Britakakku

Britakakku

22. 06. 2021
Britakakku on täydellinen klassikko. Pehmeä pohja, rapea marenki ja kermainen täyte tuoreilla marjoilla ovat vastustamaton yhdistelmä.

Kaupallinen yhteistyö SAGAn kanssa.

Juhannus lähestyy, joten on aika kaivaa parhaat mansikkakakkuohjeet kehiin. Perinteinen mansikkakakkuhan on juhannuspöydän klassikko, mutta aivan yhtä loistava vaihtoehto kesäiseen juhlapöytään on ehdottomasti britakakku. Britakakku ei turhaan ole suosittu klassikko, sen herkullisen makea pohja yhdistettynä kermaiseen täytteeseen ja tuoreisiin marjoihin on jotain sanoinkuvaamattoman herkullista. Tällä kertaa lisäsin täytteeseen myös hieman limetahnaa, joka raikastaa täytteen mukavasti ja antaa kakulle sitruksisen vivahteen.

Britakakussa tärkeää on pohjan valmistaminen. Kakkupohja on helppo valmistaa vaahdottamalla voi ja sokeri ja sitten lisäämällä huoneenlämpöiset keltuaiset. Huoneenlämpö on tärkeää ettei voivaahto juoksetu ja pohjan kuohkeus kärsi. Katsokaapa muuten miten upean värinen pohja tuli käyttämistäni luomukananmunista! Ihanan keltainen väri antaa loistavan kontrastin marengille. Pohjataikina levitetään leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Tässä kannattaa oikeasti käyttää hyvälaatuista leivinpaperia, sillä heikkolaatuisiin papereihin pohja tarttuu helposti kiinni. SAGAn leivinpaperit ovat rasvatiiviitä ja erittäin lämmönsietokykyisiä, joten suosin aina niitä. Leivinpaperissa on molemmin puolin tarttumaton pinta, joten tahmeat ja sokeriset kakkutaikinatkaan eivät jää paperiin kiinni. Britakakussa tuo tarttumattomuus on ehdottoman tärkeää, sillä pohja on kohtalaisen ohut, etkä todellakaan tahdo, että puolet siitä jää paperiin kiinni.

Britapohja
Britakakku

Marengin valmistamisessa kannattaa olla huolellinen. Käytä aina puhtaita välineitä, sillä rasva estää valkuaisten vaahtoutumisen. Lisää sokeri aina vähitellen, jotta se sulaa vaahtoon hyvin ja vatkaa vaahtoa, kunnes sokeri on kokonaan sulanut. Vaahdon tulee olla kiiltävää ja kuohkeaa. Kun pohja on paistettu, se leikataan puoliksi. Leikkaan leivinpaperin aina pohjan mukana, jolloin pohjaa voi nostella paperin avulla, eikä se repeile niin helposti.

Britakakkuun kuuluu ehdottomasti runsas määrä marjoja. Tämän ansiosta koristeluakaan ei sen kummemmin tarvita ja tämä on juuri ihanan huoleton kesäjuhliin. Tuoreiden marjojen satokausi alkaakin olla käsillä. Kuulin juuri radiosta, että kotimaisten mansikoiden satokausi on tänä vuonna poikkeuksellisen aikainen, joten mansikoita kannattaa valmistautua varastoimaan myös ajoissa. Ja siis sehän tarkoittaa myös mansikkaleivonnaisten kauden alkua, eli nyt pari viikkoa blogista varataan erityisesti mansikkaherkuille.

britakakku

Britakakku

15 annosta / yli 60 min / keskitaso

Ainesosat

Pohja

  • 150 g voita
  • 1½ dl sokeria
  • 4 kananmunan keltuaista
  • 2dl vehnäjauhoja
  • 2tl leivinjauhetta
  • 1½ dl maitoa

Marenki

  • 4 kananmunan valkuaista
  • 2 dl erikoishienoa sokeria

Täyte ja koristelu

  • 250 g mascarponetuorejuustoa
  • 2 dl kuohukermaa
  • 1 dl limecurdia eli limetahnaa
  • 1 tl vaniljatahnaa tai 2 tl vaniljasokeria
  • 600 g tuoreita marjoja (mansikoita, mustikoita ja vadelmia)

Ohjeet

Pohja

Vuoraa uunipelti SAGA leivinpaperilla. Kuumenna uuni 175 :seen.

Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää keltuaiset yksitellen. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja lisää taikinaan vuorotellen maidon kanssa. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.

Marenki

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri pienissä erissä ja jatka vatkaamista, kunnes vaahto on paksua ja kiiltävää ja sokerikiteet ovat sulaneet. Levitä marenki pohjan päälle. Paista uunin alatasolla 20–25 minuuttia tai kunnes marenki on saanut kauniin värin. Anna pohjan jäähtyä.

Täyte ja koristelu

Vatkaa täytettä varten tuorejuusto ja kerma paksuksi vaahdoksi. Kääntele joukkoon limetahna ja vanilja.

Leikkaa pohja kolmeen yhtä suureen osaan. Aseta ensimmäinen osa tarjoilualaustalle (kannattaa käyttää leivinpaperia siirtelyssä apuna). Levitä päälle limevaahtoa ja marjoja. Toista sama kaksi kertaa ja viimeistele kakku runsaalla määrällä tuoreita marjoja. Tarjoile mahdollisimman pian.

Britapohja
Britakakku

Yhteistyössä

saga logo

Kategoriat

Täytekakut Yhteistyö

Avainsanat

juhannus mansikka

Kommentit(4)

  
  • Merjq sanoo:

    Brita kakku on best!

  • Maikkuli sanoo:

    Itse leikkaan aina pohjapalat saksilla sopivan kokoisiksi paloiksi(leivinpapereineen), ja laitan pakasteeseen. Kun ovat jähmettyneet, niin leivinpaperi on helppo vain vetäistä pois pohjasta, ikinä ei oo mennyt pohjat rikki. Nuo pohjathan sulaa hetkessä, jo täyttämisen aikana.

    • Kiitos vinkistä Maikkuli! Itse en ole britakakkua tai sen pohjia koskaan pakastanutkaan, koska olen aina ajatellut että marenki vettyy. Ilmeisesti se kuitenkin sopii pakastettavaksi kohtuu hyvin, kun nyt asiaa tarkastelin enemmän. Täytyy testata vielä henkilökohtaisesti. Mutta tosiaan tässä tapauksessa pakastus ei ollut tarpeen, pohja kun irtoaa näistä papereista oikein hyvin.

Samankaltaisia kirjoituksia