ihana saksalainen juustokakku. Saksalainen juustokakku eli käseküschen on amerikkalaista serkkuaan huomattavasti ilmavampi ja raikkaampi, sillä se tehdään tuorejuuston sijaan rahkasta. Kakkuun tulevat kananmunat erotellaan ja valkuaiset vatkataan kuohkeaksi vaahdoksi, mikä tekee kakusta keveämmän tuntuisen. Perinteisesti kakku maustetaan sitruunan tai limen kuorella, mutta nyt halusin tuoda jouluista makua klementiineillä ja niihin sopivalla neilikalla. Tästä kakusta levisikin kotiin ihanasti tuo lapsuusjoulujen tuoksu.

neilikka-klementiinijuustokakku
neilikka-klementiinijuustokakku

Saksalainen neilikka-klementiinijuustokakku

15 annosta / yli 60 min / keskitaso

Ainesosat

Pohja

  • 300 g Digestiveä
  • 2 rkl fariinisokeria
  • 100 g voita
  • ¼ tl neilikkaa

Täyte

  • ¾ dl fariinisokeria
  • 1 dl vehnäjauhoa
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 1 tl neilikkaa
  • ½ dl maitoa
  • 3 munaa
  • 500 g maitorahkaa
  • 2 klementiinin kuori
  • 1 klementiinin mehu
  • 1½ dl kuohukermaa
  • ripaus suolaa
  • 1 rkl maissitärkkelystä
  • 1 dl sokeria

Ohjeet

Pohja

Kuumenna uuni 160 ℃:seen. Vuoraa noin 20 cm:n irtopohjavuoka leivinpaperilla. Murskaa keksit, sekoita joukkoon fariinisokeri ja neilikka. Sulata voi ja sekoita keksimurskaan. Painele seos irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille (tämä onnistuu parhaiten käyttämällä apuna suorareunaista juomalasia). Paista pohjaa noin 8-10 minuuttia.

Täyte

Sekoita fariinisokeri, vehnäjauho, vaniljasokeri, neilikka ja maito yhteen. Erottele munista keltuaiset ja valkuaiset omiin kulhoihin. Sekoita keltuaiset, rahka ja kerma maitoseokseen. Pese klementiinit huolella ja raasta kuori ohuelti rahkatäytteeseen. Purista täytteeseen myös yhden klementtinin mehu. Vatkaa valkuaiset ja suola kovaksi vaahdoksi. Lisää puolet sokerista ja jatka vatkaamista hetki. Lisää loput ja vatkaa, kunnes sokerikiteet ovat sulaneet ja vaahto on paksua ja kiiltävää. Vatkaa joukkoon maissitärkkelys. Kääntele vaahto kolmessa osassa rahkatäytteeseen.

Kaada täyte pohjan päälle ja kypsennä uunissa 15 minuuttia. Ota kakku uunista ja kierrä veitsellä noin 1 cm:n päästä reunasta (tämä ehkäisee kakun repeämästä paiston loppuvaiheessa). Jatka paistamista vielä 40 minuuttia. Sammuta uuni ja anna kakun jäähtyä jälkilämmössä vielä 20 minuuttia. Jäähdytä kakkua mieluiten seuraavaan päivään.

Kategoriat

Joulu Juustokakut

Kommentit(0)

  

Samankaltaisia kirjoituksia