Appelsiini-marmeladijuustokakku

Appelsiini-marmeladijuustokakku

21. 12. 2022
Täydellisen mausteista marmeladia ja sopivan kuohkeaa, rahkapohjaista juustokakkua. Tämä lämmittävä juustokakku on talven kuningatar.

Täydellinen joulujuustokakku tehty kaupallisessa yhteistyössä Finefoodsin kanssa.

Miltä joulu maistuu? Meillä jouluun kuuluu ainakin erottamattomasti piparkakku, inkivääri ja appelsiini. Tässä kakussa kaikki nämä maut yhdistyvät harmoniseksi kokonaisuudeksi.

Piparkakkupohjan päälle levitetään paksu kerros MacKays Orange, Lemon and Ginger marmelaadia. Päälle kaadetaan paksu kerros ihanan raikasta ja ilmavaa, rahkapohjaista juustokakkua. Voimakas marmeladi antaa täydellisen säväyksen pehmeälle rahkatäytteelle. Tämä kakku kruunaa varmasti joulupöydän.

Kakku on kaiken kaikkiaan helppotekoinen. Työläin vaihe on ehkä valkuaisten vatkaaminen, mutta sähkövatkaimella se hoituu parissa minuutissa. Valkuaisvaahdon tehtävän on antaa kakulle voluumia ja amerikkalaisesta juustokakusta poikkeavan kuohkeaa rakennetta, joten tätä vaihetta et halua skipata. Samoin pohjan esipaistaminen on aihe, joka herättää usein kysymyksiä. Keksipohjahan on valmiiksi kypsä, miksi se siis pitäisi esipaistaa? Pohjan paistamisessa ei varsinaisesti ole kyse kypsentämisestä, mutta se parantaa pohjan rakennetta. Esipaistaminen pienen sokerimäärän kanssa sitoo pohjan, jolloin se pysyy hyvin kasassa ja siitä tulee helposti leikattava. Pieni paahteisuus antaa myös kakulle lisämakua. Pohjan paisto ei myöskään aiheuta lisätyötä, teet sen helposti sillä aikaa, kun valmistat täytettä.

Ja vielä pikkuvinkkinä; paistettavat juustokakut valuttavat joskus paistuessaan rasvaa uunin pohjalle, jos vuoka ei ole todella tiukka. Muista pingottaa leivinpaperi irtopohjavuoan pohjan ja renkaan väliin, jolloin se tiivistyy hieman. Uunin pohjalle kannattaa varmuudeksi laittaa vielä leivinpaperilla vuorattu uunipelti, jolloin mahdollinen rasva valuu pellille ja säästyt turhalta pesemiseltä.

Appelsiinimarmeladi-juustokakku
Appelsiinimarmeladi

Appelsiini-marmeladijuustokakku

15 annosta / yli 60 min / keskitaso

Ainesosat

Pohja

  • 300 g Piparkakkuja
  • 2 rkl sokeria
  • 100 g voita

Täyte

  • 1½ dl Mackays Orange, Lemon and Ginger marmalade
  • 1½ dl sokeria
  • 1 dl vehnäjauhoa
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 3 munaa
  • 500 g maitorahkaa
  • 2 sitruunaa
  • 2 dl kuohukermaa
  • ripaus suolaa

Ohjeet

Pohja

Kuumenna uuni 160 ℃:seen. Vuoraa noin 22-24 cm:n irtopohjavuoka leivinpaperilla. Murskaa keksit, sekoita joukkoon sokeri ja sulatettu voi. Painele seos irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille (tämä onnistuu parhaiten käyttämällä apuna suorareunaista juomalasia). Paista pohjaa noin 8-10 minuuttia.

Täyte

Erottele munista keltuaiset ja valkuaiset omiin kulhoihin. Sekoita ½ dl sokeria, vehnäjauho, vaniljasokeri, keltuaiset, rahka ja kerma yhteen. Pese sitruunat huolella ja raasta kuoret ohuelti rahkatäytteeseen. Purista täytteeseen myös yhden sitruunan mehu. Vatkaa valkuaiset ja suola kovaksi vaahdoksi. Lisää puolet sokerista ja jatka vatkaamista hetki. Lisää loput ja vatkaa, kunnes sokerikiteet ovat sulaneet ja vaahto on paksua ja kiiltävää. Kääntele vaahto kolmessa osassa rahkatäytteeseen.

Levitä marmeladi pohjan päälle ja lisää täyte. Kypsennä uunissa 15 minuuttia. Ota kakku uunista (tai vedä sitä varovasti hieman uunista ulos) ja kierrä veitsellä noin 1 cm:n päästä reunasta (tämä ehkäisee kakun repeämästä paiston loppuvaiheessa). Jatka paistamista vielä 40 minuuttia. Sammuta uuni ja anna kakun jäähtyä jälkilämmössä vielä 20 minuuttia. Jäähdytä kakkua mieluiten seuraavaan päivään.

Appelsiinimarmeladi-juustokakku
Appelsiinimarmeladi-juustokakkupala

Yhteistyössä

Kommentit(0)

  

Samankaltaisia kirjoituksia